În ultimele decenii noile tehnologii s-au dezvoltat și diversificat exponențial și au pătruns tot mai adânc în viața privată a oamenilor, dar și în viața socială în general, influențând nu doar gândurile și sentimentele utilizatorilor, ci, după cum se vede, chiar și viața politică, devenind astfel un factor mobilizator, manipulator sau destabilizator în unele țări.

     Conform sursei Wikipedia, Facebook este un site web de tip rețea de socializare, creat de către Mark Zuckerberg în anul 2004. Scopul acestei invenții este „pentru a oferi posibilitatea de a contacta persoane apropiate, dar și persoane încă necunoscute”. După un început modest, în scurt timp Facebook a devenit una dintre cele mai răspândite rețele de socializare din lume, azi fiind „al doilea site social mondial după google.com”, ajungând în 2015 la circa 1,44 mld utilizatori în toată lumea și „face parte din fenomenul recent denumit Web 2.0.”

     Aceeași sursă ne informează că acest site de socializare transnațional, deși în general foarte popular, a fost interzis în unele țări din Orientul Mijlociu. Și nu fără motiv: „Prin intermediul acestei rețele au fost provocate și coordonate unele manifestații protestatare din Moldova și Iran”, iar după cum se poate constata în ultimii ani și în România, ba chiar în zilele noastre. De ce se întâmplă toate acestea? Pentru că mulți dintre politicienii vremii au renunțat să mai stea la masa dialogului pentru a-și rezolva problemele interne, și preferă să le externalizeze și să le internaționalizeze, „dialogând” sau atacându-se reciproc după principiul „care pe care”, și când nu reușesc să iasă învingători cu vorbele, își mobilizează „fanii” și recurg la forța străzii, căci fără a fi organizați și coordonați de cineva, oamenii nu ies pur și simplu în stradă „în mod spontan” ca să protesteze și eventual să dea jos guverne. Și ce dovedește aceasta, dacă nu incapacitatea celor care conduc națiunile de a rezolva propriile probleme fiecare în țara sa, fără a recurge la manipulări perverse.

     România s-a aliniat rapid la fenomenul Facebook. Dacă în ianuarie 2010 în țara noastră existau 0,5 milioane de utilizatori, în noiembrie 2015 numărul acestora a ajuns la 8.200.000, deci o creștere enormă. E bine? E rău? Cine poate spune? Fenomenul Facebook, care la început a fost mai mult o „modă”, azi s-a transformat într-o „manie” și tinde să ia proporții, din moment ce chiar și problemele politice ale țărilor sunt discutate pe internet. Dar care sunt criticile aduse acestei rețele de socializare globală? Sursa menționată precizează câteva; culegerea și vânzarea de informații personale către terți; consecințele divulgării vieții private; încălcarea sferei intime (prin fotografii, videoclipuri, comentarii etc,); influența asupra relațiilor sociale prin consecințele relațiilor sentimentale afectate (gelozie, suspiciuni, destrămarea relațiilor, răzbunare etc,).

     În afară de participarea tot mai activă a tehnologiei în aspectele sentimentale ale vieții tuturor, iată că în ultima vreme se simte o influență tot mai accentuată a acestui fenomen și asupra vieții politice. Unii spun că recentele manifestații protestatare de amploare din România, dar și ale  cetățenilor români aflați în alte țări, împotriva Guvernului au fost „spontane”, adică nu i-a chemat și nu i-a incitat nimeni pe protestatari, ei se organizează singuri, pe Facebook. Să fim serioși! Copiii de grădiniță care stau cu gura căscată și ochii mari la spectacolele Teatrului de păpuși poate chiar cred că văd realitatea care li se arată. Ei nu știu că în spatele cortinei marionetele sunt trase de sfori de către păpușari, dar cei maturi știu bine acest lucru, deci știu ce fac. Necazul este altul, că în anumite momente tensionate, cei abili fac apel la „Generația Facebook”, care se comportă precum un „partid virtual” care-și materializează forța în stradă, înclinând astfel balanța într-o parte sau alta, în funcție de simpatii. Toți folosesc bine cunoscutele expresii: „democrație„, „apărarea statului de drept”, „corupția”, „penalii” etc., dar uită cu toții că au votat deja, de ce nu s-au gândit bine atunci pe cine aleg să-i reprezinte. De ce acum se iese în stradă pentru a încerca să deturneze rezultatul alegerilor?! Și dacă n-au votat, cu atât mai rău, înseamnă că nu și-au făcut datoria de cetățean, iar în acest caz ce drept au să protesteze?

     Ceea ce se întâmplă azi în România tinde să devină un lucru periculos, de care probabil se bucură unii, dar care, scăpat de sub control, poate degenera într-o catastrofă națională. Cine dorește cu tot dinadinsul această situație?

     Ceea ce uimește însă în toate acestea este agresivitate crescândă a oamenilor. Nu mai ajung bărbații, acum ies în stradă și femeile, bunicii, copiii, și chiar bebelușii aduși de mămici inconștiente. În cazul unei busculade ce se va întâmpla cu acești copii?! Dacă se va întâmpla vreo nenorocire, cine vor fi vinovații?! Desigur, Guvernul! Adică noi dăm cu piatra (s-au azvârlit destule și la protestele de ieri) și tot Guvernul e de vină, un guvern care nici măcar n-a fost lăsat să se instaleze bine, că a și fost atacat din toate părțile, deci nu i s-a dat nicio șansă. Adevărul este altul: cei care au pierdut alegerile nu vor nici în ruptul capului să-și recunoască înfrângerea și caută pe orice cale și cu orice risc să schimbe realitatea, iar Generația Facebook și Strada sunt ajutoare nesperate în atingerea scopului.

     Nu apărăm, nici nu incriminăm vreun partid sau pe cineva anume, ci dorim să subliniem faptul că această cale, a agresivității și violenței, nu va duce niciodată la ceva bun. Toți cei implicați în conflict, prin reprezentanții lor ar trebui să stea la masa negocierii, să renunțe la orgolii și să ajungă la o înțelegere înainte de a fi prea târziu, iar televiziunile și presa să renunțe la comentariile „incendiare”, „explozive”, „bombă” și altele de acest gen și să nu-i mai incite pe unii împotriva altora, semănând ură și răzbunare, altfel în scurt timp vom ajunge să ne sfâșiem între noi ca și câinii care se reped toți la o halcă de carne. Dragi concetățeni, nu mai distrugeți Țara, puneți mâna și ajutați-o să înflorească!

                                                                                                                                      Mihai Trifoi

    

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail