În anul școlar următor, la nivelul județului vor funcționa 312 unități de învățământ, cu două mai puține față de anul școlar în curs, a anunțat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre.

Diferența provine din faptul că preșcolarii de la Grădinița din Comolău nu vor mai învăța acolo, ci se vor deplasa la Reci, iar elevii de la Școala Primară din Fotoș vor învăța la Școala din Ghidfalău, a spus inspectorul școlar general al ISJ Covasna, în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o miercuri.

„În acest an școlar funcționăm cu 314 unități de învățământ. În anul școlar 2017-2018, vom avea 312 unități de învățământ. În primul rând, este vorba despre faptul că preșcolarii de la grădinița din Comolău vor merge la grădinița de la Reci. Începând din acest an școlar – 2016-2017, elevii de la Școala primară de la Comolău merg la școala primară de la Reci; sunt clase constituite, nu avem clase simultane, iar din anul școlar 2017-2018, și copiii de la grădinița de acolo vor merge la Reci, cu același microbuz. Porțiunea de drum este asfaltată, nu va fi nicio problemă. Cealaltă diferență provine de la Școala Primară de la Fotoș, care aparține de Ghidfalău. Actualmente, în acest an școlar, există o clasă simultană, la Fotoș, formată din un elev de la clasa pregătitoare și șapte elevi în clasa a  IV-a, ceea ce înseamnă că începând din anul școlar următor, cei care sunt acum clasa a patra, intră în a V-a și automat vor merge la Ghidfalău, iar la Fotoș ar fi rămas un elev de clasa I, singur, pentru că nu avem copii care să intre din pregătitoare. Atunci, și acel elev va merge la Ghidfalău și deocamdată, la Fotoș, Școala primară va rămâne goală.” – a declarat inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

Acesta a precizat că și în ceea ce privește unitățile cu personalitate juridică numărul va fi mai mic în anul școlar 2017-2018.

„Acum (în anul școlar 2016-2017 – n.r.) avem 79 de unități cu personalitate juridică, iar în anul școlar următor vom avea 78, <<Kos Károly>> pierzându-și personalitatea juridică – adică nu va mai elibera diplome, nu va mai avea contabil, secretariat și așa mai departe, dar ca instituție de învățământ va exista în continuare.” – a spus prof. Kiss Imre.

Proiectul planului de școlarizare, trimis la Minister

În cadrul conferinței de presă, inspectorul școlar general a prezentat și informații legate de proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018.

Potrivit acestuia, în proiect sunt cuprinse 25 de clase la filiera teoretică (9 clase la secția română, 16 clase la secția maghiară) – la fel ca și în proiectul de școlarizare pentru anul în curs; la filiera tehnologică, 13 clase (4 la secția română și 9 la secția maghiară), cu trei mai puține față de numărul proiectat pentru anul școlar în curs; la filiera vocațională, cinci clase în total (una la secția română și 4 la secția maghiară), adică mai puțin cu o clasă față de numărul proiectat în planul de școlarizare pentru anul în curs; la filiera pedagogică, o clasă – la secția maghiară (ca și în proiectul planului de școlarizare pentru anul în curs), iar la filiera profesională, proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018, 24 de clase (șase la secția română și 18 la secția maghiară). Astfel, proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2017 – 2018 sunt prevăzute, în total, 68 de clase, 20 la secția română și 48 la secția maghiară.

Inspectorul școlar general a arătat că numărul elevilor de clasa înscriși în clasa a VIII-a a scăzut de la an la an, iar față de anul școlar 2015-2016, numărul elevilor înscriși în clasa a VIII-a, a scăzut cu 115, în anul școlar 2016 – 2017 (în acel număr nefiind incluși elevii din învățământul special și din cel cu frecvență redusă, deoarece clasele speciale și de frecvență redusă se alocă separat).

„După discuții, consultări, am reușit să finalizăm aceste cifre și le-am și transmis proiectul la Minister. Față de anii anteriori, noutatea este că întregul proiect, cu toate cifrele, trebuie încărcat pe platforma SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România). Planul de școlarizare urmează a fi aprobat prin Hotărâre de Guvern.”- a precizat inspectorul.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail