Printre atribuțiile principalele ale Instituției Prefectului județului Covasna se numără și cele de verificare a legalității actelor administrative și de contencios-administrativ, dar și conducerea și monitorizarea serviciilor publice deconcentrate.

Astfel, potrivit unui bilanț al activității desfășurate de Instituția Prefectului județului Covasna în cursul anului trecut, au fost descoperite peste 170 de acte administrative nelegale, iar peste 30 dintre acestea au fost duse în instanță.

 

„Și în anul 2016 ne-am concentrat ca nivelul de legalitate să fie unul cât mai ridicat. În cadrul exercitării controlului de legalitate am verificat un total de 19.411 acte administrative, însemnând 3.460 de hotărâri ale Consiliilor locale, 15.411 de dispoziții ale primarilor, 232 hotărâri ale Consiliului județean și 308 dispoziții emise de către președintele Consiliului județean. În urma verificării am constatat un număr de 177 acte administrative nelegale. La solicitarea noastră, în baza acelei proceduri prealabile facultative pe care noi o facem în fața autorităților locale, au fost revocate 146 de acte administrative. Cu 31 de acte ne-am dus în instanță pentru că nu au fost revocate. Pe lângă acestea au existat un număr poate tot atât de mare de acte administrative care au avut niște vicii de legalitate minore, care au fost remediate pe parcurs fără a mai fi necesară nici măcar o intervenție scrisă, și în virtutea bunelor relații pe care le avem cu autoritățile locale, în discuțiile cu secretarii unităților administrativ-teritoriale s-a reușit remedierea acestora. Nu facem un scop în sine acela de a avea cât mai multe acte administrative, sau de a merge în instanță cu acestea, dimpotrivă, scopul nostru este acela de a avea cât mai puține acte administrative nelegale, pe de-o parte, și pe de altă parte în măsura în care acestea apar să poată fi remediate prin modificare sau completare de către emitenți. Sigur, acolo unde nu se poate, cerem revocarea acestora, sau dacă emitenții nu sunt de acord mergem în instanță cu acestea.”, a explicat prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

Potrivit acestuia, domeniile în care au fost constatate cele mai multe acte administrative nelegale au fost cele legate de patrimoniu, stabilirea impozitelor și taxelor locale, regimul finanțărilor nerambursabile, amenajări teritoriu și urbanism, depășiri de competență, dar și salarizarea personalului, unde, spune acesta, ar exista „forțări ale prevederilor legale”.

„Avem probleme pentru că legislația de-a lungul timpului a suferit numeroase modificări în valuri, pe de-o parte, și pe de altă parte unele dintre Primării au permis ca, în instanță, unii funcționari publici să obțină anumite drepturi, pe care alții nu le-au obținut, și atunci sunt decalaje de salariu. Sigur că așteptăm cu toții acea lege unitară a salarizării care să reglementeze și aceste aspecte însă, dincolo de problemele legislative, sigur că există și multe forțări ale prevederilor legale pentru a se completa drepturile salariale într-un mod nelegal. (…) Își pun tot felul de sporuri care nu pot fi acordate, nu au temei legal. La Întorsura Buzăului, de exemplu, avem o acțiune în instanță, și de asemenea la Târgu Secuiesc. Cam acestea sunt modalitățile prin care se încearcă eludarea cadrului legislativ pe chestiuni legate de salarizare.”, a mai precizat prefectul.

În ceea ce privește activitatea de apostilare a actelor administrative, în anul 2016 Instituția Prefectului județului Covasna a apostilat un număr de 409 acte, față de 329 în anul 2015.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail