Potrivit unui raport de activitate al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (A.D.I.) „Aquacov”, întocmit la comanda Consiliului județean Covasna, în cursul anului 2016 au fost finalizate și predate lucrări cuprinse în proiectul ,,Extinderea sistemelor de apă și apă uzată în localitățile aparținătoare municipiilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și orașelor Covasna și Întorsura Buzăului”, în valoare de peste 35 de milioane de lei.
Conform documentului publicat pe pagina de internet a Consiliului județean Covasna, în cadrul proiectului major de investiții ,,Extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și apă uzată în județul Covasna”, anul trecut a fost predată o mare parte a lucrărilor de la Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, însă în orașul Covasna lucrările vor fi finalizate în prima parte a anului 2017.
„La Întorsura Buzăului, din cauza constructorului și a managementului defectuos, progresul fizic al lucrărilor pe rețelele de apă și canalizare este de doar 50%. Partea bună este că s-a obținut de la Minister, prin Autoritatea de Management, posibilitatea fazării lucrărilor până la sfârșitul anului 2018. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Aquacov” a urmărit depunerea, de către Operatorul regional, a cererilor de rambursare la Organismul Intermediar 7 Centru Sibiu și la Autoritatea de Management POS Mediu București. Cheltuielile eligibile autorizate au fost rambursate în contul Operatorului regional, urmând ca operatorul să recupereze de la autorități partea de co-finanțare asigurată de aceștia.”, motivează conducerea „Aquacov” în raportul de activitate.
Potrivit aceleiași surse, A.D.I. ,,Aquacov” și Operatorul regional au înaintat o cerere de fazare și o declarație de angajament în vederea realizării de investiții privind tratarea apei potabile și de distribuție, precum și colectarea și epurarea apelor uzate.
„Asocialia de Dezvoltare Intercomunitară ,,Aquacov” a urmărit depunerea de către Operatorul regional a rapoartelor finale ale proiectelor <<Extinderea și modemizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Covasna>> și <<Extinderea sistemelor de apă și apă uzată în localitățile aparținătoare municipiilor Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, și a orașelor Covasna și Întorsura Buzăuilui>>; finanțate prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu 2007 – 2013.”, se mai precizează în document.
Lucrările rămase neterminate vor fi duse la bun sfârșit în cursul acestui an.
Masterplan pe 30 de ani pentru dezvoltarea tuturor localităților
În ceea ce privește Masterplanul pentru sistemele de apă și apă uzată din județul Covasna, acesta va fi revizuit pentru a include analiza posibilităților de dezvoltare a tuturor localităților din județul Covasna și lista investițiilor ce urmează a fi realizale în următorii 30 de ani.
Potrivit raportului „Aquacov”, până pe data de 31 decembrie 2016, aria de operare pentru preluarea serviciului de fumizare a apei și canaltzării s-a extins în comunele Ghidfalău, Bodoc, Ozun, Catalina, Barcani, Sânzieni, Arcuș și Ilieni.
În aceste localități locuitorii au fost informați asupra importanței folosirii unei ape potabile de bună calitate, asupra modului de contorizare, modalităților de semnare a contractelor, plata consumului, dar și metoda de anunțare a anumitor defecțiuni.
***
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Aquacov” are în prezent un număr de 3l de membri, printre care: Consiliul județean Covasna, municipiile Sfântu Gheorghe, și Târgu Secuiesc, orașele Covasna, Baraolt și Întorsura Buzăului, și 25 de comune: Aita Mare, Arcuș, Barcani, Bățani, Bodoc, Brateș, Brăduț, Catalina, Chichiș, Ghelința, Ghidfalău, Hăghig, Ilieni, Mereni, Ojdula, Ozun, Reci, Sânzieni, Sita Buzăului, Valea Crișului, Valea Mare, Vâlcele, Vârghiș, Zăbala, și Vama Buzăului, județul Brașov.
Ioana Ardeleanu