Guvernul României a aprobat în data de 27 ianuarie (a.c.), Hotărârea de Guvern cu privire la schema de ajutor de minimis destinată producătorilor agricoli, care produc tomate.
Schema de sprijin prevede acordarea a 3.000 de euro pentru tomatele produse pe o suprafață de minim 1.000 mp spații protejate, în cantitate de minim două tone, valorificate în perioadele ianuarie – mai inclusiv, respectiv noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
„S-a aprobat și va fi lansat un program de stimulare a producției de tomate, autohtone, în spații protejate, în extrasezon. Asta pentru a micșora pe cât posibil importul de tomate din afara țării. Asta înseamnă că orice producător care valorifică într-un an două tone de tomate din serele proprii, în perioadele ianuarie-mai, și/sau noiembrie – decembrie, va primi sub formă de ajutor de minimis 3000 de euro anual.”, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Direcției județene Agricole, Konczei Csaba.
Producția de legume în sere nu este specifică județului Covasna
Conducerea Direcției Agricole Covasna spune că deși în județul nostru producția de tomate în sere nu este o practică des întâlnită, există deja doi producători interesați să aplice pentru schema de ajutor de minimis. Konczei Csaba a mai explicat că în perioada următoare producția de legume în sere ar putea crește și în județul Covasna.
„Zona noastră nu este specifică producției de tomate, mai ales în sere, dar pentru consumul propriu se fac. Sunt doi producători interesați care s-ar putea dezvolta la nivelul la care ar putea să fie beneficiarii acestui program. Trebuie știut că pot fi beneficiari numai cei care au 1.000 mp spațiu protejat, deci sere de 10×100 m. Nu o să putem să generalizăm, dar eu credeam că nu vom avea niciun interesat și spre surprinderea mea deja au fost doi, deși Hotărârea de Guvern nici nu era aprobată încă. Înainte au venit doi producători, așa că s-ar putea să avem și mai mulți. Acum, nivelul de producție în seră în județul Covasna este destul de mic în legumicultură. La flori avem, dar la legumicultură nu am avut încă semnificativ. S-ar putea să crească puțin producția de legume în sere cu acest lucru.”, a concluzionat directorul Direcției Agricole Covasna.
Pentru acest an s-a reușit alocarea unei sume de 40 milioane euro în vederea implementării acestei scheme de sprijin. Programul a fost gândit în vederea soluționării situației deficitare din sectorul comerțului cu tomate, atât per ansamblul său, dar și pentru perioadele de maxim deficit, respectiv primăvara sau toamna târziu.
Ioana Ardeleanu