Uniunea Social Liberală (USL) a demarat o campanie online de strângere de semnături pentru demiterea preşedintelui  Traian Băsescu.

USL anunţa duminică demararea unei campanii de strângere de semnături pentru demiterea preşedintelui, prin crearea unui formular online. Potrivit unui comunicat de presă al USL, acesta este primul pas al campaniei, urmând ca el să fie continuat de organizaţii în fiecare localitate din ţară. „Românii au ieşit în stradă să arate că nu mai vor să îl accepte ca preşedinte al ţării pe Traian Băsescu. USL vrea o Românie corectă, o Românie a bunului-simţ, iar primul pas este înlăturarea preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate, pentru un parlament legitim. În prezent, majoritatea parlamentară nu mai reflectă voinţa majorităţii românilor, aşa că această acţiune este singura cale prin care putem pune presiune democratică pe actuala conducere a ţării. Ieşirea din criză se va putea face doar prin schimbarea lui Traian Băsescu şi prin alegeri anticipate parlamentare”, se arată în comunicat.

Ieri, la câteva ore de la apariţia sa pe internet, petiţia adunase aproape 30 000 de semnatari.

Am fost curioşi să aflăm care este opinia liderilor politici locali, referitoare  la această campanie, şi, totodată, la numărul semnăturilor strânse până ieri.

 

Horia Grama

Horia Grama (PSD): „Oamenii au ajuns la saturaţie şi nu mai rezistă”

În legătură cu acest subiect, preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat: „Faptul că în doar câteva ore de la redactarea petiţiei s-au strâns atât de multe semnături, relevă exact situaţia de revoltă totală pe care o vedem în stradă. Oamenii au ajuns la saturaţie şi nu mai suportă hoţiile. Băsescu conduce exact ca un dictator, iar lumea nu  mai rezistă (…)”. Acesta este de părere că în următoarea perioadă se vor strânge mult mai multe semnături.

 

 

Marius Obreja

Marius Obreja (PNL): „De s-ar strânge 5 milioane de semnături,  în 3 secunde…”

Liderul PNL Covasna, Marius Obreja, a declarat că va  susţine acest demers: „Mi-aş dori să se strângă 5 milioane de semnături,  în 3 secunde. Eu o să semnez şi o să îmi îndemn toţi colegii să o facă, iar când o să se ajungă la strângerea fizică a acestor semnături, o să susţin şi acel demers”.

 

Dan Manolăchescu (PDL): „30.000 de semnături înseamnă foarte puţin”

Liderul PDL Covasna, Dan Manolăchescu este de altă părere. Acesta consideră că numărul persoanelor care au semnat până acum petiţia este foarte mic: „30. 000 de semnături înseamnă foarte puţin, pentru că ştim foarte bine cum sunt reţelele de socializare, în momentul de faţă. Eu şi cu încă 5 prieteni avem 30. 000 de prieteni pe Facebook. Din 5 sau 15 prieteni eu am adunat 30.000 de semnături.

Dan Manolăchescu

Deci, din punctul meu de vedere, sunt foarte la început, raportându-ne la modul în care funcţionează reţelele de socializare, în momentul de faţă. Înseamnă că se şi mişcă greu şi prost,  şi e şi o dovadă că lumea nu este foarte interesată, sau mai ales că tineretul nu este foarte interesat. Ştim foarte bine că astea sunt forme de manipulare destul de parşive. Vă demonstrez, dacă vreţi, că adun eu aceste semnături pe judeţul Covasna, împotriva demiterii lui Băsescu. Deci, sunt nişte „jucării” destul de ieftine. Nu trebuie 30 000 de semnături, şi nu online. Semnături trebuie în urma unui referendum şi este foarte simplu şi foarte constituţional. Există nişte sisteme, pentru că de aceea nu se face vot electronic, online şi aşa mai departe. De aceea democraţia nu este bazată pe presă şi pe Facebook, pentru că se pare că este mai corect cu voturi”.

 

Antal Arpad

Antal Arpad (UDMR): „Oricât de mică sau cât de mare ar fi această cifră, nu schimbă datele problemei”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, reprezentant al UDMR, a declarat: „Eu mereu spun că alegerile se câştigă când sunt alegerile, şi se pierd atunci când sunt alegerile, nu prin sondaje. Evident, orice acţiune civică trebuie tratată cu seriozitate, aceasta este părerea mea, dar această petiţie nu schimbă datele problemei, din punctul meu de vedere”. În ceea ce priveşte numărul semnatarilor petiţiei, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe a spus: „Întotdeauna depinde la ce ne raportăm. Dacă ne raportăm la faptul că 30.000 este cât un oraş micuţ, atunci putem spune că cifra este mare. Dacă ne raportăm la faptul că în România sunt 20 de milioane de cetăţeni, atunci cifra este mică. Oricât de mică sau cât de mare ar fi această cifră, nu schimbă datele problemei. Mandatul preşedintelui nu se termină când se strâng un număr de „x” semnături, fie online, fie fizice”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail