Locatarii blocurilor din oraşul Întorsura Buzăului, precum şi mai multe instituţii publice din zona centrală, au rămas fără căldură şi apă caldă din cauza unei defecţiuni apărute miercuri la centrala termică. 

Primarul oraşului, Leca Băncilă, a declarat că mai multe piese ale centralei s-au topit şi că preconiza  ca serviciile să fie reluate în cursul zilei de ieri, după remedierea defecţiunii. 

Cei aproape 5000 de abonaţi ai centralei termice nu au apă caldă şi căldură, şi este pentru a doua oară în această lună când serviciile sunt sistate din cauza problemelor survenite la centrală. 

„Tot ce am reparat acum două săptămâni s-a stricat, dalele de fontă schimbate atunci s-au topit. Cred că este o problemă la sistemul de monitorizare al centralei, care este automatizat printr-un soft”, a declarat primarul Leca Băncilă. 

Centrala termică funcţionează pe bază de biomasă şi a fost pusă în funcţiune în anul 2004, printr-un program finanţat de guvernul danez şi cel român, care au mai sprijinit instalarea unor centrale similare în localităţile Gheorgheni, Huedin, Vatra Dornei şi Vlăhiţa. 

Primarul Leca Băncilă a declarat pentru AGERPRES că, la acea vreme, rumeguş se găsea „pe toate drumurile”, gaterele nu ştiau cum să scape de el şi îl dădeau gratis, dar, între timp, au apărut mai multe centrale pe biomasă, precum şi firme care produc panouri PAL din aceste deşeuri, prin urmare e tot mai scump şi mai greu de procurat. 

Din acest motiv, autorităţile locale au creat o staţie proprie de producere a biomasei şi caută şi alte variante pentru a putea menţine gigacaloria la un preţ cât mai scăzut, lucru absolut necesar în condiţiile în care la Întorsura Buzăului, supranumită şi Mica Siberie, iarna e lungă, iar temperaturile sunt mult mai scăzute decât în alte zone ale ţării. Spre exemplu, luna aceasta au fost zile la rând în care mercurul termometrelor a coborât sub minus 20 de grade Celsius. 

Oficial, cea mai scăzută temperatură înregistrată în ultima jumătate de secol la Întorsura Buzăului a fost de minus 35,8 grade Celsius în 8 februarie 2005.

AGERPRES/Oana Mălina Negrea

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail