Consiliul Local (CL) Sfântu Gheorghe a aprobat  ieri,  în şedinţă extraordinară, comasarea Liceului tehnologic „Kos Karoly” cu Liceul tehnologic „Puskas Tivadar”, măsura având drept scop declarat eficientizarea utilizării infrastructurii şcolare. 

Foto: Silviu Ipătioaei
Mesagerul de Covasna

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva a declarat că, deşi Liceul „Kos Karoly” îşi va pierde personalitatea juridică şi actualul sediu, numărul elevilor, al cadrelor didactice şi specializările nu vor fi afectate de această schimbare. 

Ea a mai menţionat că intenţia autorităţilor locale este ca, în actuala clădire a Liceului „Kos Karoly”, să fie înfiinţată pe viitor o şcoală elementară, în care să înveţe elevii din ciclul preşcolar şi primar de la liceele „Miko” şi „Mikes Kelemen”, care sunt foarte aglomerate în prezent. 

Sztakics Eva a adăugat că elevii vor avea condiţii mai bune de pregătire la Liceul „Puskas Tivadar’, acesta fiind mult mai bine dotat, menţionând în context că cheltuielile pentru întreţinerea Liceului „Kos Karoly”, unde învaţă aproximativ 380 de elevi, sunt excesiv de mari. 

Subiectul a suscitat discuţii aprinse între susţinătorii şi oponenţii proiectului, printre aceştia din urmă numărându-se consilierii Rodica Pârvan, Andrei Cochior şi Balint Jozsef, care au opinat că această rearondare va duce, în timp, la desfiinţarea Liceului „Kos Karoly”, înfiinţat în anul 1948. 

Consilierul Rodica Pârvan a arătat că aceasta va fi cea de-a treia şcoală profesională „distrusă” de autorităţile locale după 1989, făcând referire la Liceul Agricol şi „Perspectiva”. 

Miting de protest organizat de profesorii şi elevii de la Liceul Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe

Conducerea Liceului Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe va organiza, pe 31 ianuarie, un miting de protest împotriva deciziei Consiliului Municipal de a comasa această instituţie cu Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar”. 

Directorul Liceului „Kos Karoly”, Koman Laszlo, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că a depus la primărie o cerere pentru autorizarea mitingului, menţionând că la acţiune vor participa atât cadrele didactice, cât şi elevii şi părinţii acestora, care sunt nemulţumiţi de decizia autorităţilor locale. 

„Cadrele didactice, dar şi părinţii sunt foarte revoltaţi, în primul rând de procedură, care a demarat fără să ne întrebe, să ne anunţe, fără nicio pregătire prealabilă. Am luat la cunoştinţă din ziar (…), adică nici directorul, nimeni din şcoală nu ştia ce se pregăteşte (…) Apoi a fost o şedinţă în care domnul primar ne-a spus că există trei variante de restructurare a reţelei şcolare (…) După consultarea cu cadrele didactice şi comitetul de părinţi a apărut ideea protestului şi am fost împuternicit să depun un aviz la primărie pentru miting. Pe 31 ianuarie, începând cu ora 13,00 şi până la ora 15,00 vom protesta în faţa Consiliului Local”, a precizat Koman Laszlo. 

El a mai spus că a depus o cerere la Prefectura Covasna prin care solicită sprijinul reprezentantului Guvernului în teritoriu pentru stoparea acestui demers şi a mai menţionat că intenţionează să atace în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Municipal privind comasarea celor două licee tehnologice. 

Koman Laszlo a adăugat că liceul pe care îl conduce a fost înfiinţat în anul 1948, deci are o istorie îndelungată, iar în prezent aici învaţă 384 de elevi. 

Intenţia conducerii liceului este ca din următorul an şcolar să pornească şi o secţie de prelucrare a cărnii şi să mărească numărul celor de industrie uşoară, având în vedere cererea firmelor din domeniu, aflate în permanenţă în căutare de forţă de muncă pregătită. 
AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail