Peste 100 de fermieri din comunele Sita Buzăului, Barcani, Dobârlău, Valea Mare și orașul Întorsura Buzăului au participat, vineri, la întâlnirea fermierilor din Zona Buzaielor care a fost organizată pentru a 5-a oară la Sita Buzăului, de Asociația Județeană a Crescărorilor de Bovine Covasna.

După ce a adresat mulțumiri reprezentanților instituțiilor covăsnene prezenți la această întâlnire- președintele Consiliului Județean, Tamas Sandor, subprefectul județului Covasna, Nicolae Radocea,  directorul  APIA Covasna,  Marius Popica, directorul Direcției Agricole, Konczei Csaba, directorul  Direcției Sanitar Veterinare, Siko Barabasi Sandor,  directorul Agenției pentru Protecția Mediului, Gheorghe Neagu, senatorul Gheorghe Baciu, deputatul Octavian Goga- precum și primarilor care au fost alături de membrii Asociațiilor crescătorilor de bovine din Barcani, Valea Mare și Dobârlău, primarul comunei Sita Buzăului, Stoica Nicolae a spus: „ Mi-aș dori ca în urma acestor discuții dumneavoastră să plecați cu un bagaj mult mai amplu despre ceea ce doriți să faceți în viitor și pot să vă spun atât: vom fi alături în fiecare zi, important este să știți ce doriți, pentru a ne putea dezvolta comunitățile în domeniul creșterii animalelor și al pășunilor”.

Preluând „frâiele” desfășurării e venimentului, președintele AJCB Covasna, Otvos Mozes, a adresat felicitări membrilor Asociației Crescătorilor de Bovine  din Sita Buzăului: „În primul rând aș vrea să vă felicit pe dumneavoastră, pe agricultorii din Sita Buzăului și desigur din zonă. Anul trecut am fost cu domnul primar și am văzut acea mișcare de cooperativă și acele rezultate pe care dumneavoastră ați reușit să le obțineți aici, în anii care au trecut. Cred și aș vrea să vă spun cinstit că această realizare a dumneavoatră este exemplară în tot județul. Desigur, și alte zone ale județului au început să pășească pe această cale, dar aici dumneavoastră ați fost primii care ați reușit să vă organizați în cooperativa respectivă, și desigur, asta v-a dat rezultate. Cei care au fost, din rândul dumneavoastră, în alte țări: Austria, Elveția, să vadă cum funcționează, sincer vă spun am fost și eu și pot să vă asigur că metoda și modul cum ați început  dumneavoastră au  adus roade și în alte țări în ceea ce înseamnă dezvoltarea agriculturii rurale. Aș vrea să vă asigur în continuare de sprijinul meu personal și al instituției pe care o conduc. ”

Acesta a menționat că, spre deosebire de anii anteriori, în prezent nu  mai sunt probleme majore cu care să se confrunte fermierii covăsneni, marea lor majoritate fiind rezolvate, unele dintre ele în urma întâlnirilor ce au avut loc la Ministerul Agriculturii, altele în urma protestelor organizate de fermierii din țară, alături de care au fost prezenți, de fiecare dată, și fermierii covăsneni. 

„Dacă luăm în considerare, în mod permanent ne-am unit, anul trecut am făcut mai multe manifestații, cei mai mulți am fost 400, din Zona Buzaielor au fost 250. Mulțumesc foarte frumos dar cred că anul acesta nu trebuie să facem atâtea manifestații la fel ca anul trecut. (…) I-am spus domnului ministru, personal marți, când am fost la București, că noi credem  că anul acesta nu trebuie să facem atâtea intervenții pentru subvenții, câte am făcut anul trecut. Dorința noastră este ca domnul ministru și secretarii de stat să înceapă să se dea subvenția pentru anul 2017. A spus că atunci când va fi aprobat bugetul vom primi subvenția și pentru animale și pentru suprafețe. (…) În continuare vreau să spun că acești oameni au bunăvoință, dar cu bunăvoință aici trebuie exact spus ce avem de făcut, cum poate să ne ajute Ministerul Agriculturii, nu numai prin vorbe, ci prin fapte.” Otvos Mozes a menționat că deși a lansat invitația ca la întâlnirea fermierilor covăsneni de la Sita Buzăului să participe și  reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, având promisiunea că vor veni două persoane, acest lucru nu s-a materializat.

În discursul său, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor a spus, printre altele: „ În ultimii ani de zile, împreună cu  Asociația de Dezvoltare (…) , cu instituțiile statului român, cu instituțiile subordonate Consiliului județean Covasna am reușit să facem câțiva pași majori în ceea ce înseamnă dezvoltarea agriculturii în județul Covasna. Domnul președinte Otvos  a amintit  că am stat lângă agricultori, am fost împreună cu ei, dar nu numai că am stat cu ei, ci cu sprijin financiar, cu deciziile pe care putem să le luăm noi am reușit să aducem un avantaj în organizarea asociațiilor la nivel județean și la nivel local.”

Subprefectul județului Covasa, Nicolae Radocea a punctat, succint, că „trebuie neapărat să ne gândim în ce direcție merge creșterea animalelor, în ce direcție va merge cultura, respectiv agricultura în zona noastră. În această zonă, fiecare produs poate fi considerat ecologic, un produs bio, și ar fi interesant să ajungem acolo încât să facem prioducție bio.”

 2016  a fost un an foarte bun din punct de vedere al subvențiilor și al valorii subvențiilor

 Adresându-se fermierilor covăsneni, directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popica  a spus:  „Să aveți un an cât mai bun, măcar un an normal, pentru că anul care a trecut a fost într-adevăr un an foarte greu, și pentru mine ca director APIA cred că a fost cel mai greu an pe care am apucat să îl prind și sper să nu mai prind un astfel de an. În primul rând pentru partea agricolă a fost un an relativ normal, dar din punctul de vedere al subvențiilor, mai complicat, deoarece începând cu anul 2015 s-au modificat subvențiile, și,  în loc de câteva măsuri care erau în anii din urmă, din 2015 până în 2020 avem 84 de feluri de măsuri de subvenți. Pentru fiecare tip de subvenție a trebuit să se facă un nou program în calculatoare care să se poată ști folosi pentru plata la fermieri. Aceste programe din diferite motive au întârziat, și am ajuns să avem întârzieri de două-trei luni la plata subvențiilor. Dacă suntem foarte sinceri unii cu alții, dacă tragem linie la sfârșitul anului, 2016 a fost un an foarte bun din punct de vedere al subvențiilor și al valorii subvențiilor deoarece subvenții cum s-au plătit pentru vaca de lapte de 919 euro,  nu s-au plătit nicăieri în Europa, (…) iar la vaca de carne 1320 de euro, deci sunt sume foarte mari. Dacă coborâm un pic și la lucernă unde s-a plătit 520 de euro pe hectar, iar la cartoful de sămânță și la cartoful pentru industrializare sunt niște sume foarte mari. Una peste alta, chiar dacă au fost întârzieri, mici neplăceri, (…) totuși faptul că s-au plătit sume foarte importante și foarte bune pentru fermieri este un lucru mare. Agenția Covasna a ajuns să plătească sume apropiate de bugetul consolidat al județului Covasna, deci este un lucru foarte important că vin bani prin agricultură și un lucru și mai important este că toate aceste sume sunt stabilite până în 2020, se vor plăti, vor crește cu 7-8% în fiecare an, deci pentru cei care vor să facă agricultură și să se țină de treabă este încurajator faptul că pe o perioadă destul de lungă sunt stabilite sumele. Depide doar de fiecare dintre dumneavoastră să lucrați cât mai bine, cât mai serios și să vă documentați cât mai bine. (…) În rest, toate aceste măsuri care sunt cuprinse pe anul trecut vor fi în continuare aceleași, și așa cum a zis și somnul președinte Mozes, acest an mai mult ca sigur va fi mai liniștit. Nu este an electoral, subvențiile sunt deja stabilite, absolut toate programele pe care le avem sunt funcționale, nu mai este nicio problemă din punctul acesta de vedere.”

 „Sperăm ca pe viitor să crească (…) calitatea efectivelor de animale”

 Dr. Ștefan Codleanu le-a vorbit fermierilor din Zona Buzaielor despre importanța  înscrierii bovinelor pe care le dețin în Registrele Genealogice de rasă, și beneficiile ce decurg din aceasta.

„Așa cum știți, mă ocup de la momentul înființării acestui serviciu de control al producțiilor zootehnice, din 2011, când a fost primul an când s-a elaborat o Hotărâre de Guvern. În momentul de față funcționează în baza Hotărârii de Guvern 1179/2014, în baza căreia dumneavoastră, deținătorii de animale înscrise în Registrul Genealogic, beneficiați de un sprijin din partea statului de 70% din contravaloarea controlului efectuat. Spre bucuria noastră, dacă la început, în 2011, au fost doar 5 gospodării din zona Întorsurii, dintre care 3 s-au și retras în următorul an, rămân doar două, în momentul de față avem înscriși 54 de beneficiari, de fermieri cu peste 1300 de animale în control- prin animale se înțeleg vaci și junici. În plus, organizația noastră a angajat două persoane ca și controlori pe care i-a pregătiti în mod special pentru această activitate de control oficial. Sperăm ca pe viitor să crească numărul acestora, dar mai ales să crească calitatea efectivelor de animale. Mulți dintre dumneavoastră, chiar dintre cei care sunt în control, nu înțeleg ce înseamnă o ameliorare adevărată. Ameliorare adevărată înseamnă în primul rând însămânțare artificială, cu taur de bună valoare, fiindcă atunci când crește potențialul vacii aceasta răspunde și la o încurajare suplimentară.”

 

Fermieri, atenție la controale!

 

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor  a adus în atenția fermierilor, succint, problema gipei aviare  care, potrivit acestuia „bîntuie toată Europa”  și „se apropie și de noi”, a  dermatozei nodulare la bovine și le-a vorbit acestora  despre posibilitatea de a deschide sau de a înființa abatoare de mică capacitate, sau puncte de tăiere pentru animale din cadrul fermelor proprii. „În cazul în care sunteți interesați puteți să veniți la Direcția Sanitar Veterinară, ca să vă dăm toate detaliile. Este păcat să vă trimiteți animalele la distanțe mari, mai ales dacă este vorba despre o sacrificare de necesitate” a precizat Siko Barabasi Sandor.

Însă, potrivit acestuia,  problema cea mai mare, din punctul de vedere  al instituției pe care o reprezintă, este cea a  controalelor efectuate în cursul anului trecut de către inspectorii DSVSA Covasna, dar și a celor ce vor fi efectuate în acest an. „La nivelul județului Covasna, în 2016  au fost verificate 1200 de exploatații de animale. În acest an avem deocamdată – sunt în curs de verificare – aproape 300 de exploatații. De data aceasta cam 70% sunt în zona Baraoltului. Problema majoră, aici la dumneavoastră în zonă, este următoarea: anul trecut au fost verificare 16 exploatații din Barcani, dintre care numai 3 au fost conforme, restul au avut fel și fel de probleme. La Întorsura Buzăului situația este mai bună pentru că din 63 de exploatații verificate, 33 au fost conforme, iar la Sita Buzăului din nefericire din 245 de exploatații verificate, sub 10% erau conforme, deci la toate celelalte erau fel și fel de probleme. Tot din nefericire, datorită acestui lucru, ați și fost penalizați, unii au luat și amenzi, dar problema este penalizarea. (…) Cele mai mari probleme care au fost constatate au fost: neanunțarea la termen a fătărilor, sacrificărilor, mișcărilor de animale, pierderi de crotaii și așa mai departe, neridicarea la termen, în 14 zile, a pașapoartelor pentru bovine. În zonă, pe data de 18 ianuraie, în comuna Barcani au fost 154 de pașapoarte care trebuiau să fie ridicate, încă sunt la Direcție, la Întorsura Buzăului 156 de pașapoarte încă sunt la Direcție și la Sita Buzăului 174 de pașapoarte. În cazul în care cumva în acest control pică și aceste exploatații, deja aveți un minus la fișa de control. La fel, marea majoritate a proprietarilor de animale atunci asaltează Direcția când află de aceste controale”- a arătat directorul DSVSA Covasna.

 Manifestându-și bucuria că prima întâlnire a crescătorilor de bovine din județul Covasna, din acest an, a fost organizată în Zona Buzaielor, pe care o cunoaște atât de bine, și, în același timp, apreciind faptul că  toți cei din județ cu răspunderi în agricultură au fost  prezenți, senatorul Gheorghe Baciu, membru în  comisia de agricultură, i-a asigurat pe fermierii covăsneni de tot sprijinul său.

 La finalul întâlnirii, Asociația Județeană a Crescătorilor de Bovine Covasna i-a premiat pe fermierii din Zona Buzaielor care au obținut cele mai bune rezultate în cursul anului trecut. La rândul lor, aceștia i-au adresat mulțumiri și felicitări președintelui AJCB, Otvos Mozes, la aniversarea vârstei de 80 de ani.

 

 Despre problemele tratate de directorii Direcției Agricole Covasna, Agenției pentru Protecția Mediului și  Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale ( OJFIR) Covasna vă vom informa în edițiile următoare ale ziarului nostru.

 

Maria Crețu-Graur

Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail