Festivalul Internaţional „Pomana porcului” de la Balvanyos va deschide şirul evenimentelor gastronomice ce vor fi organizate în acest an în judeţul Covasna.

Preşedintele Asociaţiei Judeţene de Turism Rural şi Ecologic Covasna, Daragus Attila, a declarat că a dat deja startul înscrierilor la ediţia din acest an a festivalului ce va avea loc, conform tradiţiei, în luna februarie şi care va marca în mod simbolic sfârşitul iernii.

La această manifestare gastronomică sunt invitaţi să participe măcelari şi bucătari amatori şi profesionişti din ţară şi străinătate, iar până acum s-au înscris nouă echipe. Organizatorii estimează că până pe data de 16 februarie, când va începe festivalul, numărul echipelor se va dubla.

Organizatorii vor pune la dispoziţia participanţilor mai mulţi porci care vor fi sacrificaţi după metodele tradiţionale, şi nu după cele ale Uniunii Europene, tocmai pentru că acest festival îşi propune să prezinte tradiţiile şi obiceiurile fiecărei regiuni.

Un juriu format din specialişti în gastronomie va degusta bucatele şi va desemna câştigătorul festivalului, după care toţi participanţii vor fi invitaţi la ‘pomana porcilor’.

Festivalul a ajuns deja la cea de-a şaptea ediţie şi atrage în fiecare an sute de turişti dornici să vadă de la cap la coadă cum se taie porcul, cum se prepară şi mai ales să guste fripturile, cârnaţii, caltaboşii şi celelalte bunătăţi preparate sub ochii lor.

În ultimii ani, covăsnenii au căpătat notorietate atât prin organizarea unor festivaluri gastronomice inedite, cât şi prin dimensiunile gigantice ale bucatelor pe care le-au preparat cu ocazia unor sărbători locale.

Spre exemplu, anul trecut, de Zilele Sfântu Gheorghe, a fost preparat un tort uriaş cu fructe şi frişcă, având o greutate de 640 de kilograme şi o lungime de cinci metri şi jumătate. De asemenea, a fost coaptă o pâine secuiască de aproape 48 de kilograme. Tot anul trecut, locuitorii comunei Ozun au preparat un kortoskolacs (colac secuiesc învelit în zahăr ars) în lungime de aproape 15 metri.

În 2011 aproape că nu a fost lună în care să nu fi avut loc vreun festival gastronomic în judeţul Covasna, printre cele mai apreciate numărându-se „Parada cârnaţilor”, festivalul florilor comestibile, festivalul soacrelor, al apei minerale şi clătitelor, festivalul cartofului, al peştelui şi al tocăniţelor la ceaun, precum şi festivalul vânătoresc.

În anii precedenţi, covăsnenii au mai preparat o ruladă de îngheţată în lungime de 111 metri, o ciorbă de păstrăv de 1.100 de litri, o limonadă de 300 de litri, un gulaş de fasole de jumătate de tonă şi un bulz cu mămăligă şi brânză în lungime de 151 de metri, care e menţionat în Cartea Recordurilor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail