Reprezentanții Fundației Comunitare Covasna (HKA) au făcut publice câteva date privind activitatea desfășurată în anul 2016.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de către Biroul de presă HKA, anul trecut Fundația a reușit să adune, pe plan local, suma de 237.330 lei, din care 227.273 lei au fost folosiți în scopuri comunitare.

Au fost alocați 171.973 lei pentru programele „Fii activ pentru Covasna”, „Licitația Civilă”, și „Youth Bank”, sprijinind proiecte civile și de tineret, pentru burse prin „Fondul pentru talente din ținutul secuiesc”, pentru excursii școlare prin programul „Nu doar un loc pe hartă”, pentru donarea de puieți de pomi fructiferi autohtoni prin programul „Un pom pentru generația următoare”, precum și amenajarea unor terenuri de joacă și investiții publice prin programul „Card comunitar”.

Totodată, fundația a oferit un sprijin în valoare de 55.300 lei persoanelor și organizațiilor care au înaintat cereri în acest sens pe parcursul anului trecut.

Premiul publicului, în valoare de 21.000 lei, acordat unui ansamblu de dansuri din municipiu

Potrivit reprezentanților Fundației, cea mai consistentă sumă a fost acordată Ansamblului de dansuri „Trei Scaune” (Háromszék Táncegyüttes), care a câștigat „Premiul publicului”, și care a beneficiat de suma de 21.000 lei. Totodată, Fundației Puskás Tivadar i-a fost acordat un premiu în valoare de 16.000 lei pentru înființarea unui muzeu tehnic.

În 2016 Fundația Comunitară Covasna a investit 42.404 lei, prin proiecte finanțate, în achiziționarea unui teren pentru o pepinieră și realizarea unei serii video despre meșteșuguri tradiționale, cu scopul comercializării acestora.

Cardul Comunitar, cel mai reușit program al Fundației

Cel mai reușit program al Fundației Comunitare Covasna este în continuare „Cardul Comunitar”, un program foarte apreciat și la nivel național. Potrivit reprezentanților fundației, prin utilizarea acestui card, anul trecut s-au adunat 180.658 lei în fondul comunitar, din care contribuția principalului partener în cadrul programului, firma Bertis, a fost suma 177.908 lei.

Pentru acest an fundația a planificat zece programe, menite să întărească relațiile comunitare și colaborarea locală.

***

La nivel mondial sunt înregistrate în total 1.851 de fundații comunitare. Prima fundație a fost înființată în anul 1914, însă majoritatea au luat naștere în ultimii 25 de ani. Apariția rapidă și accentuată a acestora reflectă, potrivit reprezentanților HKA, nevoia comunităților de a participa activ la dezvoltarea propriei vieți și la influențarea destinului propriu. La ora actuală în România există 16 astfel de fundații.

Fundația Comunitară Covasna a fost înființată în anul 2010, de către zece întreprinzători locali și conducători de organizații civile, cu scopul de a ajuta și întări comunitatea locală. Fundația construiește pe încredere și gestionează resurse locale. Programele sunt realizate de către doi angajați permanenți ai fundației, ajutați de cei unsprezece membri ai Consiliului de administrație.

Pentru informații suplimentare cu privire la programele fundației și proiectele aflate în derulare puteți accesa pagina de internet: www.hka.ro.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail