Şcoala gimnazială din localitatea Comandău a fost distrusă în proporţie de aproximativ 25% de incendiul care a izbucnit luni după-amiază, iar cursurile au fost suspendate până săptămâna viitoare. 

Intervenţia pompierilor a durat aproape şapte ore şi s-a desfăşurat în condiţii extrem de dificile, la minus 20 de grade Celsius, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna, plt. maj. Marius Tolvaj. 

Potrivit acestuia, la locul incendiului s-au deplasat trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi o ambulanţă din cadrul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc, iar în sprijinul pompierilor militari au venit, cu încă o autospecială, şi pompieri voluntari din cadrul Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă al oraşului Covasna. 

Pe durata intervenţiei, alimentarea cu apă a autospecialelor s-a făcut cu ajutorul a trei motopompe din pârâul aflat în apropierea şcolii. 

Incendiul nu s-a soldat cu victime, în schimb, flăcările au afectat aproximativ 25% din clădirea şcolii, formată din parter şi etaj, pe o suprafaţă de circa 360 mp. 

„Peste 30 de pompieri militari şi voluntari covăsneni s-au luptat cu flăcările incendiului mai bine de şapte ore la temperaturi foarte scăzute, iar un echipaj de pompieri a rămas în supraveghere la faţa locului până astăzi de dimineaţă (…) Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost jar sau scântei provenite din coşul de fum deteriorat’, a precizat Marius Tolvaj. 

Inspectorul şcolar general Kiss Imre, care s-a deplasat marţi la Comandău, a declarat pentru AGERPRES că incendiul a distrus unul dintre corpurile clădirii, în care se aflau, printre altele, cabinetul de informatică, biblioteca, biroul directorului, cancelaria, centrala termică şi arhiva şcolii. 

El a mai spus că în urma evaluării situaţiei s-a ajuns la concluzia că activitatea ar putea continua în sălile din partea neafectată a clădirii, unde există o altă centrală termică, prin urmare cursurile vor fi reluate, cel mai probabil, săptămâna viitoare. 

„În această şcoală sunt înscrişi peste o sută de copii, dar spaţiul permite ca aceştia să studieze într-un singur schimb”, a mai spus inspectorul şef. 

Kiss Imre a precizat că a anunţat conducerea Ministerului Educaţiei cu privire la acest incident şi că, după evaluarea pagubelor de către o comisie de specialişti, se vor căuta resurse pentru repararea clădirii.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail