În data de 5 ianuarie (a.c.), Federaţia Sanitas a transmis către Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii propunerile de corectare a Legii nr. 250/2016, propuneri ce au fost discutate și susținute în cadrul unei întâlniri cu Ministrul Sănătății, Florian Bodog.

După seria de proteste ce au avut loc anul trecut, sindicaliștii din sistemul sanitar pot spune că odată cu începerea noului an au primit o gură de aer proaspăt. Se întrevăd modificări în bine ale legilor care până nu de mult, potrivit liderilor sindicali, discriminau anumite categorii de salariați, iar agenda de priorități pentru anul în curs a Federației Sanitas promite alte corecturi menite să le asigure cadrelor din sistem condiții mai bune de lucru.

„În data de 17 sau 18 decembrie a apărut legea la care am avut un aport foarte mare, Legea 250/2016 care reglementează o rearanjare a salariilor începând cu luna decembrie 2016, și prin care cresc veniturile salariaților din Sănătate. La nivelul județului Covasna s-au recalculat salariile, media creșterilor este undeva la 15%, diferă de la categorie la categorie. Sunt șanse ca salariile majorate să întârzie, sau cel puțin impactul pe noua lege să întârzie câteva zile, pentru că ele trebuie și finanțate. Avem mesaje că se vor lua niște măsuri urgente la Casa Națională pentru a asigura finanțarea pentru aceste creșteri salariale. Trecând peste dificultățile de început de an, precum și schimbarea Guvernului, salariații vor beneficia de o creștere în medie de aproximativ 15-16%, începând cu luna decembrie 2016, ceea ce este un lucru foarte bun. Acum se vor plăti salariile din luna decembrie, majorate, chiar cu riscul unor întârzieri.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Potrivit liderului sindical, agenda de priorități pentru anul 2017, atât pentru Sindicatul Sanitas Covasna, cât și pentru restul membrilor Federației de la nivel național, cuprinde, printre altele, mici corecturi ale Legii 250/2016; modificarea regulamentul de sporuri; negocierea noului Contract Colectiv de Muncă; creșterea valorii tichetelor de masă de la 9, 75 lei, la 15 lei; 

„S-au reluat discuțiile cu noul ministru al sănătății în ceea ce privește Contractul Colectiv de Muncă – o problemă rămasă și refuzată de către fostul ministru la nivel de sector de activitate, și va fi o prioritate de început de an. De asemenea, vrem să modificăm regulamentul de sporuri, pentru că avem o nouă lege și o nouă reașezare, spun eu, mai echitabilă a sistemului sanitar. Regulamentul de sporuri este din anul 2010, are foarte multe lucruri nereglementate, secții care la momentul respectiv nu existau, sunt multe categorii medicale care nu beneficiază, ca și alți colegi, de anumite sporuri: de încordare psihică, de condiții grele și vătămătoare sau periculoase. În acest sens deja am trimis propuneri la Federație pentru elaborarea noului Proiect de Ordin, (…) prin care am cerut un procent mai mare pentru secțiile de Neurologie, pentru că sunt activități grele, adică un spor de 50%, nu de 15% ca acum. Am solicitat să fie incluși în categoria personalului beneficiar al sporului de încordare psihică profesorii de cultură fizică medicală, fizio – și kinetoterapeuții care la momentul respectiv erau omiși. De asemenea, am cerut (…) să avem reglementări clare ca să nu mai apară tot felul de discuții de la o unitate la alta, pentru că sunt unități care dau 50% la o anumită secție, alte spitale dau 75%, și atunci vrem să avem procentul cel mai mare, nu între și între.”, a mai explicat Vasile Neagovici.

În ceea ce privește creșterea valorii tichetelor de masă, acesta spune că deja două dintre unitățile medicale din județ, respectiv Spitalul de Cardiologie Covasna și Serviciul de Ambulanță, acordă tichete în valoare de 15 lei, iar la nivelul unităților spitalicești din județ se vor purta în continuare negocieri în acest sens, pentru ca și angajații Spitalului Județean de Urgență „Dr.Fogolyan Kristof” din municipiul Sfântu Gheorghe, ai Spitalului Municipal Târgu Secuiesc și cei ai Spitalului Orășenesc Baraolt să beneficieze de aceste tichete.

„Pe termen mai lung, adică în primul semestru, mai avem încă două lucruri pe care le dorim. Primul ar fi o promisiune a parlamentarilor din vechea sesiune, modificarea legii în așa fel încât să creăm premisa și posibilitatea pentru asistenții medicali cu școală postliceală și diplomă de Bacalaureat să continue la nivel de studii superioare. Este o cerință a noastră. De asemenea, vom face în continuare lobby și vom continua acțiunea „Nu agresați cadrele medicale!”, și sperăm ca în prima sesiune a Parlamentului să avem și o lege care să protejeze mai bine, mai corect și mai clar personalul medical față de orice agresiune internă sau externă.”, a conchis liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail