Programul de Guvernare al cabinetului Grindeanu are peste 170 de pagini și include o mulțime de promisiuni, însă nu indică nicio sursă de finanțare. Pe lângă înființarea a 850 de mii de locuri de muncă noi în domeniul economiei, sau construcția a cinci autostrăzi și căi ferate de mare viteză, noul Guvern promite creșterea salariului minim brut, în funcție de evoluția economică, până la 1.750 lei în 2020; creșterea salariului mediu brut la 1.000 de euro până în 2020; creșterea punctului de pensie în următorii patru ani, până la 1.775 lei; impozit zero pe veniturile mai mici de 2.000 lei; impozit zero pentru tranzacțiile imobiliare sub 450 de mii lei începând cu luna martie a acestui an, iar în cazul tranzacțiilor mai mari de 450 de mii lei, doar 3% pentru diferența dintre valoarea tranzacționării proprietății și pragul de 450 de mii lei; impozit pe venit de 10% pentru cei care au activități independente. De asemenea, tot printre planurile noului cabinet se numără și includerea tuturor legilor care vizează domeniul economic într-un pachet legislativ unitar, care va fi pus la dispoziția tuturor agenților economici și persoanelor fizice care desfășoară activități independente, în mod gratuit. „Codul economic al României” ar urma să cuprindă Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea Evaziunii Fiscale, Legea Înființării Societăților Comerciale și restul legilor cu caracter economic.

Și pentru că multe dintre aceste promisiuni ni s-au părut de domeniul științifico-fantasticului, i-am întrebat pe câțiva dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe câtă încredere au în noul Guvern și ce așteptări au  de la acesta.

Norbert, 26 de ani, profesor

„Cu toată zarva și <<mizeriile>> aruncate asupra lor, cred că pot fi totuși oameni competenți. Partidele pe care le reprezintă au fost alese printr-un vot liber exprimat, așa că eu sunt de parere că populația simte nevoia unei guvernări de stânga, care în opinia mea are principii sănătoase. Acum rămâne de văzut cât de hotărâți vor fi acești aleși în aplicarea promisiunilor. Din punctul meu de vedere nu este un handicap să nu ai studii la Oxford și Harvard ca să fii un om inteligent, deștept și serios. Chiar dacă unii dintre noii miniștrii au experiențe politice firave și au fost, până nu de mult, oameni cu locuri de muncă obișnuite, eu trag speranța că exact acest lucru poate fi în interesul și favoarea noastră, a populației.”

Bogdan, 25 de ani, sociolog

„Nu pot să spun că am încredere în noul Guvern, cum de altfel nu am avut nici în vechiul. Având în vedere că iau decizii importante aceleași persoane care sunt cercetate în diferite dosare de corupție, pot spera doar să nu fure la fel de mult pe cât au făcut-o până acum.”

Kocsis Noemi, 26 de ani

„Nu am încredere, nu cred că este competent. Ce așteptări am? Să se intre în Guvern pe bază de teste IQ și cunoștințe în domeniu, exact ca la școală! Nu mai vreau subșcoliți care habar nu au ce și cum se face. Să revizuiască tot ce ține de Guvern: Sănătate, salarii, taxe, astfel încât să fie bine pentru toată lumea, nu să plecăm din țară pentru că aici e un dezastru din toate punctele de vedere. Vrem oameni care au măcar o fărâmă de conștiință și nu sunt satiri.”

Iulian I.,  director marketing

„Sincer nu prea am stat să urmăresc tot ceea ce se întâmplă acolo, cert este că sunt numite persoane politic, majoritatea nu au nicio treabă <<cu ce se mănâncă>> Ministerul pe care urmează să îl conducă, se bazează pe cei din subordine să le facă treaba, și ei să își bage în buzunar un salariu nemeritat. Da, categoric că nu știu la ce s-au înhămat, unii dintre ei au funcția de ministru sau deputat, și doar atât. Cert este că o să urmeze o perioadă grea cu o asemenea conducere.”

Larisa Axinia, vicepreședinte Asociația Românilor din Italia – Milano

„Nu am încredere în noul Guvern, din cel puțin două motive: în primul rând a fost constituit din neprofesioniști, pe motive subiective și datorită voturilor obținute în campania electorală; al doilea motiv ar fi că în prima fază vor mări salariile și pensiile pentru a arăta că îndeplinesc măsurile promise în campania electorală, după care vor realiza că riscă un colaps financiar. Se știe că guvernarea PSD-ALDE ar putea afecta lupta anticorupție, iar promisiunile din programul de guvernare ar putea duce la sacrificarea investițiilor.”

Cătălin Lazăr, consilier de tineret, Direcția județeană pentru Sport și Tineret Covasna

„Este important să nu plecăm cu idei preconcepute. Așa cum am acordat credit celor dinainte, este bine să le acordăm credit și actualilor guvernanți. Mai mult decât atât, cred că este important să înțelegem că lucrurile se fac împreună, și ca atare, să nu așteptăm totul numai de la centru, poate ar fi bine să ne aducem și noi contribuția ca să facem lucrul bine, împreună. Părerea cu privire la acest Guvern nu pot să mi-o exprim decât referitor la activitatea mea, și anume lucrul cu tinerii. Pot să spun cu certitudine că în ceea ce privește numirea unui ministru care nu provine nici din componenta de tineret, nici din componenta de sport, este important să vedem dacă nu aduce o soluție nouă. Poate este momentul să avem în primul rând manageri de calitate și eu merg pe ideea că este important să le acordăm, așa cum am mai spus, credit. Să nu uităm că una dintre promisiunile făcute în programul de guvernare s-a și întâmplat, și ca atare, cred că suntem pe drumul cel bun.”

Sorina M., 48 de ani, avocat

„Cred că indiferent cine ajunge la putere, își asigură întâi un viitor pentru familia și apropiații săi. Din spirit civic, pentru că este <<dreptul nostru>> ca cetățeni ai acestei țări, și pentru că altfel suntem judecați de cei din jur, periodic mergem la secțiile de votare și punem ștampila pe o formațiune despre care nu știm nimic cu adevărat. Avem speranțe, însă, ceea ce facem cu adevărat este să le asigurăm prin votul și încrederea noastră funcții, salarii, pensii speciale și un trai fără griji unor oameni care nu au pregătirea necesară, și-au absolvit studiile superioare, dacă le au, prin intermediul pilelor, iar cei care ar merita cu adevărat să ajungă în funcțiile respective, nu au nicio șansă. Astfel, ne plângem că persoane care nu cunosc corect nici măcar limba țării în care s-au născut ajung să conceapă peste noapte sau să aprobe legi care sunt menite să ne facă nouă viața mai grea, și să le asigure lor concedii nesimțit de scumpe.”  

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail