Două tipuri de pâine de casă cu cartofi şi unul de  unt de casă au fost atestate ca fiind produse tradiţionale în anul 2016,  în judeţul Covasna, conform unui Ordin al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

După ce vechea legea a produselor tradiţionale s-a dovedit a fi prea permisivă, MADR a modificat-o prin Ordinul nr 724/1082/360/2013, în decembrie 2013. De atunci foarte multe produse cu însemnul „tradiţional” au ieşit de pe piaţă, urmând ca producătorii care folosesc într-adevăr produse tradiţionale să îşi depună documentația pentru autentificarea acestora la Direcțiile Agricole din judeţele de reşedinţă.

Dacă în anul 2014, în județul Covasna erau înregistrate 13 astfel de produse tradiționale, în ultimii doi ani numărul acesta a început să scadă, astfel că în 2015 numărul atestatelor acordate a ajuns la doar 8, iar anul trecut doar 3 astfel de produse au primit eticheta de „produs tradițional”.

„Anul trecut am avut trei produse tradiționale atestate: două pentru pâinea de casă cu cartofi, dintre care unul în comuna Poian, și altul la Bodoc, și un unt tradițional din Ozunca Băi, comuna Bățani. În anul 2015 am avut 8 atestate, din care unul era pentru colacul secuiesc, și 7 pentru pâine de casă cu cartofi. În anul 2014 am avut 13 atestate, pentru colac secuiesc, cașcaval și produse lactate în comuna Ghidfalău, și aveam și pentru siropuri și dulceață.”, a precizat reprezentanta Direcției Agricole Covasna, Bene Erzsebet.

Ce pași trebuiesc urmați pentru obținerea atestatului de „produs tradițional”

Registrul naţional al produselor tradiţionale (RNPT) este publicat anual pe site-ul MADR-ului. Potrivit art. 4 al actului normativ, pentru a figura în RNPT, un produs tradiţional trebuie să fie fabricat din materii prime locale, să aibă o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, să aibă în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare realizate manual, să dovedească un mod de lucru tradiţional.

Produsele a căror tradiţionalitate se datorează provenienţei/originii geografice sau aplicării unei inovaţii tehnologice, nu pot fi înregistrate.

Ordinul prevede că atestarea unui produs tradiţional implică respectarea unui caiet de sarcini, care trebuie să conţină atât numele unic al produsului, cât şi descrierea caracteristicilor produsului, descrierea caracteristicilor materiilor prime, provenienţa acestora şi indicarea principalelor însuşiri organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, descrierea caracteristicilor ingredientelor folosite în procesul de fabricaţie, indicarea ingredientelor şi a principalelor însuşiri organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice ale acestora, descrierea metodei de producţie cu specific local şi a procesului tehnologic tradiţional, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, însuşirile fizico-chimice, fotografia şi descrierea desenului pe secţiune, modul de producţie şi/sau de prelucrare tradiţional, cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control al tradiţionalităţii produsului, capacitatea de producţie realizată dar şi date, înscrisuri şi referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului.

Totodată, producătorii interesaţi pentru autentificarea produsului tradiţional trebuie să depună un caiet de sarcini în trei exemplare, la Direcția Agricolă în raza căreia este realizat produsul tradiţional. Alăturat caietului de sarcini trebuie depuse şi opisul, cererea de înregistrare, buletinul de analiză al produsului, fişa echipamentelor de producţie, schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite, certificatul de înmatriculare la registrul comerţului şi/sau certificatul de producător, copia actului de identitate al solicitantului. Apoi, în cel mult 15 zile de la înregistrare, solicitantul va fi informat dacă există neconformităţi. Într-un asemenea caz, solicitantul va depune o altă cerere de înregistrare, respectând observaţiile (cu privire la documentele depuse) rezultate în urma verificărilor. Dacă documentaţia corespunde prevederilor legale, va urma verificarea la faţa locului. În urma acesteia, rezultatul se va înscrie într-un proces verbal de constatare.

Dacă informaţiile corespund cu realitatea din teren, atunci produsul va fi înscris în RNPT şi se va elibera documentul „Atestat produs tradiţional”.

Fotocopia atestatului înregistrat în RNPT trebuie să fie afişată la locul de comercializare a produsului tradiţional.

Potrivit site-ului oficial al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2015 au fost acordate un număr de 204 de atestate pentru „produse tradiţionale”, totalul acestora ajungând astfel la 513, de când a fost modificată legislaţia în acest domeniu, conform Ordinului 724/2014.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail