Alerta de gripă aviară din România a instalat teama în oameni, care nefiind corect informați s-au temut că virusul se poate răspândi și îi poate contamina. Reprezentantul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, dr. epidemiolog Santa Ferenc face lămuriri.

În data de 22 noiembrie 2016, ANSVSA anunţat că într-o gospodărie din localitatea Tulceană Pardina a fost găsită o lebădă moartă în acvatoriul portului Constanţa, iar analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului gripei aviare, subtipul H5N8. Cu toate acestea, potrivit reprezentanților ANSVSA, fiind vorba despre o zonă destul de izolată, în care nu există ferme de păsări, pericolul de contaminare și răspândire este redus.

„Gripa aviară este tot timpul monitorizată. Acum, Serviciul Veterinar are mai multă grijă, pentru că ei trebuie să anihileze imediat păsările care sunt suspecte că ar fi infectate, pentru că ele extind virusul foarte repede. De obicei, la ferme, păsările sunt foarte aproape unele de celelalte, se extinde foarte repede, iar dacă este scos de acolo prin excremente sau în alte forme este foarte periculos. (…) Bucuria este că gripa aviară nu se lipește ușor de om, deci nu are puterea de a se opri pe mucoasa umană. Cu toate acestea, la contacte apropiate au existat îmbolnăviri și atunci trebuie evitat contactul apropiat cu animalele bolnave.”, a explicat dr. epidemiolog Santa Ferenc.

Potrivit Mediafax, România a intrat în stare de alertă în luna noiembrie, când autorităţile din Ungaria au dispus sacrificarea păsărilor existente în apropierea focarelor de gripă aviară, din localităţile Kiskunmajsa și Bugac.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail