Creștinii sărbătoresc vineri Boboteaza, ziua care ne reamintește tuturor de botezul Mântuitorului în apele Iordanului. În toată țara vor avea loc slujbe speciale, la care vor asista sute de mii de enoriași.

Potrivit preotului paroh Sebastian Pârvu, astăzi, la Caterdrala Ortodoxă vor fi îmbuteliați 1000 de litri de apă, iar în ziua Bobotezei aceeași cantitate de apă urmează să fie sfințită și turnată în butoaie, astfel că la final enoriașii vor avea la dispoziție aproximativ 2000 de litri de apă sfințită.

„La fel ca și anul trecut vom avea 2000 de sticle îmbuteliate, cam 1000 de litri de apă, și 1000 de litri la liber cum se zice, în sensul că vor fi în butoaie în așa fel ca oamenii care vor vrea să ia mai mult, să ducă și la vecini sau în altă parte, să își poată umple recipientele. (…) Și anul trecut ne-a rămas, tot timpul a fost apă și nu există problema să nu ajungă. (…) Primul lot se sfințește, potrivit rânduielii, în Ajun de Bobotează, după sfânta liturghie. Vom sfinți 1000 de litri și îi vom îmbutelia, iar a doua tură va fi sfințită de Bobotează, în Biserică.”, a explicat parohul.

Se spune că apa sfințită în pragul Bobotezei se păstrează proaspătă și curată vreme îndelungată și că are puteri tămăduitoare. Potrivit rânduielii, credincioșii trebuie să bea din Agheasma Mare pe nemâncate, timp de 8 zile, începând cu Ajunul Bobotezei și până la odovania praznicului. Totodată, în perioada aceasta, enoriașii trebuie să postească, Ajunul Bobotezei fiind zi de post, să meargă cu inima curată la Biserică, iar în cazul în care nu au primit vizita preotului pentru sfințirea casei, să stropească cu Agheasmă locuința.

Crucea nu va fi aruncată în râul Olt nici anul acesta

Potrivit obiceiului, în urmă cu câțiva ani, după ritualul de sfințire, preoții ortodocși aruncau o cruce în apele râului Olt, pentru ca cei mai curajoși dintre credincioși să între în apele reci și să o aducă la mal. Sebastian Pârvu spune că din păcate acest obicei nu va avea loc nici anul acesta din lipsa unei platforme sau a unui spațiu special amenajat pentru facilitarea accesului.

„Situația nu s-a modificat cu nimic și nu putem. (…) Problema este că nu reușim să facem slujbă acolo pentru că nu avem dotarea necesară: o platformă, mașina care să ducă apa, mai ales că prognoza meteo anunț undeva la -20, -22 de grade. Apa nu poate fi dusă în timpul slujbei, trebuie dusă cu o oră sau două înainte, și ai toate șansele ca atunci când ajungi să fie și înghețată. Sunt oameni în vârstă, friguroși, ne chinuim să facem căldură în Biserică, nu să îi scoatem în frig.”, a mai explicat Sebastian Pârvu, care la fel ca și anul trecut le-a urat credincioșilor să aibă „un an binecuvântat, cu multă sănătate, împliniri sufletești, să aibă încredere în Dumnezeu iar această încredere să fie vizibilă prin faptele și modul de a gândi sau de a viețui.”

 

Râul Buzău, sfinţit de Bobotează la Întorsura Buzăului

Potrivit Agerpres, râul Buzău va fi sfinţit de Bobotează de preoţii Parohiei Ortodoxe din Întorsura Buzăului, iar, conform tradiţiei, crucea pe care aceştia o vor arunca în apele îngheţate va fi recuperată de câţiva tineri care se vor întrece să o aducă la mal. 

Preotul Ciprian Popica a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că alaiul, în fruntea căruia se vor afla credincioşi care vor purta prapuri şi steaguri tricolore, precum şi călăreţi îmbrăcaţi în costume populare, va străbate drumul de la biserică până pe malul Râului Buzău, unde va avea loc ceremonia religioasă. Potrivit acestuia, în fiecare an există un număr mare de tineri care se încumetă să înfrunte frigul şi să intre în apă pentru a recupera crucea.

Ioana Ardeleanu

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail