Noul Guvern, propus de PSD-ALDE, are în componență 24 de miniștri, dintre care doi dețin și funcția de vicepremier, și doi miniștri delegați.

În Guvernul propus de majoritatea parlamentară, opt funcții de ministru sunt deținute de femei. 

Miniștrii propuși de PSD:

Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene — Sevil Shhaideh, viceprim-ministru

Ministrul Economiei — Alexandru Petrescu

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni — Andreea Păstârnac

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene — Mihaela Virginia Toader

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene — Ana Birchall

Ministrul Afacerilor Interne — Carmen Daniela Dan

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale — Petre Daea

Ministrul Apărării Naționale — Gabriel Leș

Ministrul Culturii și Identității Naționale — Ionuț Vulpescu

Ministrul Educației Naționale — Pavel Năstase

Ministrul Cercetării și Inovării — Șerban Constantin Valeca

Ministrul Finanțelor Publice — Viorel Ștefan

Ministrul Justiției — Florin Iordache

Ministrul Apelor și Pădurilor — Adriana Petcu

Ministrul Muncii și Justiției Sociale — Lia Olguța Vasilescu

Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale — Augustin Jianu

Ministrul Sănătății — Florian Bodog

Ministrul Tineretului și Sportului — Marius Alexandru Dunca

Ministrul Transporturilor — Răzvan Alexandru Cuc

Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social — Gabriel Petrea

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat — Florin Nicolae Jianu

Ministrul Turismului — Mircea Titus Dobre

 

Miniștrii propuși de ALDE:

Ministrul Mediului — Daniel Constantin, viceprim-ministru

Ministrul Afacerilor Externe — Teodor Meleșcanu

Ministrul Energiei — Toma Petcu

Ministrul pentru Relația cu Parlamentul — Grațiela Gavrilescu

Dragnea: Îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat marți că își asumă întreaga răspundere pentru noua echipa guvernamentală.

„Da, mi-am asumat și îmi asum întreaga răspundere pentru echipa guvernamentală. Le-am spus și lor asta. Orice greșeală pe care o vor face nu va fi lăsată să se perpetueze. Este încredere învestită și de mine, și de către partid. Primul care va reacționa va fi prim-ministrul — calendarul de acțiuni fiind atât de bine structurat, nu pot trece luni de zile până să-și dai seama dacă un ministru performează sau nu, pentru că în fiecare săptămână are lucruri de făcut. Cred că toți membrii Cabinetului au înțeles această responsabilitate și sigur că n-o să mă derobez, o să sprijin Guvernul în totalitate, dar și dacă Guvernul va avea o problemă, va fi și răspunderea mea. De asta nu fug”, a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Întrebat câți dintre noii miniștri au lucrat la programul de guvernare al PSD, el a arătat că există doar două excepții.

Liviu Dragnea a caracterizat noul Cabinet ca fiind unul tânăr, în care se investește foarte multă speranță și care „are o șansă unică pe un orizont de așteptare deschis în campania electorală și de programul de guvernare.

„E o echipă care cred că este compatibilă și poate funcționa bine, un premier în care eu am încredere și cred că e un guvern care va performa. E foarte multă tinerețe, dorință și sunt încărcați de responsabilitate. I-am văzut zâmbind foarte puțin. Din momentul în care s-a discutat cu fiecare și astăzi în Comitetul Executiv, i-am văzut zâmbind foarte puțin și fiecare e preocupat de domeniul pe care îl gestionează și înțelege dimensiunea greutății pe care o are în față. Și asta îmi dă speranța că oamenii au o abordare nu superficială”, a menționat președintele PSD.

Tăriceanu: Viitorul Guvern va fi o singură echipă

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat marți că viitorul Guvern va fi o singură echipă, și nu două – una PSD, alta ALDE.

„În actualul Guvern nu vor funcționa două echipe — o echipă a PSD și o echipă a ALDE. Viitorul Guvern va fi o singură echipă — Guvernul României. Din punct de vedere politic, responsabilitatea politică o poartă partidele care au obținut rezultatele care ne permit astăzi să facem majoritatea parlamentară — PSD și ALDE — păstrând ordinea rezultatelor”, a afirmat Tăriceanu, marți, la Parlament, după ședința Biroului Politic al ALDE.

Întrebat despre comisia care va funcționa în cadrul PSD cu rolul de a urmări „punerea în aplicare a programului de guvernare”, Tăriceanu a subliniat că ALDE va avea reprezentanți în acea comisie.

„Nu vom face două comisii (…). Prin urmare, comisia de care vorbiți va fi o comisie în care vom avea și noi reprezentanți și care va trebui să urmărească punerea în aplicare a programului de guvernare. (…) Înțelegem că această asumare de responsabilitate să o ducem la bună îndeplinire. Din acest moment, responsabilitatea noastră nu încetează, din contră, este angajamentul pe care ni l-am luat prin programe de guvernare comune să le ducem la îndeplinire. Și sigur că acest lucru va trebui să îl facem în bună ordine, adică structura politică va avea această misiune, de a urmări cum angajamentele se transformă în practică, responsabilul pentru acest lucru fiind fără îndoială prim-ministrul împreună cu echipa sa”, a adăugat Tăriceanu.
Alfred Bulai, despre Cabinetul Sorin Grindeanu: Perioada dificilă abia acum urmează

Sociologul Alfred Bulai apreciază că perioada grea pentru Guvernul propus, marți, de PSD și ALDE „abia acum urmează”, unele dintre vulnerabilitățile miniștrilor fiind faptul că mulți nu au experiență în ceea ce privește comunicarea publică.

„Sentimentele sunt împărțite pentru că, din punctul meu de vedere, acest Guvern are, printr-un număr de miniștri, un anumit gen de vulnerabilitate importantă, în sensul în care majoritatea sunt foarte prost comunicatori publici”, a declarat, pentru AGERPRES, sociologul.

El a spus că, spre deosebire de Guvernul tehnocrat, acest Guvern politic nu își poate „permite” o asemenea slăbiciune.

„Guvernul tehnocrat a avut această problemă permanent, că nu a știut să comunice public. Guvernul tehnocrat își putea permite să iasă public (…), Guvernul PSD nu poate să își permită acest lux. E foarte complicat ca un ministru să ia o decizie și să vină cineva de la PSD să vorbească în numele lui. Trebuie să ai foarte buni comunicatori. Sunt două-trei-patru persoane, să zicem, din tot Guvernul care sunt buni comunicatori cu siguranță. În rest, nu sunt oameni care să aibă abilități”, a apreciat Bulai.

Acesta a subliniat importanța imaginii Guvernului, care „va depinde și de prestația oamenilor din fruntea sa”.

„Din punctul ăsta de vedere, e o vulnerabilitate. Sigur că putem descoperi oameni noi în politică, asta e partea bună”, a mai spus Bulai.

Sociologul prevede că Guvernul va avea două luni la dispoziție pentru a se acomoda.

„De obicei dai un credit în alb. Probabil cel puțin o lună-două Guvernul va avea timp la dispoziție”, a adăugat el.

Alfred Bulai crede că ar putea exista remanieri în Guvern anul acesta.

„Probabil că vom avea în acest an și remanieri, din punctul meu de vedere. Șansa este destul de mare pentru că, cu siguranță, domnul Dragnea este foarte, foarte atent la ceea ce se întâmplă, tocmai pentru că știe că absolut toate problemele acestui Guvern, inclusiv cele de imagine, se vor sparge în capul său și atunci, sigur că va fi foarte vigilent”, a declarat Bulai.

El a apreciat că miniștrii vin din zona de influență a liderului PSD iar evaluarea acestei formațiuni va fi mereu prezentă.

„Oamenii aceștia sunt din zona Dragnea, ca influență. Absolut toți, cu excepția celor de la ALDE, evident. Există alți grei în PSD care vor taxa orice fel de derapaj. Perioada dificilă cu adevărat nu a fost campania electorală, abia acum urmează pentru Dragnea și PSD, mai ales pentru Dragnea și echipa sa”, a mai spus Alfred Bulai.

 

Cristian Pîrvulescu, despre Cabinetul Sorin Grindeanu: Un guvern format și condus de Liviu Dragnea

Cabinetul lui Sorin Grindeanu este „un guvern format și condus de Liviu Dragnea, în care prim-ministrul joacă un rol absolut formal”, apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

Acesta a declarat pentru AGERPRES că miniștrii propuși marți „sunt în general persoane apropiate șefului PSD, foarte puțin cunoscute, cu câteva excepții”.

Mai cunoscuți sunt miniștrii propuși de ALDE, a subliniat Pîrvulescu. Politologul a remarcat că, din propunerile PSD, cei cu notorietate sunt Ana Birchall, Petre Daea, Ionuț Vulpescu și Florin Nicolae Jianu.

Restul de propuneri ale social-democraților sunt, în opinia sa, „persoane noi, despre care nu se cunoaște mare lucru”.

„Am putea spune că sunt tehnocrați de partid, dacă ne uităm la vice-prim-ministrul Sevil Shhaideh, care are acest profil de tehnocrat de partid apropiat de Liviu Dragnea”, a declarat Pîrvulescu.

„În general, e vorba de persoane mai puțin cunoscute și care, așa cum a spus destul de clar Liviu Dragnea, nu vor crea foarte multe probleme șefului partidului. Sorin Grindeanu va avea mai degrabă rolul de a asigura funcționarea orchestrei, dar va fi secondat probabil foarte energic de Sevil Shhaideh”, a adăugat politologul.

El a arătat că Shhaideh, care a fost refuzată de președinte ca propunere de premier, „are o putere extraordinar de mare, Ministerul (său — n.r.) este al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și al Fondurilor Europene”.

„Practic, va distribui resursele către primari și, cum știm că 52% dintre primari sunt PSD, va distribui resursele către organizațiile PSD”, a susținut politologul.

Pîrvulescu apreciază că una dintre sarcinile cele mai grele pentru guvern va fi armonizarea politicii naționale.

„Liviu Dragnea a avut o viziune despre partid — un partid care se bazează pe liderii locali. Asta l-a ajutat să câștige alegerile, asta va crea probleme în armonizarea unei politici naționale. Își asumă o responsabilitate foarte mare, pentru că interesele locale riscă de multe ori să estompeze interesele naționale”, a subliniat el.

Politologul a mai spus că Sevil Shhaideh, „neparticipând la ședințele CSAT, neavând acces la informații clasificate, probabil că nu va exista o problemă de același gen ca aceea care ar fi existat dacă era prim-ministru”. Totuși, a apreciat el, ea va fi „una din persoanele cele mai expuse din interiorul actualului guvern”.

 

AGERPRES

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail