Nașterea  Mântuitorului Iisus Cristos este sărbătorită în toată lumea creștină, simbolizând bucuria unui început,  a înnoirii și a mântuirii. Iisus este  Mesia, care ne întrărește sufletul, ne dă nădejdea împlinirilor noastre viitoare. Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, Crăciunul, are un farmec și o încărcătură afectivă puternică, evocată în cântece specifice-COLINDE și multiple obiceiuri  și datini tradiționale. Bucuria sărbătorilor de Crăciun, ne cuprinde pe toți, încât ne face să ne simțim iar copii, să colindăm, să ne întâlnim cu cei dragi, să așteptăm DARURILE din sacul Moșului  și din iubirea Mântuitorului.

         Colindele și toate obiceiurile folclorice foarte plăcute practicate de români, și în special de copii, face ca aceștia  să trăiască intens bucuria Crăciunului.  Păstrarea acestei zestere cultural-spirituală valoroasă, se face din generație în generație,  în familie, școală, biserică etc.

      Cu bucurie și mândrie afirmăm că în zona Buzăului Ardelean sunt încă bine păstrate și prezentate datinile vechi, colindatul și celelalte tradiții populare. Pregătirea pentru sărători începe cu postul premergător Nașterii, timp în care se fac pregătirile pentru întâmpinarea Crăciunului și a Noului An.

      Frumoasele colinde vestind Nașterea Mântuitorului Iisus sunt pregătite  cu multe zile înainte de 25 decembrie, în case, în școli, cămine culturale și în biserici, iar în zilele Crăciunului se aud colinde  în toate casele.  

      O vie emoție au stârnit elevii școlii ,,GHEORGHE  ZAHARIA”din Brădet-Întorsura Buzăului, duminică 18 decembrie când au venit în grup mare însoțiți de cadrele didactice  la biserica din sat,  cu un bogat program de colinde. Au fost primiți în fața bisericii de către credincioși, de părintele paroh Sorin Minea, primarul orașului profesor Leca Băncilă și vieprimarul jurist Ștefan Platon. Bucuria momentului a fost apoi  amplificată în biserică prin concertul de colinde al elevilor, de la grădiniță  la cl. a Vlll-a, îmbrăcați în frumosul port popular. Timp de o oră a răsunat biserica de glasurile calde ale micilor colindători, care cu multă însuflețire anunțau  ,,Vestea Minunată” a nașterii Mântuitorului.  Dăruirea  și însuflețrea  cântărilor acestor copilași a convins că nevinovăția lor este cea mai emoționantă cale de a vesti și lăda venirea Domnului Iisus Cristos.    

            Acest concert deschide o tradiție a școlii de a colinda la biserică, pentru a vesti marele eveniment al creștinătății, de a transmite urările de sănătate, împliniri și fericire tuturor. Repertoriul bogat al concertului a fost pregătit de cadrele didactice ale școlii: Larisa Bularca, Milu Ionela,Coltofean Ionela, Oltean Otilia, Olimpia Minea, Tudoran Liliana, Hosu Cătălina, Oagă Lavinia și Cătălin Bularca. S-a remarcat colindătorul solist, talentatul elev Munteanu Albert.

        Conducerea Despărțământului-ASTRA ,,Buzăul Ardelean” mulțumește pentru implicarea în păstrarea tradiției popularea și religioase a  datinei străbune a colindelor, părintelui Sorin Minea și colectivului de cadre didactice de la școala din Brădet, elevilor și părinților. Prin eforturi unite au împlinit o datorie de suflet și de dăruire creștină, aceea de a ne bucura cu mic cu mare la sarbătoarea sfântă a Nașterii Mântuitorului.     

 

          Președinte Desp. ASTRA ,,Buzăul Ardelean”

                   Corina  Bărăgan     

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail