Consiliul local al municipiului Sfântu Gheorghe a decis scoaterea la licitație publică a fostului „Hotel Bodoc”, după ce singura ofertă înaintată în vederea reabilitării și modernizării imobilului nu a întrunit condițiile necesare în vederea semnrii contractului de asociere.

La începutul acestei luni, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat că o singură societate și-a anunțat intenția de a investi în reabilitarea și repunerea în funcțiune a clădirii fostului „Hotel Bodoc”. Oferta a fost înaintată de societatea „Balvanyos Resort”, care  s-a angajat să investească în reabilitarea imobilului circa 4 milioane de euro.

„Prin scrisoarea de intenție sus identificată, s-a exprimat interesul de a investi în reabilitarea și modernizarea „Hotelului Bodoc”, cu o participare de minim 50% din partea <<Balvanyos Resort>>, cu drept de preemțiune pentru cumpărarea părții deținute de partea publică, la un termen stabilit de comun acord după inagurare, și s-a estimat valoarea investiției la 3,5 – 4 milioane de euro. Declarația de intenție depusă nu cuprinde plan de afaceri, acte doveditoare ale capacității financiare, respectiv recomandări. Totuși, firma interesată este de notorietate în regiune și este cunoscut faptul că a investit recent într-un hotel important.”, se arată într-un  proces verbal întocmit de către Municipalitate, în urma întrunirii Comisiei de analizare a declarațiilor de intenție.

Potrivit aceleiași surse, membrii Comisiei au hotărât în unanimitate că o eventuală asociere cu investitorul privat nu este oportună, întrucât, în urma procedurii de selecție „nu a rezultat nivelul de competiție scontat, având în vedere că un numai un singur invenstitor s-a interesat de proiectul în cauză, iar oferta depusă de acesta nu a fost suficient de argumentată”; iar „singurul investitor care era interesat de reabilitarea imobilului dorește contractarea de credite pentru realizarea investiției, or în acest caz nici o instituție financiară nu ar oferi creditul, având în vedere că proprietatea aparține municipiului.”

Aceștia au concluzionat că în vederea recuperării investiției și realizării unui profit rezonabil, durata raporturilor contractuale ar fi fost foarte lungă, întrucât reabilitarea construcției necesită o investiție foarte mare. De asemenea, aceștia au argumentat că pregătirea documentației (studiul de fezabilitate și documentația de atribuire) pentru concesionare impune contractarea unor specialiști în domeniu, lucru care ar genera costuri suplimentare.

„Având în vedere că autoritatea publică locală nu are fonduri suficiente pentru realizarea investiției, iar după achiziționarea imobilului nu au fost proiecte de finanțare la care să participe municipiul, Comisia propune vânzarea imobilului prin licitație publică.”, se mai arată în documentul întocmit de către Comisia de analizare.

Prețul de pornire a licitației va fi 745.000 euro, adică suma achitată de Municipalitatea la cumpărarea imobilului în urmă cu aproape doi ani. Cumpărătorul va avea obligația de a nu schimba destinația imobilului pe o perioadă de 5 ani.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail