Liceul Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe se poate mândri cu faptul că dispune de primul atelier de prelucrare a cărnii din județul Covasna, dedicat elevilor învățământului profesional din județ, și nu numai.

 Atelierul a fost inaugurat într-un cadru restrâns, în cursul zilei de ieri, în prezența viceprimarului municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva – Judit, inspectorului școlar general prof. Kiss Imre, partonului lanțului de magazine Bertis SRL, Berszány Tibor și a directorului instituției de învățământ, dr. Szőke Annamária.

„Anul trecut, în 2015, am făcut această reînnoire a atelierului care a fost un atelier de țesătorie, și din păcate, din cauza unei licitații care nu s-a desfășurat în mod corespunzător, anul acesta școlar nu am putut porni clasa de prelucrare a cărnii. În schimb, din anul școlar viitor sperăm că va exista. (…) O mare parte a lucrurilor care există aici sunt din partea statului maghiar, datorită domnului inspector școlar Kiss Imre care a adus o sumă de 29 de milioane de forinți. O mare parte din acei bani au fost folosiți pentru cumpăratea acestor instrumente și o parte a contribuției îi aparține domnului Berszány Tibor care a donat două instalații.” – a explicat directorul instituției de învățământ, dr. Szőke Annamária.

 Potrivit acesteia, renovarea a fost posibilă și datorită sprijinului acordat de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe care a alocat peste 500 de mii de lei pentru amenajarea spațiului. Lucrarea a fost executată de către firma de construcții Baumeister.

 „În ceea ce privește întregul concept de reînnoire a atelierelor școlare, primul proiect datează din 2007. A fost un program guvernamental la care am participat, iar Liceul „Kós Károly” a participat cu cantina și cu aceste ateliere. În 2007 s-a executat proiectarea tehnică, s-a încheiat contractul, iar în 2008 au început lucrările. Din păcate acest proiect guvernamental a stagnat, nu a putut fi terminată lucrarea, însă în 2014 s-a ivit o posibilitate, prin Programul Operațional Regional (POR), să participăm cu aceste proiecte guvernamentale începute, pentru finalizarea lucrărilor. În 2014 am depus acel proiect la Alba Iulia (ADR Centru –n.red.), iar în 2015 am terminat renovarea clădirii. Între timp, tot în acel an, inspectorul școlar general Kiss Imre, care la momentul respectiv era directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly”, a venit cu inițiativa de a diversifica oferta educațională a municipiului, și implicit a școlii, printr-un atelier de prelucrare a cărnii. Am sprijinit inițiativa domnului director, de fapt el a adus acei bani prin programul „Bethlen Gábor”, însă municipalitatea a contribuit cu peste 500.000 lei la amenajarea spațiilor, pentru că prin acel program au fost aduse echipamentele.” – a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Éva – Judit.

 Potrivit conducerii școlii, în procesul de reînnoire a fost implicat întregul atelier, astfel că la etajul I al clădirii există și un laborator, unde elevii vor desfășura orele de pregătire teoretică.

 Valoarea totală a lucrărilor începute în 2007 a fost stabilită la 3.800.000 de lei

 

„Atunci au fost executate lucrări în valoare de 2.900.000 lei, iar prin intermediul Programului Operațional Regional am reușit să atragem încă 900.000 de lei. Contribuția proprie atunci a fost de 35.000 lei, plus acei 500.000 lei care au fost alocați de către Consiliul local pentru amenajarea corespunzătoare a încăperilor așa cum prevede și statul. Am purtat discuții cu Direcția Sanitar Veterinară, cu Direcția de Sănătate Publică, și așa mai departe.” – a mai explicat viceprimarul.

 Potrivit inspectorului școlar general, Kiss Imre, inaugurarea atelierului reprezintă un prim pas către „diversificarea ofertei educaționale”, dar și către o oarecare „autonomie” în ceea ce privește consumul produselor.

 „Inaugurăm acest atelier doar într-un cadru mai restrâns, (…) pentru că lipsește un alt finanțator, din partea Secretariatului pentru Politici Externe al Ungariei, de la care am primit acești bani, și mai lipsesc și reprezentanții Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), care au fost practic punctele de legătură între Secretariatul General al Ungariei și acele proiecte care s-au derulat în Transilvania, în anul 2016. Și acest atelier a fost realizat în cadrul proiectului intitulat „Anul învățământului profesional”, care s-a derulat în 2015. (…) Mai departe este datoria școlii de a utiliza atelierul și de a școlariza elevii. Fără contribuția UCDMR tot acest proiect nu s-ar fi realizat. (…) Cred că este un prim pas prin care diversificăm un pic și oferta educațională, și pe de altă parte, dacă ne implicăm în prelucrarea resurselor pe care le avem înseamnă că facem deja primul pas prin care ajungem la un fel de autonomie, pentru că este important și să producem și dacă putem și prelucra este și mai bine. Să nu fim tot timpul nevoiți să consumăm doar produse de import.” – a declarat Kiss Imre.

 Patronul lanțului de magazine Bertis Srl, Berszány Tibor a declarat că salută inițiativa inspectorului școlar general, Kiss Imre, și a Liceului Tehnologic „Kós Károly” și consideră că prin intermediul acestei investiții elevii vor fi mai tentați la finalizarea studiilor să se angajeze în industria de prelucrare a cărnii: „Considerăm că este o investiție foarte importantă, pentru faptul că începem să învățăm copiii care credem și sperăm că se vor implica și se vor angaja în industria de prelucrare a cărnii, sau în intreprinderile noastre locale. Este un pas înainte, am înțeles că urmează și procedura de învățământ dual, ceea ce iar este ceva. Noi am ajutat cu mare drag atât prin cunoștințele noastre, cât și prin partea de donație sau cea financiară. Ne implicăm și mai departe în a ajuta atât cu materie primă, cât și cu profesioniști care să îi învețe pe copii. Dorim să avem o colaborare fructuoasă cu instituția de învățământ, și pe mai departe.”

 Potrivit inspectorului școlar general, instituția pe care acesta o conduce urmărește promovarea învățământului profesional în limba maternă, iar în anul școlar următor sunt așteptați să se înscrie în cadrul acestui atelier și elevi din județele Harghita și Mureș.

 „Este important să se știe că acest atelier a fost finalizat, suntem în procesul de elaborare a planului de școlarizare, deja avem în proiect prevăzută înființarea unei clase începând cu anul școlar următor. Vom organiza într-un cadru mult mai larg un fel de inaugurare atunci când vor fi prezenți toți cei care au contribuit la realizare.” – a conchis insp. șc. gen., Kiss Imre.

 Ioana Ardeleanu

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail