Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți că nu acceptă propunerea PSD – ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru și a cerut acestei coaliții să facă o nouă nominalizare.

„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD și ALDE, care au ținut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro și contra și am decis să nu accept această propunere”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a solicitat coaliției PSD — ALDE să facă o altă propunere de prim-ministru.

 

Tăriceanu: Gestul nemotivat de refuzare a propunerii de premier nu poate fi tradus decât ca un exces de putere al lui Iohannis

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că respingerea nemotivată a propunerii de premier reprezintă un exces de putere al președintelui Klaus Iohannis.

„Gestul nemotivat de refuz nu poate fi tradus decât ca un exces de putere care vrea să ni-l arate nouă, cetățenilor”, a spus Tăriceanu, la Parlament.

El a afirmat că „lipsa oricărei motivații întărește bănuiala că președintele se angajează într-o luptă de putere”.

Tăriceanu a susținut că la întrevederea pe care a avut-o la Cotroceni după anunțarea rezultatelor alegerilor, președintele Klaus Iohannis i-a transmis că va face tot ce îi stă în putere pentru a nu numi un premier PSD.

„Suntem puși în fața unei realități pe care nu ne-o dorim. Se dorește declanșarea unei crize politice majore, de aceea va trebui să stăm foarte bine să vedem ce decizie vom lua, pentru că nu dorim să introducem România într-o criză politică. Președintele forțează declanșarea unei crize politice”, a susținut președintele Senatului.

 

Dragnea: Dacă vom ajunge la concluzia că e bine pentru țară suspendarea președintelui, nu o să am nicio ezitare

Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat ieri că, în următoarele două zile, PSD și ALDE vor lua o decizie cu privire la ce vor face în legătură cu refuzul șefului statului de a desemna premierul propus de cele două formațiuni – Sevil Shhaideh -, iar dacă vor ajunge la concluzia că este bine pentru țară suspendarea din funcție a lui Klaus Iohannis, nu o să aibă nicio ezitare.

„M-am consultat cu colegii, mâine (miercuri-n.red) — cel mai târziu poimâine (joi-n.red), o să trebuiască să luăm o decizie și, parafrazându-l pe cel care a vorbit la ora 12,00, vreau să cumpănesc foarte bine, dar nu între un interes personal sau de grup, ci între ceea ce este bine sau rău pentru România. Nu are rost să ne ascundem după degete. Am primit o avalanșă de mesaje de la oameni care cer cu fermitate suspendarea președintelui. Nu este o decizie ușoară. Dacă, în urma acestei analize, vom ajunge la concluzia că pentru țară e bine să îl suspendăm pe președinte, nu o să am nicio ezitare”, a afirmat Dragnea, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului.

Turcan: Salutăm decizia președintelui de respingere a propunerii de premier; Guvernul trebuie ferit de vulnerabilități

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, salută decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru, punctând că viitorul Guvern trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități.

„Salutăm decizia, în interes național, a președintelui României. Este dreptul constituțional al domniei sale să respingă propunerea și cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilități, mai ales într-un context internațional extrem de complicat”, a scris, marți, Turcan pe Facebook.

Ea subliniază că România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii.

„De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuși, aflat la dispoziția domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunțat că are zeci de mii de specialiști. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi și alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilități și fără condamnări”, adaugă Raluca Turcan.

 

Kelemen Hunor: Dragnea trebuie să vină cu o altă propunere; votul UDMR depinde de viitoarea propunere de premier

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, pentru AGERPRES, că președintele PSD, Liviu Dragnea, trebuie să vină cu o altă propunere de premier în locul lui Sevil Shhaideh și că acordarea votului de învestitură din partea formațiunii sale va depinde de viitoarea propunere de premier.

„Nu cred că Dragnea va veni cu aceeași propunere, va veni cu altă propunere. Sunt convins că nu va repeta. Nu se poate repeta. Dacă o dată a fost refuzată persoana doamnei Sevil Shhaideh, va fi refuzată și a doua oară. Aici nu se poate juca. Trebuie să vină cu o altă propunere”, a subliniat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, nu se va ajunge la Curtea Constituțională pentru arbitraj între cele două părți.

„Președintele are dreptul de a spune da sau ba. Dacă PSD singur ar fi avut peste 50%, ar fi fost o situație un pic diferită, dar și atunci se pune problema dacă cumva argumentele sunt de natura siguranței naționale și a relației cu aliații noștri din NATO; atunci lucrurile se schimbă”, a completat președintele UDMR.

„Este dreptul constituțional al președintelui să accepte sau să nu accepte o nominalizare. În spiritul și în litera Constituției nu a făcut altceva decât să ceară o altă nominalizare. Motivele nu le cunoaștem și nu vreau să intru în speculații. În momentul în care președintele a spus că nu acceptă, probabil că avea argumente serioase, dar dacă nu a spus public care sunt argumentele, atunci toată lumea se gândește la chestiuni care țin de siguranța națională, de lucruri care poate nu pot fi făcute publice”, a spus Kelemen Hunor.

El adăugat că susținerea viitorului premier de către UDMR depinde de persoana acestuia.

„În momentul în care va exista o altă nominalizare din partea coaliției de guvernare PSD-ALDE vom putea spune mai mult și vom avea și reacția președintelui. Eu aș dori să existe cât de cât o propunere acceptabilă și o propunere cu care se poate merge înainte, fiindcă e nevoie de un nou guvern și e nevoie de instalarea noului guvern, dacă se poate înainte de sfârșitul anului. Până nu vin cu o propunere și nu știm cine va fi propunerea coaliției de guvernare, nu putem spune mai mult. (…) În momentul în care noi am spus că vom sprijini guvernul și la instalare știam cine este propunerea coaliției. În acest moment ne întoarcem. Există o susținere parlamentară în principiu din partea noastră, dar trebuie să cunoaștem persoana primului ministru, fiindcă e un lucru extrem de important cine va conduce guvernul. Acest lucru nu înseamnă altceva decât o așteptare, să vedem cine va fi propunerea lor”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a precizat că va exista colaborare și sprijin parlamentar punctual pentru proiectele coaliției de guvernare, indiferent cine va fi premier, „dar dacă dăm sau nu dăm un vot de încredere pentru guvern, asta depinde de persoana primului ministru în primul rând”.

 

Pieleanu: Refuzul președintelui are probabil la bază elemente ce se pot constitui în vulnerabilități la adresa securității naționale

Analistul Marius Pieleanu consideră că refuzul președintelui Klaus Iohannis cu privire la propunerea PSD – ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru ar putea avea la bază „elemente ce se pot constitui în vulnerabilități la adresa securității naționale”.

„Este un refuz care are probabil la bază motive și elemente care se pot constitui în vulnerabilități la adresa securității și siguranței naționale. Președintele, în mod evident, nu are obligația de a spune care sunt acele motive tocmai pentru că ele fac referire la securitatea și siguranța națională. Refuzul acesta nu pune PSD într-o situație mai specială decât era. Practic, președintele Dragnea poate să propună un alt nume care va fi acceptat de Palatul Cotroceni astfel încât mâine și poimâine (miercuri și joi — n.r.) să se pornească negocieri pentru formarea Guvernului și, dacă Parlamentul se grăbește, putem avea vineri după-amiază chiar un Guvern votat înainte de Anul Nou și care să înceapă activitatea după Anul Nou ca să voteze bugetul țării”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Pieleanu.

Cristian Tudor Popescu: Liviu Dragnea este pus în fața unui gest de forță al președintelui

Analistul Cristian Tudor Popescu este de părere că liderul PSD Liviu Dragnea este pus în fața „unui gest de forță” al președintelui Klaus Iohannis, care nu a acceptat propunerea ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru.

„Modul în care a prezentat această respingere președintele Klaus Iohannis nu prea lasă, după părerea mea, loc de negociere cu dl. Dragnea, cu PSD și ALDE, pentru că nu a justificat în niciun fel această respingere. Dacă ar fi făcut-o, atunci se putea discuta. Așa, practic, dl. Dragnea este pus în fața unui gest de forță, unui gest discreționar al domnului președinte, la care nu văd cum ar putea răspunde altfel decât tot printr-un gest de forță, după ce a declarat că dna. Shhaideh este unica propunere a PSD și ALDE”, a declarat, ieri, pentru AGERPRES, Cristian Tudor Popescu.

În opinia sa, președintele ar fi trebuit să explice „fie și punctual” motivul pentru care a respins propunerea coaliției PSD — ALDE.

„Ar fi fost de dorit ca dl. Iohannis să explice fie și punctual, sumar, să dea totuși niște indicații în legătură cu motivul acestei respingeri. Cred că este dator în primul rând față de opinia publică, de electorat. Nu poate să transmită asta ca pe o hotărâre personală a domniei sale pentru care nu dă socoteală”, a subliniat analistul.

El a arătat că o posibilitate ar fi ca președintele Klaus Iohannis să fi avut o discuție cu Liviu Dragnea pe acest subiect, convenind ca PSD și ALDE să propună o altă persoană pentru funcția de premier.

„Există o posibilitate, și anume ca dl. președinte să aibă o poziție oficială, dar secretă a serviciilor de informații în legătură cu dna. Shhaideh, care să poată să justifice această respingere și să i-o fi comunicat dlui. Dragnea într-o discuție între patru ochi și atunci asta să fie convenția — nu voi spune pentru ce, dar veți accepta și veți veni cu o altă propunere. Există această posibilitate, dar, dacă nu este așa, atunci se poate ajunge la orice. Armele președintelui duc spre alegeri anticipate, iar cele ale dlui. Dragnea și PSD — ALDE către suspendarea președintelui. Deci se va ajunge la convulsii politice în această perioadă, care firește nu pot fi în niciun fel de folos României”, a mai spus analistul.

AGERPRES

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail