La propunerea Ministerului Mediului şi Pădurilor, Guvernul României a aprobat, în şedinţa de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotărârea de Guvern privind normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Astfel, începând de astăzi, legea poate fi aplicată.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului mediului şi Pădurilor, dat publicităţii miercuri, Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule apărută marţi, 10 ianuarie 2012, în Monitorul Oficial al României va intra în vigoare, astăzi, 13 ianuarie. Tot de la această dată, Legea va putea fi şi aplicată, întrucât au fost aprobate şi Normele care reglementează aplicarea acesteia.

Noua taxă se aplică numai maşinilor care se înmatriculează începând din 13 ianuarie 2012

Trebuie ştiut faptul că taxa de poluare va fi plătită o singură dată, atât pentru autovehiculele cât şi pentru cele second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.  „Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare această lege”, se arată în comunicatul de presă.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

„Având în vedere reducerea taxei de poluare cu până la 25%, cei care au plătit taxa de poluare de la 1 iulie 2008 pot solicita restituirea diferenţei, în cazul în care suma este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi. Persoanele interesate să vadă dacă au de recuperat bani ca diferenţă, începând de vineri 13 ianuarie 2013, vor avea la dispoziţie, pe site-ul AFM,  formula de calcul prevăzută de lege şi care va fi utilizată şi de organele fiscale”, se precizează în comunicat.

Persoanele care constată că au de recuperat bani din taxa auto trebuie să depună la organele fiscale competente o cerere de restituire, însoţită de următoarele documente, în original sau în copie: documentul doveditor al plăţii taxei pe poluare/ taxei speciale pentru autoturisme  (chitanţa fiscală/ordinul de plată şi extrasul de cont), copia cărţii de identitate a vehiculului şi a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora.

Cererile de restituire, însoţite de documentele necesare  sunt soluţionate de către organele fiscale, în termen de  45 zile.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail