Până în data de 29 decembrie (a.c.), operatorii economici din județ pot să transmită către Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna solicitări privind școlarizarea în învățământul profesional de stat pentru anul şcolar 2017-2018.

Conform metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat,,„Cifra de şcolarizare pentru învăţământul profesional se stabileşte anual, pe baza nevoilor pieţei muncii şi a tendinţelor de dezvoltare, conform documentelor de planificare, respectiv Planul regional de acţiune pentru învăţământ (PRAI) la nivel regional şi Planul local de acţiune pentru învăţământ (PLAI) la nivel local, precum şi pe baza solicitărilor operatorilor economici.”

În plus, Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice nr. 5777/27.11.2016, prevede la art. 6: că: „Fundamentarea proiectului planului de şcolarizare pentru învățământul profesional și liceal, în cadrul criteriului relevanţei, conform căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare socio-economică, se va urmări: investigarea necesarului solicitat de specializări care să ofere acces pe piața muncii sau în învățământul superior;calificări profesionale ale agenților economici; analiza solicitărilor exprimate de agenții economici și proiectarea ofertei de formare profesională în învățământul profesional și tehnic” – a informat inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Marius Popescu.

Procedura de solicitare de către operatorii economici a şcolarizării în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2017-2018

Acesta a transmis și că metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat, precizează că: „(1) Învăţământul profesional se organizează numai în unităţile de învăţământ care anexează la propunerea privind planul de şcolarizare contracte-cadru încheiate cu operatorii economici/instituţii publice, prin care se stabilesc obligaţiile privind: a) organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică, precum şi proiectarea curriculumului în dezvoltare locală; b) asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional; c) asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor. (2) Contractele-cadru sunt acorduri generale încheiate de către unităţile de învăţământ cu operatorii economici/instituţiile publice partenere pe o durată de minimum 4 ani şcolari, care stau la baza contractelor de pregătire practică a elevilor din învăţământul profesional”.

Potrivit inspectorului, „operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2017-2018, vor trebui: 1. să transmită în scris la Inspectoratul şcolar, până la data de 29 decembrie 2016, solicitarea de şcolarizare în învăţământul profesional, completând formularul disponibil pe site-ul www.isj.educv.ro și secțiunile: „inspectori” – „inspector discipline tehnice”- „ Nota VET nr.3753/13.12.2016”; 2. să încheie contracte-cadru cu unităţile de învăţământ partenere sau cu unităţile de învăţământ desemnate de către inspectoratul şcolar, conform Modelului de contract-cadru prezentat în anexa nr. 1 la Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat, aprobată prin OMEN Nr.5033 din 29 august 2016, până la data de 13 ianuarie 2017.”

Alte informații pe această temă pot fi aflate consultând pagina de internet a Inspectoratului Școlar Covasna, www.isj.educv.ro și secțiunile: „inspectori” – „inspector discipline tehnice”- „ Nota VET nr.3753/13.12.2016”.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail