Festivaluri și spectacole cuprinzând colinde și prezentarea unor obiceiuri de iarnă s-au desfășurat, la sfârșit de săptămână, în județul Covasna. Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Dobârlău și Sita Buzăului sunt câteva dintre localitățile gazdă.

„Am venit, venit, la loc potrivit

Am venit, venit, la loc potrivit

Pentru colindat şi pentru cântat

Pentru colindat şi pentru cântat

Nu să câştigăm, ci să bucurăm”

 

Să aducă bucurie și-au propus și organizatorii și invitații festivalurilor și evenimentelor derulate la sfârșit de săptămână, în localități covăsnene.

Peste 1200 de colindători, la Festivalul de colinde și obiceiuri „Crăciun ul la români” derulat în organizarea Fundației „Mihai Viteazul”

Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, pentru cel de-al XXVI-lea an, s-a încheiat duminică. Peste 1.200 de colindători au participat, în total, la manifestările din cadrul evenimentului, prezentând atât colinde, cât obiceiuri de Ajun și de Anul nou, păstrate în județ și în diferite locuri din țară și în comunitățile românești din afara graniței, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad. Aceasta a  amintit că ediția a XXVI-a a festivalului a început în data de 12 decembrie. De atunci și până în 15 decembrie, au avut loc miniconcertele de colinde susținute la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, de 562 de copii – preșcolari și elevi din județ, îndrumați de cadrele didactice. Programul miniconcertelor a fost coordonat educatoarele Florica Nica- dânsa fiind și inspector școlar, și Săndica Borchină, dar și de înv. Maria Bularca.                                             

Festivalul a continuat vineri, în 16 decembrie (a.c.), cu un concert la Biserica  <<Sf. Gheorghe>> (de pe deal), susținut  de  Ansamblul <<Cimbrișor>> din Republica Moldova, Grupul de datini și Obiceiuri de Anul Nou <<Ciobănașul>> din Tupilați, județul Neamț.

Sâmbătă dimineața, în Catedrala Ortodoxă a avut loc prezentarea formațiilor înscrise la festivalul din a cest an, prezentare ce a fost urmată de un scurt concert de colinde și de parada portului popular – până în Piața <<Mihai Viteazul>>. În fața grupului statuar de acolo, s-a desfășurat, apoi, un scurt program de colinde și obiceiuri de iarnă, după care colindătorii s-au deplasat la Prefectură, Consiliul Județean și la sediul Asociației cadrelor militare în rezervă și în retragere din  MAI, filiala Covasna și SC AFACOV SRL, pentru a transmite bucuria Crăciunului și pentru a transmite urări de sănătate și prosperitate.

Spectacole de gală, la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, în cadrul festivalului

În aceeași zi, începând cu ora 15.00, la sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul” din municipiu, a avut loc și primul spectacol de gală din cadrul festivalului, susținut de: Grupul vocal „Miorița” – din satul Păpăuți, comuna Zagon, coordonator: ed. Liliana Vereș, Ansamblul „Pelinița” – de la Casa de cultură din comuna Pelinei, raionul Cahul, Republica Moldova, coordonatori: Maria Loghin, Nina Munteanu; Corul „Plai Întorsurean” – din Întorsura Buzăului, județ Covasna, dirijor: Tatiana Teacă, coordonator: Cornel Mihai Tonie; Corul „Siteanca” – de la Casa de cultură Sita Buzăului, județ Covasna, dirijor: Tatiana Teacă, coordonator: Ovidiu Oltean; Grupul de datini şi obiceiuri de Anul Nou „Ciobănașul” – de la Centrul Cultural Tupilaţi, județu
l Neamţ, coordonator: Romică Leonte; Grupul de colindători „Brădulețul” – de la Centrul Cultural Ecleziastic „Preot Ioan Ciora”, comuna Zagon, județul Covasna, coordonatori: Livia Hagiu, Carolina Paloșan; Formația folclorică „Cimbrișor” – sat Gălești, raion Strășeni, Republica Moldova, coordonator: Reuțoi Ludmila, coordonator artistic Maidan Maria; Corul „Voievozii munților” – Vâlcele, județul Covasna, coordonator: pr. Vasile Antonie Tămaș. Prezentatori ai spectacolului au fost doi elevi din clasa a III-a, de la Școala Gimnazială „Ady Endre” – Alexandra Stoica și Tudor Perșa, ambii îmbrăcați în frumoase costume populare.

Prof. ing. Maria Peligrad a amintit că în cadrul festivalului, duminică, 18 decembrie, au avut loc concerte de colinde în bisericile ortodoxe din județ – susținute pe preșcolari și școlari, cu sprijinul parohiilor ortodoxe, dar și un concert la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, susținut de corul acesteia, <<Ecclesia>>.

Tot duminică, Ansamblul „Pelinița” – de la Casa de cultură din comuna Pelinei, raionul Cahul, Republica Moldova, coordonat de Maria Loghin și Nina Munteanu, au susținut un program de colinde la Biserica Ortodoxă din Covasna.

În aceeași zi a avut loc și cel de-al doilea spectacol de gală din cadrul festivalului – la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, de la ora 12.00, organizat împreună cu Asociația de Dezvoltare locală „Suflet românesc”. Pe scena Casei de Cultură au urcat, rând pe rând, Grupul de Colindători „Fulgi De Nea” – de la Grădinițele cu Program Prelungit din Târgu Secuiesc  –   Coord. – Cristea Mihaela, Rusu Monica,  Grupul „Mlădițe Românești” – de la Grădinița cu Program Normal din Oituz, coord. Gabriela Damian, Grupul vocal din Mărtănuș, coord. Maria Suvejan, grădinițele cu program prelungit- Brețcu, grădinița cu program normal Mărtănuș, coordonator  – Oana Miron,     Ansamblul de Dansuri „Junii Voineșteni”  – din Covasna, Grupul de Colindători  „Mugurașii” – Scoala „Turoczi Mozes” – Coordonator  Stângă Maria, Grupul de colindători de la Parohia Ojdula, coordonator – preot Valentin Cosnean, Grupul de colindători  „Zurgălăii” – de la Școala „Turoczi Mozes” – coordonator Raicea Mihaela, Grupul de colindători din clasele V – VIII –de la Școala „Turoczi Mozes”- coordonator Preot Ilie Vasile; Grupul de datini și obiceiuri de anul nou „Ciobănașul” – de la Centrul cultural din Tupilațí, Ansamblul folcloric „Cimbrișor” – satul Gălești, raionul Strășeni, din Rep. Moldova, Grupul de colindători – „Datina” din Zăbala, Prof. ing. Maria Peligrad a transmis, prin intermediul ziarului nostru, mulţumiri tuturor celor care au contribuit la organizarea ediției a XXVI-a a Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”: „Mulțumim cofinanțatorilor – Consiliul Județean Covasna și Consiliul Local Sfântu Gheorghe, sponsorilor noștri – Tymbark, Delaco, Direcția Județeană de Sport și Tineret Covasna, Romsilva, persoane particulare; mulțumim tuturor instituțiilor care s-au implicat în derularea acestui festival – Prefectura, Consiliul Județean, Primării – din Sfântu Gheorghe și din localitățile județului; Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, Liga <<Andrei Șaguna>>, Catedrala Ortodoxă, parohiile, Poliția și Jandarmeria, bisericile ortodoxe, invitaților! Mulțumim tuturor! Urăm sănătate și <<La mulți ani!>> tuturor locuitorilor județului, românilor oriunde  s-ar afla! ”, a declarat prof. ing. Maria Peligrad, care a menționat că Fundația are deja idei privind derularea ediției următoare, ediție ce va avea o structură modificată și caută o sală adecvată unui spectacol de amploare, în Sfântu Gheorghe.

 

Festivalul de colinde, la Sita Buzăului: A XXVI-a ediție s-a încheiat duminică

Și la Sita Buzăului s-a desfășurat, duminică, începând cu ora 18.00, la Căminul Cultural, un festival de colinde.

Intitulat „Crăciunul la Români”, festivalul – cu o tradiție bogată, a fost organizat de Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural Sita Buzăului.

Elevi, preșcolari din zonă, formații și grupuri corale locale și nu numai, au urcat pe scena Căminului Cultural, oferind un minunat spectacol.

De la eveniment nu a lipsit „Moș Crăciun”, care a oferit (prin Primăria Sita Buzăului), daruri copiilor prezenți.

Ediția de anul acesta, cea de-a XXVI-a, a fost una de succes, a opinat primarul localității, Nicolae Stoica. Acesta a menționat că urmează și alte manifestări culturale, în Sita Buzăului.

„Sincer, consider că ediția aceasta, a XXVI-a, a fost o reușită, din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, pentru faptul că au participat copiii de la cele patru structuri din Sita, Barcani și Întorsura; asociațiile de profil din zonă – și aici mă refer la <<Brâulețul Sitean>>, <<Plai Întorsurean>>, <<Pădurenii>> – din Barcani, grupul vocal <<Siteanca>> – au fost la înălțime și aș dori să le mulțumesc pe această cale! O mulțumire aș aduce și Consiliului Local – care a venit lângă administrația publică locală, pentru a aduce cadouri copiilor care au participat pe scenă și nu numai acestora – împreună l-am adus pe Moș Crăciun, pentru cei mici, ceea ce consider că a fost o reușită și a adus bucurie în sufletele copiilor și chiar și în ale părinților. Concluzionând, mă declar mulțumit, ediția a fost o reușită și mă obligă moral ca pe viitor să pun și mai mult suflet pentru organizare și chiar pentru mai multe activități de genul acesta, în domeniul cultural, cu toate că avem! Va urma Balul Portului Popular, șezătoarea (…). Sperăm să reușim să facem șezătoare și la Căminul din Ciumernic și Zăbrătău. De Sfântul Ioan inaugurăm Căminul de la Zăbrătău, care e gata, îl punem în funcțiune și facem un mic spectacol artistic, urmat de bal.” – a spus primarul Nicolae Stoica.

Acesta a transmis și un mesaj locuitorilor din Sita Buzăului și cititorilor noștri:

„Aș dori să transmit cetățenilor din comuna Sita Buzăului și nu numai, și din Zona Buzaielor și tuturor cititorilor dumneavoastră, sărbători fericite, un călduros La mulți ani!”

Festival de colinde, la Dobârlău

 

Și pe scena Căminului Cultural Dobârlău au urcat duminică grupuri de colindători, în cadrul festivalului intitulat „Seara colindelor”, aflat la prima ediție, și derulat la inițiativa primarului comunei, Bogdan Barbu. Elevi și preșcolari din Dobârlău și de la unitățile de învățământ din satele aparținătoare au prezentat un bogat program de colinde și chiar și de obiceiuri de iarnă. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros.

„Mulțumesc tuturor celor implicați activ în organizarea acestui eveniment (…). Faptul că ne-am adunat aici în număr atât de mare, îmi întărește convingerea că suntem o comunitate unită sau, mai bine zis, o familie unită! Cred într-un viitor demn pentru comuna noastră, cred în tinerii dinamici care aleg să rămână aici, cred în bunii gospodari răsfirați în toate satele noastre, cred în copiii care astăzi au ales să facă un frumos spectacol pentru noi și, până la urmă cred în orice lucru pe care decidem să îl facem împreună, pentru că este o piatră de temelie pentru bunăstarea comunei noastre. Cred că avem potențial de a deveni un exemplu în județ, dar putem face acest lucru doar colaborând și susținându-ne reciproc, iar acestea sunt idealurile mele și sper să fie și ale dumneavoastră!” – a declarat, în deschiderea evenimentului, primarul Bogdan Barbu.

Copiii au primit apoi vizita lui „Moș Crăciun”. Acesta a asistat la spectacolul pregătit și a oferit, apoi, daruri elevilor și preșcolarilor care au urcat, rând pe rând pe scenă. Printre aceștia s-au numărat: copiii de la Școala Primară Mărcuș – pregătiți de către cadrele didactice: Cristina Călitu și Mirela Șerban; copiii din Valea Dobârlăului, îndrumați de ed. Codruța Florea și înv. Cosmina Călitu – Murea; preșcolarii de la grădinița cu program normal Dobârlău, coordonat de ed. Dana Florea și ed.Cristina Iorga; copiii de la Școala Primară Lunca Mărcuș, coord. de înv. Maiana Călitu și ed. Minodora Comșa; copiii de la  clasa pregătitoare, coordonați de doamna înv. Elena Toderică și de prof. Felicia Iorga; copiii de la clasele I-III, de la Școala Gimnazială Dobârlău, pregătiți de către doamna înv. Adela Toderică, Elena Onea; elevii clasei a IV-a și a V-a și ai claselor a VII-a și a VIII-a, de la aceeași unitate de învățământ, pregătiți de prof. Felicia Iorga, Pe scenă a urcat și micuța Antonia Pavel, care a cântat două colinde.

Corul de copii „Anemone” – coordonat de preotul Gheorghe Iuga – a participat la eveniment cu un program de colinde, după care a urcat pe scenă Ceata Zoritorilor din Dobârlău.Programul a fost prezentat de către Denisa Sidon și Raluca Drăghici. A urmat apoi spectacolul susținut de îndrăgita interpretă de muzică populară, Irina Loghin. Festivalul „Seara colindelor” a fost primit cu bucurie de către participanți.

„Mi-a plăcut foarte mult spectacolul organizat de către domnul primar și de către partenerii și ajutoarele dumnealui (…). Îl felicit pe domnul primar! A organizat ceva frumos, acum, în prag de sărbători! (…) Foarte frumos! Sunt tare bucuroasă! ” – ne-a spus, Maria Sidon, spectatoare. Primarul Bogdan Barbu a declarat că își dorește ca „Seara colindelor” să fie organizată anual.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail