Între 15 ianuarie şi 15 aprilie toate produsele nealimentare care au caracter sezonier intră la reduceri. Perioada soldurilor nu trebuie să fie mai mare de 45 de zile, iar procentele de reducere rămân la latitudinea comerciantului.
Potrivit reprezentantei din cadrul primăriei Sfântu Gheorghe, modul de organizare a vânzărilor de soldare este reglementat de Ordonanţa de Guvern nr. 99/2000 privind comercializarea produselor nealimentare cu caracter sezonier. În actul normativ se prevede că magazinele pot lansa vânzări sezoniere, de soldare, de două ori pe an, pentru cel mult 45 de zile, în intervalul 15 ianuarie-15 aprilie şi respectiv 1 august-31 octombrie. Acesta ne-a mai spus că stocul de produse propus pentru soldare trebuie să fie constituit cu cel puţin 15 zile înainte de data de debut a reducerii şi nu poate fi reînnoit în cursul vânzărilor de soldare.
“Soldurile au ca scop vânzarea rapidă a stocului din sezonul care tocmai se încheie. Pentru a scăpa rapid de marfa “expirată” comerciantul trebuie să depună la primărie un formular de notificare, iar la magazin să aibă un tabel al produselor care se vând cu reducere. Soldurile se afişează în valoare absolută sau în procent, vizibil şi lizibil. Reducerea se afişează lângă preţul vechi” a precizat reprezentanta primăriei.
De asemenea, reducerea oferită trebuie să fie cel mai mic preţ practicat în magazin în ultimele 30 de zile. Nerespectarea prevederilor legale poate aduce comerciantului amenzi de peste 200 de lei.
Până în prezent, la biroul din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe au fost depuse doar trei formulare de notificare, însă, dosarele pot fi depuse până spre sfârşitul lunii februarie.
Anna-Maria Chiţu