Spectacole de colinde se vor desfășura la acest sfârșit de săptămână în mai multe localități din județ, în cadrul unor festivaluri și evenimente.

Un concert de colinde va avea loc în această seară, în Biserica  „Sf. Gheorghe” (de pe deal) din municipiul reședință de județ,  în cadrul Festivalului de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, organizat de către Fundația „Mihai Viteazul”. Un ansamblu din județul Neamț și  două ansambluri din Republica Moldova  se vor prezenta în fața publicului covăsnean.

„Vineri seara, în jurul orelor 18,30 – 19,00, va fi concert de colinde la Biserica  <<Sf. Gheorghe>> (de pe deal), susținut  de  Ansamblul <<Cimbrișorul>> din Republica Moldova, Grupul de datini și Obiceiuri de Anul Nou <<Ciobănașul>> din Tupilați, județul Neamț, și Ansamblul <<Pelinița>> din Republica Moldova.”- a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”.

În cadrul aceluiași festival, mâine, 17 decembrie, se va realiza prezentarea formațiilor participante, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, după care va avea loc un scurt concert de colinde, o paradă a portului popular până în Piața  „Mihai Viteazul” și se vor cânta colinde în instituţii.

„Sâmbătă, 17 decembrie, de la ora 10,30, va avea loc în Catedrala Ortodoxă prezentarea formațiilor, un scurt concert de colinde și apoi, într – o paradă a portului popular ne vom deplasa în Piața <<Mihai Viteazul>> pentru deschiderea oficială a Festivalului și un scurt program de colinde și obiceiuri de iarnă din Ajun până la Bobotează. Colindătorii nu vor ocoli, după aceea, instituții, asociații și sediul unei firme pentru a duce vestea Nașterii domnului Nostru Iisus Hristos, a le face urări de sănătate, prosperitate și la mulți ani.”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Tot mâine va avea loc și unul dintre cele două spectacole de gală din cadrul festivalului, începând cu ora 15.00, la sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”. Conform programului, spectacolul va fi susținut de: Grupul vocal „Miorița” – din satul Păpăuți, comuna Zagon, coordonator: ed. Liliana Vereș, Ansamblul „Pelinița” – de la Casa de cultură din comuna Pelinei, raionul Cahul, Republica Moldova, coordonatori: Maria Loghin, Nina Munteanu; Corul „Plai Întorsurean” – din Întorsura Buzăului, județ Covasna, dirijor: Tatiana Teacă, coordonator: Cornel Mihai Tonie; Corul „Siteanca” – de la Casa de cultură Sita Buzăului, județ Covasna, dirijor: Tatiana Teacă, coordonator: Ovidiu Oltean; Grupul de datini şi obiceiuri de Anul Nou „Ciobănașul” – de la Centrul Cultural Tupilaţi, județul Neamţ, coordonator: Romică Leonte; Grupul de colindători „Brădulețul” – de la Centrul Cultural Ecleziastic „Preot Ioan Ciora”, comuna Zagon, județul Covasna, coordonatori: Livia Hagiu, Carolina Paloșan; Formația folclorică „Cimbrișor” – sat Gălești, raion Strășeni, Republica Moldova, coordonator: Reuțoi Ludmila, coordonator artistic Maidan Maria; Corul „Voievozii munților” – Vâlcele, județul Covasna, coordonator: pr. Vasile Antonie Tămaș.

Festivalul va continua duminică, 18 decembrie, la Târgu Secuiesc.

„Duminică, 18 decembrie, au loc foarte multe evenimente dedicate acestui festival. Începem prin a aminti Spectacolul de gală ce va avea loc la Târgu Secuiesc, de la ora 12, 00, la Casa de Cultură, organizat împreună cu Asociația de Dezvoltare locală, unde vor participa preșcolari, școlari din Târgu Secuiesc, Mărtănuș, Brețcu, Oituz, Grupul vocal din Mărtănuș, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență  <<Oltul>> – Miercurea Ciuc, Grupul de Datini și Obiceiuri de Anul Nou – <<Ciobănașul>> – Tupilați,  Ansamblul <<Cimbrișorul>> – din raionul Strășeni, Republica Moldova și multe alte formații. Tot duminică vor avea loc concerte de colinde în toate bisericile ortodoxe din județ sustinute pe preșcolari și școlari, în cadrul parteneriatelor cu Inspectoratul Școlar  Județean Covasna și a parohiilor ortodoxe. La Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, la ora 11.30, va concerta corul acesteia, <<Ecclesia>>.” – a spus președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” a ajuns anul acesta la cea de-a XXVI-a ediție și a debutat cu miniconcertele de colinde susținute, de luni și până ieri, de peste 560 de copii – preșcolari și elevi din județ, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că festivalul este cofinanțat de către Consiliul Judeţean Covasna și Consiliul Municipal Sfântu Gheorghe și se bucură și de sprijinul unor sponsori și parteneri.

„Realizarea acestui festival atât de complex (ca locații, număr participanti, logistică) a beneficiat de cofinanțări din partea Consiliului Județean Covasna și a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, de sprijinul unor sponsori, colaboratori și parteneri, cărora le mulțumim!”-a transmis prof. ing. Maria Peligrad.

Festival de colinde, la Sita Buzăului: peste 200 de colindători, pe scena Căminului Cultural

Și la Sita Buzăului se derulează, duminică, începând cu ora 18.00, la Căminul Cultural, un festival de colinde. Peste 200 de colindători din zona Buzaielor, și nu numai, sunt așteptați la eveniment.

 Festivalul de colinde intitulat „Crăciunul la Români” este organizat de Primăria, Consiliul Local și Căminul Cultural Sita Buzăului și a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție.

 Copii din unitățile de învățământ din zonă și formații și grupurilor corale vor urca pe scena festivalului de anul acesta.

„În cadrul festivalului, pe scena Căminului Cultural Sita Buzăului vor urca și vor prezenta programe de colinde aproximativ 120 de copii din zonă și aproximativ 120 de adulți – membri ai unor formații și grupuri locale și nu numai.” – ne-a spus ieri directorul Căminului Cultural Sita Buzăului, Ovidiu Oltean.

Potrivit acestuia, vor participa școlile gimnaziale din Sita Buzăului, Școala Gimnazială Barcani, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”. Printre invitați se numără și:  Grupul „Silvae Vox” – din Siriu, Corul „Voievozii Munților – din Vâlcele, Grupul Vocal „Pădurenii” din Barcani; Grupul Vocal „Siteanca” – din Sita Buzăului; Ansamblul „Brâulețul”- din Sita Buzăului; Corul „Plai Întorsurean”, și nu numai.

Primăria Sita Buzăului va oferi daruri copiilor prezenți la festival.

„Moș Crăciun va veni la toți copiii care participă la acest festival.” – am aflat de la primarul Nicolae Stoica.

Acesta a transmis un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”.

„Îi invit pe cititori să participe la acest festival! Cred că în preajma sărbătorilor este de bun augur să ne mai liniștim sufletește! Îi invit pe cetățenii comunei Sita, dar și pe cei din afară, să participe la o seară culturală! Doresc tuturor Crăciun fericit și sărbători frumoase!” – a spus primarul localității Sita Buzăului, Nicolae Stoica.

Concert coral, în cadrul festivalului „Povestea din Ajun”, duminică, în biserică

În cadrul Festivalului „Povestea din Ajun” – organizat de către Asociația de Tineret „Ecou” și Consiliul Elevilor din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul” – duminică, 18 decembrie (a.c.) va avea loc un concert susținut de către corul  „Eufonia” și corul „Mikes Kelemen”, în Biserica Unitariană din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 12.00. Concertul, la care intrarea este gratuită, marchează finalul programului principal al ediției a XI-a a festivalului „Povestea din Ajun”.

Început în 4 decembrie (a.c.), programul festivalului „Povestea din Ajun” a cuprins, anul acesta, printre altele, ateliere de creație – adresate copiilor, un turneu de colinde în unități de învățământ și în mijloacele de transport din oraș și două concerte corale.

„Buna desfășurare a acestor evenimente a fost asigurată de o echipă de 90 de tineri voluntari, de la liceele maghiare și românești din Sfântu Gheorghe. Totodată, aceste programe au fost realizate cu sprijinul financiar și logistic oferit de: <<In-NovaTF>>, <<Arcon>>, <<Tricomserv>>, <<Covalact>>; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>.” –a declarat președintele Asociației de Tineret „Ecou”, Alexandru Ujvarosi. Potrivit acestuia, săptămâna viitoare va avea loc o serbare pregătită de elevii și cadrele didactice de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din municipiu, la sediul unității de învățământ, activitate pe care echipa „Povestea din Ajun” o va sprijini.

Festivalul „Povestea din Ajun” a fost iniţiat de către un grup de tineri din Asociaţia de Tineret „Ecou”. Primele ediţii s-au desfăşurat în incinta Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, apoi festivalul s-a dezvoltat și s-a derulat în mai multe locații. Printre invitații edițiilor anterioare se numără Ștefan Hrușcă, Felicia Filip, Gheorghe Zamfir, Corul „Madrigal”, Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Alexandra Ușurelu, Mike Godoroja, Dancs Annamari.

Colinde și la Dobârlău

Și pe scena Căminului Cultural Dobârlău vor urca duminică, începând cu ora 15.00, grupuri de colindători, în cadrul evenimentului intitulat „Seara colindelor” și derulat la inițiativa primarului Bogdan Barbu.

Elevi și preșcolari din Dobârlău și de la unitățile de învățământ din satele aparținătoare vor prezenta un program de colinde sau poezii.

„De la Mărcuș, vor participa copiii pregătiți de către doamna educatoare Cristina Călitu și de către doamna învățătoare Maria Șerban, de la Lunca Mărcuș, copiii pregătiți de către doamna educatoare Minodora Comșa și de către doamna învățătoare Maiana Călitu; din Valea Dobârlăului vor participa copiii pregătiți de către doamna educatoare Codruța Florea și de către doamna înv. Cosmina Călitu – Murea. Vor participa și grupele de grădiniță de la Centru, grupe de copii pregătiți de doamna educatoare Cristina Iorga și de către doamna educatoare Dana Florea, dar și copii de la  clasa pregătitoare, coordonați de doamna înv. Elena Toderică și copiii de la clasele I-VIII, pregătiți de către doamna înv. Adela Toderică, Elena Onea și Felicia Iorga. Spectacolul va fi prezentat de către două fetițe – Denisa Sidon și Raluca Drăghici.” – a spus primarul Bogdan Barbu.

Potrivit acestuia, și corul comunei – corul de copii „Anemone” – coordonat de preotul Gheorghe Iuga – va participa la eveniment cu un program de colinde. Pe scena Căminului Cultural Dobârlău va urca și Grupul de Zoritori, al satului.

La „Seara colindelor” de la Dobârlău este așteptată și interpreta de muzică populară, Irina Loghin, a mai spus primarul Bogdan Barbu.

Ana Alina Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail