„Covasna prin ochii cercetașilor” este un album îngrijit de prof. Florentina Teacă, apărut de curând la Editura Magic Print Onești. De fapt este un minialbum fotografic realizat de Asociația de Tineret Grit Covasna, cu sprijinul SC Prestări Servicii Coni Trans SRL Covasna și al Ocolului Silvic Covasna. Proiectul a fost finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna.

În „Argument”, Florentina Teacă declară: „Covasna este pentru noi acel Eden la care ne raportăm, unde ne avem rădăcinile.”(p.3) Care noi? Din titlul cărții aflăm că este vorba despre cercetașii din Covasna care iubesc natura curată: „Noi suntem feciorii de împărat ce se luptă cu un căpcăun mare, urât, rău! Acest căpcăun este indiferența oamenilor, comoditatea, lipsa de educație. Noi nu urâm nimic, dar iubim natura, așa că: LA LUPTĂ!”
„Noi” sunt elevii din Covasna, coordonați de prof. Florentina Teacă și prof. Adriana Bota, constituiți în grupul de inițiativă Kogaion, care face parte din marea familie „Organizația Națională Cercetașii României” (ONCR). Cei peste 50 de copii, sprijiniți de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Covasna, și-au asumat sloganul ONCR „Creăm o lume mai bună”, iar profesoara Florentina Teacă și-a asumat rolul de șef centru local cercetășesc.
Printr-o simplă răsfoire a albumului, lectorul descoperă două părți, una cuprinde, în 53 de pagini, imagini – fotografii și alta, în 21 de pagini, cuprinde texte.
Fotografiile, prezentate într-o minunată ținută grafică, au autori pe Adriana Bota, Luissa Radu, Florentina Teacă, demonstrând că „totul este așa de frumos la noi.” Pentru cei din zonă, frumusețea locurilor ne este cunoscută, cu toate acestea ne uităm cu drag la fotografiile din albumul Florentinei Teacă și al cercetașilor ei. Admirăm dealurile ce străjuiesc Voineștii, poiana lui Iacob, spitalul de cardiologie, muntele Copoț, cascada de la Valea Zânelor, pârâul Covasna, locul numit „La Maria Popii”, mocănița din Valea Zânelor, Valea Porumbeilor, biserica Înălțarea Domnului și Monumentul Ostașului Român, bustul Episcopului Justinian Teculescu, biserica veche Sfântul Nicolae cu cimitirul, apoi imagini cu turme de oi (doar covăsnenii au fost dintotdeauna crescători de oi), imaginea cu ceea ce a mai rămas din planul înclinat, Cetatea Dacică din Valea Zânelor, imagini văzute de sus de la hotelul Montana. Pe lângă obiectivele importante, aparatul de fotografiat s-a oprit și asupra altor frumuseți la fel de demne de admirat, care să-ți descrețească fruntea, să te îndemne să ai încredere și să mergi înainte – splendidele brândușe de toamnă de la marginea orașului te îmbie, parcă, să-ți oprești mai mult privirea asupra lor și să te gândești la elevii-cercetați ce-au avut grijă să le creeze un mediu prielnic de dezvoltare pentru a ne înveseli pe noi, privitorii.
Imaginile te determină să le admiri dar și să dorești a le vedea în realitate.
Minialbumul, cum i-am spus, având în vedere dimensiunile, ar putea fi considerat un ghid turistic dacă ar cuprinde unele minime informații istorice-geografice despre monumentele fotografiate – probabl nu acesta a fost obiectivul.
Cartea „Covasna prin ochii cercetașilor” este o invitație de a vizita Covasna, dar considerăm că mai presus de toate ea demonstrează faptul că cercetașii – elevi din Covasna au fost conduși prin toate locurile Covasnei pentru a le cunoaște „pe viu” și pentru a avea grijă de ele. Astfel unul din texte, „Vrem o lume mai curată!”, demonstrează faptul că ei sunt conștienți că apărând natura, vor apăra viața, de aceea „iarba trebuie să fie verde și apa plină de pești”. În natură, cercetașii sunt mai aproape de cer, deoarece văd lumea de sus, socializează, glumesc, râd – „ingrediente” necesare unei vieți sănătoase. Tot în natură, în expedițiile către Muntele Cetății, au învățat istorie, au cunoscut situl arheologic, cel mai bine conservat și spectaculos din zona Covasnei – Cetatea Dacică de la Valea Zânelor. Cercetașii au învățat istorie și prin întâlnirea cu „un Om care a făcut istorie”, veteranul covăsnean Gheorghe Cojocaru. S-au pregătit de aventuri, avându-l invitat pe Liviu Boc, paramedic la SMURD. Alte multe acțiuni interesante, educative au realizat cercetașii din Covasna, precum vizite la muzee (Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Prima Școala Românească) ori excursie la Sibiu. Desigur doar o parte dintre acestea sunt menționate în minialbumul „Covasna prin ochii cercetașilor”.
Întâlnirea cu personalul Ocolului Silvic Covasna și activitățile realizate împreună demonstrează că „dragostea de natură nu e doar o vorbă goală”, la fel iubirea față de locurile unde ai văzut lumina zilei. Îmi amintesc o strofă dintr-o poezie scrisă acum mai bine de o sută de ani: „Munților, măreților, / Cu veșmânt de brazi și fagi, / Spuneți voi ce taină-ascundeți / De-mi sunteți așa de dragi?” (G. Vâlsan, „Revederea”, în revista „Semănătorul”, 20 aprilie 1907). Cât de actuale sunt aceste versuri! Condiția? Să simțim DORUL.
Le dorim elevilor-cercetași și profesorilor-îndrumători să meargă în continuare pe acest drum al cunoașterii, al grijii pentru tot ce ne înconjoară, al iubirii față de meleagurile natale. Încheiem cu invitația din carte a profesoarei Florentina Teacă: „Haideți și ne vizitați în Covasna!”
Luminița CORNEA

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail