După ce, cu câteva săptămâni în urmă, ne-am luat rămas bun de la un vrednic fiu al comunității românești din Sf Gheorghe, Dumitru Măciucă, iată că, acum, îl conducem pe ultimul drum pe bunul nostru camarad și prieten Niță Preda. Astfel, în scurt timp, am pierdut doi oameni de nădejde ai comunității românești din Sf. Gheorghe și din județul Covasna. De obicei, la asemenea momente, când participăm la plecarea din viața pământească a unor persoane dragi, se spun lucruri frumoase, se reamintesc paginile luminoase din viața acestora. În cazul de față, nu trebuie să facem eforturi deosebite pentru a prezenta faptele prin care s-a înveșnicit economistul, publicistul, liderul civic și OMUL Niță Preda, pentru că acestea există cu supra  măsură.

Niță Preda a fost un om de ispravă, un om deosebit, un om bun, un om între oameni. Dumnezeu și bunii săi părinți i-au hărăzit nu numai un nume mai puțin cunoscut, dar și un fel de a fi deosebit, purtând pecetea harului Divin, a neastâmpărului creator, a iubirii aproapelui, a cinstei și omeniei, a dragostei față de familie, față de locurile natale din Muntenia istorică, dar și față de comunitatea locală din Sf. Gheorghe și județul Covasna, comunitate în care atât de bine s-a integrat și, de ce nu, față de Țară, pentru că prietenul Niță Preda a fost un patriot român, în buna tradiție a înaintașilor noștri.

Noi, cei care îl cunoaştem din tinerețe, ne aducem aminte cu drag de tânărul economist locatar în cartierul Ciucului, împreună cu alți tineri intelectuali români care, la absolvirea facultăților, au fost repartizați în Sfântu  Gheorghe, și care au pus umărul la dezvoltarea economică și socială a municipiului nostru, azi majoritatea plecați în alte locuri din țară, dar rămași foarte apropiați sufletește de prietenii lor din tinerețe. Ne amintim de multiplele și diversele sale preocupări extraprofesionale, din această perioadă, de optimismul său molipsitor, de tânărul sociabil, prieten bun, la bine și la greu.

Apoi, ni-l amintim pe tânărul gazetar de la cunoscutul și îndrăgitul cotidian „Cuvântul Nou” care, nu de puține ori, reușea să „umanizeze” discursul arid al subiectelor din domeniul economic și cel al ideologiei oficiale, din epoca respectivă. Dar adevărata vocație a publicistului – patriot Niță Preda a fost pusă în valoare după evenimentele din decembrie 1989. Paginile îngălbenite de vreme ale ziarului „Cuvântul nou” stau mărturie în acest sens. În contextul istoric cunoscut, ziaristul Niță Preda a realizat interviuri, reportaje, știri despre cele mai năpăstuite comunități românești din județul Covasna.

În spiritul adevărului, a scris, printre primii, despre ceea ce până atunci nu s-a putut scrie, despre dramele comunităților românești din județul Covasna, după Dictatul de la Viena, din toamna anului 1940. A scris pagini emoționante din istoria bisericilor ortodoxe, a școlilor românești, a instituțiilor de cultură din județul nostru. Avea un respect deosebit față de preoții ortodocși, învățătorii, profesorii și alți lideri ai comunităților românești, care au stat în fruntea acestora în vremuri de restriște.

Dar numele liderului civic Niță Preda rămâne definitiv legat de înființarea și activitatea prestigioasă a Fundației „Mihai Viteazul” și a principalelor sale proiecte culturale: Festivalul de Colinde și Obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români” (la prima ediție a Festivalului a redactat o culegere cu unele dintre  cele mai cunoscute colinde românești), „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, Festivalul „ Tinere talente”, „Întâlnirea Seniorilor”, Festivalul Coral „George Sbârcea” și toate celelalte.

Împreună cu membri din conducerea Fundației,  prietenul nostru drag folosea relațiile pe care le avea cu bunii săi prieteni și colaboratori, în primul rând cu nașul său ing. Ioan Bălan, pentru asigurarea sprijinului financiar necesar participării atâtor mii de oameni care au fost prezenți, în decursul ultimilor 27 de ani, la toate aceste manifestări. Cu timp și fără timp, de multe ori cu sănătatea împuţinată, însoțea grupurile de colindători în celelalte localități ale județului. Deși activitatea profesională desfășurată la Curtea de Conturi Covasna necesita eforturi deosebite, însoțite de profesionalism și responsabilitate, după orele de program, Niță Preda participa activ la manifestările societății civile românești din județ. Era omniprezent, optimist și gata să contribuie la buna desfășurare a acțiunilor culturale, sociale și civice organizate. Pentru toate acestea, o răsplată binemeritată a constituit-o acordarea titlului de Cetățean de onoare al comunității românești din Sf. Gheorghe, în anul 2015.

 La rândul nostru, de fiecare dată așteptam, cu bucurie, nelipsitele sale premii oferite nouă prietenilor, cu diferite ocazii aniversare, premii în natură – de regulă nelipsiții dovlecei – recoltați din cunoscuta sa fermă. La Balul comunității românești din anul 2015, organizat la Sf. Gheorghe de către Fundația Mihai Viteazul, a participat, cu toată familia, îmbrăcat într-un frumos costum național, la fel cu al îndrăgitului nepot Tudor care, împreună cu frățiorul său Victor, erau atât de dragi inimii și sufletului său.

Devenise proverbial pentru preocuparea sa de fermier. Numai noi, cei care i-am vizitat îndrăgita lui fermă din Lunca Oltului, înțelegem faptul că intelectualul Niță Preda, după o viață trăită la oraș, rămăsese un autentic țăran, legat prin mii de fibre sufletești de această îndeletnicire strămoșească, dătătoare de viață. Pledează pentru această afirmație și statornica sa legătură cu casa și pământurie moștenite de la părinți, în județul Dâmbovița

Ne va fi tare dor de tine iubite prietene, de zâmbetul tău inconfundabil, de șotiile tale ștrengărești, de mesajele primite de la tine prin Internet, de noutățile din viața publică locală aflate de la tine în premieră, de darurile obținute prin truda mâinilor și minții tale – mierea de albine, legume, fructe, din care nu lipseau nici un păhărel de țuică și de vin. Le va fi dor și copiilor de la Casa „Sfântu Iosif” din Odorheiu Secuiesc și la toți oamenii pe care i-ai ajutat, din prea plinul  tău sufletesc.  Prin plecare ta la Domnul, rămânem mult mai săraci și tare, tare triști.

Știm cu toții că pe parcursul vieții, pe prietenul nostru Niță Preda și pe familia sa nu i-au ocolit necazurile și nici încercările. O primă mare și irecuperabilă pierdere a constituit-o plecarea în rândul îngerilor, la numai 11 ani, a minunatei Cătălina. Apoi, cu sprijinul, dăruirea și dragostea devotatei sale soții Zinea, a iubitelor fiice Petronela și Bianca și a ginerelui Bogdan, mulți ani a purtat cu stoicism, cumpătare și demnitate o boală grea. Până în ultima clipă, am sperat cu toții într-o minune. Dar Dumnezeu a avut alt plan cu el, și astăzi ne despărțim, pentru un timp, de Nițică, de Preduț, de Preda, de soțul, tatăl, fratele, bunicul, unchiul, cuscrul, finul, vecinul, prietenul și Omul de omenie Niță Preda. Din păcate, timpul nu a mai avut răbdare și nu i-a permis să finalizeze proiectele sale editoriale, respectiv cele câteva cărți la care lucra. Ne revine nouă obligația morală ca, împreună cu familia, să finalizăm și să redăm circuitului public o parte din munca sa de-o viață, materializată în aceste manuscrise.

Sincere condoleanțe îndureratei sale familii. Dumnezeu să-l odihnească în pace, iar pe noi, să ne învrednicească pentru a-i cinsti memoria.

                                                                                      Dr. Ioan Lăcătușu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail