Tinerii din municipiul Sfântu Gheorghe vor beneficia, de anul viitor, de un spațiu de recreere destinat doar lor.

56b07e6c6b2e4-plan-global-eco-parcSăptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, consilierii locali Zsigmond József și Kelemen Szilárd au vorbit despre un proiect menit să le ofere tinerilor din municipiu un spațiu doar al lor, în aer liber, unde aceștia să poată să se adune și să socializeze. Inițiativa consilierilor a pornit de la nenumăratele plângeri pe care locuitorii orașului le înregistrau, cu precădere în perioada verii, deranjați de grupurile de tineri care se adună în jurul blocurilor, și care tulbură liniștea publică.

Consilierul Kelemen Szilard a declarat că ideea amenajării unui parc destinat tinerilor i-a venit în urma unei vizite pe care acesta a făcut-o în localitatea Szeged din Ungaria, unde este amenajat un spațiu denumit „craterul  tinerilor”: „În anul 2014 am primit mai multe liste cu probleme din partea cetățenilor din Sfântu Gheorghe. Una dintre acestea era aceea că în timpul verii, mai ales seara, tinerii se adună lângă unele blocuri, spun bancuri și sunt foarte zgomotoși. Locuitorii orașului anunță Poliția Locală, care îi atenționează sau amendează pe tineri, dar nu rezolvă această problemă. (…) Mi-am dat seama că rezolvarea acestei probleme este găsirea unui spațiu în Sfântu Gheorghe, unde tinerii să poată merge atât în timpul verii, cât și alte anotimpuri, să stea împreună. Când am venit acasă am propus această idee Comisiei de Tineret și Sport a municipiului Sfântu Gheorghe, iar echipa a susținut ideea. Am ales locul unde ar trebui să înființăm acest teren al tinerilor: după semafor, spre centrul orașului, pe partea stângă, (…) între strada 1 decembrie și strada Zefirului. Am făcut și câteva planuri, cum va arăta anul viitor acest parc.”

Potrivit inițiatorilor, consilierii au invitat la discuții câte un elev din fiecare clasă a liceelor din municipiu, pentru a afla cum ar trebui să arate, în concepția lor, Eco-parcul tinerilor. Planul parcului a fost proiectat de arhitectul Torok Aron, care a ținut cont și de ideile pe care tinerii le-au înșirat.  

Eco-parcul tinerilor, în valoare de 200.000 de euro, va avea toaletă publică și Wi-Fi

Valoarea totală a proiectului se ridică la circa 200 de mii de euro, din care 12 mii de euro reprezintă sprijinul oferit de firma Eco-Rom Ambalaje, după ce, în urma unei competiții la care au participat 32 de orașe din țară, anul trecut municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat „Orașul reciclării”, și a câștigat dreptul de a beneficia de un spațiu inedit de relaxare, cu acces liber la internet. Astfel, parcul tinerilor va dispune de acoperire Wi-Fi gratuită, dar și de o toaletă publică, ale cărei costuri de construcție se ridică la 80 de mii de euro: „40% din valoarea totală este pentru wc-ul public, atât costă. Toți elevii au cerut internet gratuit și  toaletă publică, pentru că numai în Parcul Elisabeta este. Dacă vrem un oraș mai civilizat și la un nivel mai înalt asta trebuie.”

Potrivit celor doi consilieri locali, în cadrul programului va fi reabilitat trotuarul din strada Zefirului și va fi amenajată o pistă pentru biciclete, iar spațiul destinat tinerilor va fi „izolat” de ochii trecătorilor printr-un gard viu.

„Parcul îl vom putea folosi și ca pe un fel de teatru de vară, pentru că va avea un fel de amfiteatru, deci dacă un profesor va vrea să țină ore în aer liber va putea.” – a mai declarat Zsigmond Jozsef, care a mai precizat că parcul va avea o suprafață verde de 576 mp, și una din beton și lemn de 40 mp.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail