Dr. Raed Arafat a declarat marţi că pleacă trist, dar cu capul sus din funcţia de subsecretar de stat, subliniind că nu este de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului Sănătăţii privind noile prevederi propuse pentru sistemul de urgenţă.
„Nu pot să intru în polemici telefonice cu nimeni, indiferent dacă este domnul preşedinte sau altcineva, pe aspecte tehnice care necesită discuţii amănunţite, pe un subiect care se poate epuiza prin câteva întrebări care nu înseamnă nimic din punct de vedere al analizei de impact asupra sistemului de urgenţă”, a explicat Arafat, într-o conferinţă de presă.
El a reliefat că s-a pus tranşant problema ca, dacă nu este de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului Sănătăţii, atunci trebuie să plece din funcţia de subsecretar de stat.
„Eu nu sunt de acord cu punctul de vedere oficial al Ministerului Sănătăţii privind sistemul de urgenţă, deoarece consider că va avea un impact negativ asupra lui. Ieşind în afara MS, voi putea să apăr poate mai bine sistemul de urgenţă”, a spus Arafat.
El a adăugat că actuala legislaţie aflată în vigoare nu este meritul său, ci al mai multor oameni, al unei comisii, fiind rezultatul unei munci de trei-patru ani. „Este o legislaţie care a fost tradusă de Banca Mondială şi utilizată ca exemplu pentru a se inspira şi alte ţări”, a accentuat Arafat, care a completat că îi este teamă că acest act normativ va dispărea cu totul după apariţia propunerii noii legi Vlădescu.
Din noul proiect dispare integral capitolul de corelare a SMURD-ului între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, a explicat Arafat. El a spus că trei luni a încercat să aibă un dialog cu membrii Comisiei prezidenţiale care a elaborat noul proiect de lege, dar fără succes.
Dr. Raed Arafat a repetat în mai multe rânduri că a atras atenţia că se distruge ceea ce este bun şi că se înlocuieşte cu ceva nou care nu se ştie cum va funcţiona.
În prezent, este vorba de un sistem de urgenţă integrat, dar interdependent, a precizat el. „Sistemul integrat, în concepţia lui, este colaborarea şi complementaritatea pentru a sprijini cetăţeanul şi care execută o misiune dată de stat în baza unei legislaţii, care spune că asistenţa medicală de urgenţă este datoria statului şi dreptul cetăţeanului. De la acest sistem se ajunge la un sistem în care domină comercialul şi care va intra în competitivitate cu sistemul public, sistem care devine vulnerabil”, a explicat Arafat.
El a opinat că un sistem în care interesele comerciale sunt predominante şi în care fiecare firmă caută să ocupe locul celeilalte, sistemul se va dezintegra şi acest lucru se va vedea nu imediat, ci în doi, trei ani.
Sistemul de urgenţă trebuie discutat la nivel tehnic şi strategic şi trebuie ascultaţi specialiştii, a evidenţiat Arafat, adăugând că, din păcate, „cei care au scris propunerea de lege nu au nici cea mai mică competenţă în domeniul asistenţei de urgenţă şi al organizării acestei asistenţe medicale de urgenţă”.
Întrebat despre impactul asupra pacientului, dr. Arafat a spus că sistemul va fi mai slab, clientul în stare critică nu îşi poate alege serviciul care să îl trateze, iar sistemul de stat va rămâne fără personal medical.
El a spus că pleacă trist, dar cu capul sus şi, de fiecare dată când a plecat de la minister, a plecat liniştit, a dormit liniştit pentru că ştie că nu a făcut nimic rău.
Arafat a accentuat asupra faptului că pentru acest sistem s-a muncit foarte mult în Ministerul Sănătăţii şi a apreciat susţinerea acestuia de toate guvernele, inclusiv cel actual.
El a spus că se întoarce la postul său de la spitalul din Mureş, dar este posibil să îşi ia un concediu fără plată pentru două, trei luni pentru a organiza dezbateri pe noul proiectul de lege.
În legătură cu noul consilier pe probleme de urgenţă, Raed Arafat a susţinut că acesta a distrus sistemul SMURD de la Iaşi.