Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna Herman Rosner consideră că staţiunea Covasna merită să primească în acest an premiul „Mărul de aur”, conferit de Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET) drept recunoaştere a eforturilor de promovare şi creştere a valorii activităţii de turism.

Herman Rosner a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că staţiunea Covasna a avut în 2011 creşteri spectaculoase în ce priveşte numărul turiştilor şi ocuparea spaţiilor de cazare, iar potenţialul natural de care dispune o poate propulsa printre cele mai importante staţiuni balneare din Europa.

Referindu-se la factorii naturali care o individualizează, Herman Rosner a enumerat numeroasele izvoare de apă minerală, aerul ionizat şi mofetele (emanaţii naturale de bioxid de carbon rezultate ale activităţii postvulcanice, folosite cu succes în tratamentul bolilor cardiovasculare -n.r).

Herman Rosner, preşedintele CCI Covasna

„Covasna este staţiunea din Europa cu cele mai multe mofete – are 14, iar efectul terapeutic al acestora este garantat şi de existenţa în această zonă a singurului spital de recuperare a bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare care are o tradiţie de 50 de ani (…) Covasna dispune de un microclimat de excepţie, în Valea Zânelor, lângă Spitalul de cardiologie, s-au măsurat la un moment dat 10.000 de ioni negativi în metrul cub de aer, în timp ce la Davos, celebra staţiune elveţiană, s-au înregistrat 8-9.000, iar la Bucureşti sunt în cel mai bun caz 1.200 (…) Deci staţiunea Covasna este, într-adevăr, o oază de sănătate”.

Premiile „Mărul de Aur” reprezintă pentru turism echivalentul ‘Oscarului’ în cinematografie. Primul „Măr de Aur” a fost câştigat de România în 1975 pentru mănăstirile din Moldova, iar în anul 2009 FIJET a decernat alte trei ‘mere de aur’ zonei ecoturistice Mărginimea Sibiului, Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi companiei aeriene Blue Air.

Potrivit preşedintelui CCI, anul turistic 2011 a fost unul foarte bun nu doar pentru staţiunea Covasna, ci pentru întregul judeţ, dovadă fiind datele statistice potrivit cărora sosirile în principalele structuri de primire turistică au crescut în primele nouă luni cu peste 88% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, înregistrându-se un număr de 68.145 de turişti. Prin comparaţie, la nivel naţional creşterea a fost de aproape 17%.

În ce priveşte numărul celor care au înnoptat în hoteluri şi pensiuni s-a înregistrat o creştere medie de peste 36% faţă de primele trei trimestre ale anului precedent.

Conducerea CCI Covasna şi-a exprimat convingerea că turismul, în general, şi cel balnear, în mod în special, reprezintă una dintre principalele alternative de dezvoltare durabilă a României.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail