Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna solicită autorităţilor locale să aloce fonduri din bugetele din acest an pentru sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii în vederea depăşirii crizei economico-financiare, menţinerii şi creării de noi locuri de muncă.

În apelul public formulat de Colegiul de conducere al CCI se arată că cei trei ani de recesiune au afectat puternic mediul de afaceri covăsnean, iar firmele care au reuşit să supravieţuiască au nevoie de sprijin pentru a relua creşterea economică.

”CCI Covasna face apel către autorităţile locale ca la întocmirea bugetelor locale pe 2012 să se asigure, cu prioritate, fondurile necesare pentru investiţii ce au un efect de antrenare economică, creează condiţii pentru deschiderea de noi fronturi de lucru, păstrarea şi asigurarea de noi locuri de muncă, pentru cofinanţarea proiectelor de accesare a fondurilor europene, pentru atragerea de noi investitori în judeţ”, se menţionează în apel.

Potrivit preşedintelui CCI Covasna, Herman Rosner, banii alocaţi din bugetele locale ar putea fi folosiţi de întreprinzătorii privaţi pentru participarea la târguri, expoziţii şi misiuni economice unde pot găsi noi idei şi parteneri de afaceri, pentru realizarea de site-uri de promovare şi comerţ pe internet, pentru înregistrarea unor mărci ori invenţii sau pentru obţinerea de certificate de calitate, deosebit de utile pe piaţa concurenţială internă şi externă.

Făcând un scurt bilanţ al ultimilor ani, conducerea CCI arată că în anul 2010 în judeţul Covasna au fost suspendate, dizolvate ori radiate 2.069 firme, un număr dublu faţă de cel al firmelor înmatriculate. În anul 2011 tendinţa s-a menţinut, în primele nouă luni încetându-şi activitatea definitiv sau pe termen nedeterminat 1.160 de firme, faţă de 871 de firme nou înmatriculate în aceeaşi perioadă. Evaluat în locuri de muncă aceasta înseamnă o pierdere de cel puţin 3.500.

Conducerea CCI concluzionează că, aşa cum sprijină cultura, cultele sau mişcarea sportivă ori de tineret, autorităţilor locale le revine responsabilitatea de a sprijini şi mediul de afaceri, deoarece de supravieţuirea întreprinderilor mici şi mijlocii depind numeroase locuri de muncă, dar şi veniturile la bugetul public.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail