Interviu cu sportivul Szabo Norbert, unul din laureaţii Galei „Sfântu Gheorghe – oraş de 550 de ani”
Se numeşte Szabo Norbert. Este elev la Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe şi poate fi un exemplu pentru mulţi dintre tinerii a căror lume se învârte doar în jurul şcolii, a ieşirilor în oraş şi în jurul calculatorului. La numai 18 ani tânărul este campion naţional şi component al lotului naţional de triatlon, performanţă la care a ajuns după o muncă asuduă, de ani de zile, în care a obţinut multe rezultate frumoase. Iar pentru efortul şi rezultatele pe care le-a obţinut, Szabo Norbert a fost premiat, alături de alţi 12 sportivi, în cadrul Galei Sfântu Gheorghe-oraş de 550 de ani, organizată de Primăria municipiului, la sfârşitul anului trecut. Despre toate acestea am asta de vorbă cu Norbi, acum la început de An Nou.
Pentru cei care nu cunosc termenii, lămureşte-ne te rog în ce constă sportul pe care tu îl practici?
S.N.: Duatlonul constă în parcurgerea a 5km alergare – 20km ciclism – 2,5km alergare, iar Triatlonul constă în parcurgerea a 750m înot – 20km ciclism – 5km alergare, fără oprire.
De unde această pasiune pentru Duatlon-Triatlon ?
S.N.: Mai întâi am început cu ciclismul, cam pe la vârsta de 8-10 ani, apoi m-am apucat de înot, însă prima mea participare la un concurs de Triatlon a fost în 2004, când aveam 11 ani. Trebuie să recunosc faptul că pasiunea a venit cu timpul, iar dragostea pentru practicarea sportului mi-au insuflat-o părinţii mei, în special tatăl meu, care de când eram mic m-a îndemnat să fac mişcare, să fac sport şi să fiu cel mai bun.
Nu este dificil să fii bun, în acelaşi timp, la ciclism, alergare şi înot?
S.N.: Nu este uşor, cum dealtfel nici un sport de performanţă nu se face decât cu eforturi deosebite, dar îmi plac toate aceste trei probe deoarece fiecare dintre ele te solicită într-un alt fel.
În cadrul cărui club îţi desfăşori activitatea sportivă?
S.N: Precizez că mai mulţi ani de zile am practicat acest sport, ca amator, iar de doi ani sunt legitimat la Clubul sportiv Tri-Aluta Sfântu Gheorghe, unde mi-am început cariera de profesionist. Aici am parte de cea mai bună pregătire pe care o primesc de la antrenorul Ciprian Grosu, la înot, şi Vlad Ţepeluş – la alergare. Într-un sport ca Triatlon trebuie să ne antrenăm foarte mult. Într-o săptămână înotăm cam 25 de km, în cinci sesiuni pe săptămână, aproape 200 de km ciclism- asta înseamnă 4-5 antrenamente, iar alergarea cam 100 de km pe săptămână.
Unde au loc aceste antrenamente?
S.N.: În ceea ce priveşte înotul avem un bazin foarte bun. Antrenamentele pentru alergare au loc pe stadion, în pădure, pe drumul spre Vâlcele, iar antrenamentele la ciclism tot pe drumuri, însă acum pe timp de iarnă mă antrenez în garaj, pe rulou – un suport special pentru antrenamentele la ciclism, pe timpul iernii. Săptămâna aceasta plec într-un cantonament, la Tuşnad Băi unde ne vom antrena cu sportivi din Constanţa şi Bucureşti. Sper să-mi fie de folos.
Care sunt cele mai importante concursuri la care ai participat ?
S.N.: Pentru mine, cele mai importante sunt campionatele naţionale. În urmă cu 3 ani mi se părea imposibil să lupt pentru locurile fruntaşe la campionatele naţionale de triatlon şi duatlon, sporturi pe care le practicam, din plăcere. Dar, prin mult antrenament, seriozitate şi voinţă, în anul 2011 am reuşit să obţin un titlu de campion naţional la duatlon şi un titlu de vicecampion naţional la triatlon.
Cum se îmbină sportul de performanţă cu şcoala, având în vedere că eşti elev în clasa a XII-a?
S.N.: Sportul cu şcoala se îmbină destul de greu, dar nici învăţatul nu pot să îl neglijez deoarece îmi doresc din tot sufletul să devin student la Facultatea de medicină veterinară, deoarece îmi plac foarte mult animalele care mi-au devenit prieteni, de când eram mic, şi alături de care am crescut la bunicii mei de la Zagon şi Homorod.
Poţi spune că eşti o mică vedetă, la Liceu?
S.N.: Nici vorbă de acest lucru! Însă, pentru rezultatele pe care le-am obţinut colegii şi profesorii mă privesc în mod diferit. Colegii sunt mândri de mine, însă, pentru profesorii sunt un elev bun doar dacă învăţ la orele de curs.
Participarea la concursuri înseamnă şi un important efort financiar. Cine ţi-l acordă?
S.N.: În toţi aceşti ani părinţii mei au făcut cele mai mari eforturi pentru a-mi achiziţiona echipamentele necesare şi, cel mai important, bicicletele de concurs, care nu sunt deloc ieftine. Pentru acest efort, pentru că au crezut în mine şi mi-au fost alături tot timpul, le adresez, şi prin intermediul Dvs., mii de mulţumiri! Însă, având în vedere faptul că efortul finaciar este prea mare, în nume personal am adresat cereri de sponsorizare către mai multe instituţii, fundaţii, organizaţii şi firme. Din fericire, am reuşit să atrag câţiva sponsori, din Bucureşti, şi sper ca rezultatele pe care le-am obţinut până în prezent să-i determine şi pe reprezentanţii unor societăţi comerciale din judeţul nostru să „investească” în pasiunea mea, deoarece nu-i voi dezamăgi.
În momentul în care ai ieşit din judeţ, la concursuri, ai simţit „greutatea” provenienţei dintr-un oraş mic, covăsnean?
S.N.: Nu, deloc, iar faptul că am ieşit din localitate m-a ajutat foarte mult în a învăţa limba română, pe care nu o stăpâneam prea bine din ceea ce învăţasem la şcoală. În rest, peste tot pe unde am concurat oamenii au fost foarte prietenoşi cu mine, deoarece ştiau că sunt sportiv, un sunt sportiv bun. Iar peste greul concursurilor am trecut , de cele mai multe ori, cu brio.
Pentru rezultatele deosebite pe care le-ai obţinut în anul ce abia s-a încheiat ai fost premiat în cadrul Galei „Sfântu Gheorghe- oraş de 550 de ani”. Ce a însemnat acest premiu, pentru tine?
S.N.: Lăsând modestia laoparte, am fost foarte mândru. Pentru mine, Gala a fost un eveniment deosebit, special.
Faptul că oraşul mi-a recunoscut meritele mi-a dovedit că merită să fac ceea ce fac, să practic acest sport şi să depun atâta efort. Iubesc oraşul în care m-am născut şi voi duce numele lui, cu mândrie, în toate locurile din ţară şi din străinătate în care voi participa la concursuri.
În final, spune-ne care sunt obiectivele tale pentru anul 2012?
S.N.: Îmi doresc să am rezultate cât mai bune la campionatul naţional de duatlon şi triatlon şi la campionatul balcanic de triatlon, dar totodată, să trec cu bine de examenul de Bacalaureat şi să reuşesc la facultate.
Norbi, noi te felicităm pentru realizările remarcabile din planul sportiv, şi îţi dorim baftă în tot ceea ce ţi-a propus, în noul an!
Au consemnat Maria Graur, Ana Alina Costache