Ieri dimineaţă a avut loc prezentarea vehiculelor utilitare pe care Primăria Bodoc le-a achiziţionat prin intermediul unui proiect de 2,5 milioane de euro. Cele trei vehicule sunt: un microbuz de 9 persoane, dotat special pentru persoanele cu handicap locomotor, o basculantă de 20 tone, şi un autogreder.

Proiectul integrat cuprinde patru acţiuni şi este finanţat de Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală (FEADR), în cadrul măsurii 322 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

Valoarea totală a proiectului integrat, în urma finalizării tuturor achiziţiilor, este de 13.323. 829 lei (3.065.063 euro), din care valoarea eligibilă, fără TVA (fonduri nerambursabile) este de 10.629.100 lei (2.445.158 euro), iar valoarea neeligibilă (cofinanţare) este de 2.694.729 lei (619.905 euro).

Centru de servicii sociale la domiciliu, pentru persoane adulte cu handicap

În cadrul proiectului se va înfiinţa şi dota centrul de servicii sociale la domiciliu, pentru persoane adulte cu handicap din comuna Bodoc. Acest proiect se va desfăşura în parteneriat cu Fundaţia Kit şi prevede ame­najarea sediului pentru centrul de servicii sociale, dotarea acestuia cu birotică, mobilier medical, con­su­mabile medicale; achiziţionarea unei autospeciale cu nouă locuri, dotată cu un lift pentru scaune cu rotile; angajarea a două persoane – asis­tentul medical va fi angajat de Primăria comunei Bodoc iar infir­miera de către Fundaţia Kit.

Primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan a declarat: „Clădirea centrului de servicii sociale există deja, dar trebuie mobilată şi amenajată corespunzător. Acest lucru se va întâmpla, probabil, anul care vine”.

Serviciu de întreţinere şi deszăpezire a drumurilor comunei

Proiectul finanţat de FEADR cuprinde şi  înfiinţarea şi dotarea serviciului de întreţinere şi deszăpezire a drumurilor din comuna Bodoc. În acest sens s-a achiziţionat un autogreder şi o autobasculantă de 20 de tone, cu benă şi braţ macara, în valoare de 1.312.141,95 lei fără TVA. Această achiziţie face posibilă şi crearea unor noi locuri de muncă, deoarece vor fi angajaţi doi şoferi autorizaţi pentru utilizare macara.

Străzi asfaltate şi reabilitarea Căminului Cultural din Zălan

În plus, în cadrul proiectului va fi îmbunătăţită reţeaua de drumuri de interes local, prin asfaltarea străzilor din interiorul comunei Bodoc. Termenul de finalizare al acestei lucrării este în iunie 2012.

O altă acţiune inclusă în proiect vizează reabilitarea Căminului Cultural din comuna Bodoc, satul Zălan şi achiziţia de bunuri (mobilier, extinctoare, echipament de sonorizare, sistem de sonorizare, sisteme de iluminat, sisteme de detectare a incendiilor), pentru dotarea acestuia. Termenul de finalizare a lucrării este tot în luna iunie a anului ce stă să vină.

„Se vede că cei din comuna Bodoc sunt buni gospodari”

Prezent la prezentarea vehiculelor, preşedintele Consiliului Judeţean  Covasna, Tamas Sandor, a declarat: „Aşa cum este în viaţa particulară, este şi în viaţa publică, mai exact se vede cine este bun gospodar. Se vede că cei din comuna Bodoc, domnul primar şi, desigur, echipa care îl sprijină în Consiliul Local, sunt buni gospodari, dar nu numai în problemele private, cât şi în problemele comunităţii”.

CJ va sprijini comunele cu contract de finanţare mai mare de un milion de euro

Primarul Fodor Istvan şi Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna

Potrivit preşedintelui Tamas Sandor, la împărţirea sumelor pentru bugetele locale din anul 2012, Consiliul Judeţean va veni în sprijinul acelor comune care au contract de finanţare pentru sumă mai mare de un milion de euro, atât prin programe guvernamentale, cât şi prin programe europene şi internaţionale.

Potrivit acestuia, în judeţul Covasna sunt cinci comune care au câştigat proiecte pe măsura 322, de la Uniunea Europeană, în valoare de  2. 500.000 de euro fiecare: „Asta înseamnă o sumă foarte mare, pot să spun (…)  Suma aceasta este de 4-5 ori mai mare decât un buget comunal pe un întreg an, ca urmare pot să afirm că aceste unităţi administrative   au câştigat câte  un buget pe 5 ani de zile. Comunele care au câştigat cele 5 proiecte  sunt Brăduţ, Bodoc, Reci, Hăghig şi Cernat, iar  pe lista de aşteptare este comuna Ilieni. Eu sper că într-o lună de zile şi comuna Ilieni o să fie în rândul comunelor câştigătoare. Desigur, dintre aceste cinci comune Bodocul a fost prima comună care a început lucrările, care a făcut toate demersurile şi a început în vara acestui an lucrările de asfaltare, pentru că, după cum ştiţi, acest proiect nu vizează doar achiziţionarea de maşini, ci sunt incluse şi alte lucrări”, a explicat Tamas Sandor.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail