Bunul simţ şi ponderaţia ar trebui să nu ne parăsească în perioada sărbătorilor, mai cu seamă a Revelionului care stă să bată la uşă. Mâncatul prea mult, prea repede, prea gras sau consumul excesiv de alcool ne pot ţine la pat sau ne pot trimite de urgenţă la spital în cea mai frumoasă perioadă a anului.
Medicii Camelia Mândru din cadrul Spitalului Judeţean “Dr. Fogolyan Kristof” – secţia “Urgenţe” şi medicul general, Seres Lucia, ne-au explicat cum pot fi evitate şi combătute aceste probleme.
Cârnăciorii, caltaboşii, piftia, sarmalele sau alte preparate din carne, deşi sunt toate preparate tradiţionale… de îţi lasă gura apă, se pot dovedi extrem de periculoase pentru sănătatatea noastră. Aşa susţin cei doi medici care ne sfătuiesc, din nou, să avem mare grijă la ce mâncăm în această perioadă pentru că altfel riscăm să ne petrecem sărbătorile la spital.
“Excesele alimentare sunt aproape de neevitat în această perioadă din iarnă, însă cei care vor să se bucure cât mai mult de cele trei zile de sărbătoare, au grijă la alimentaţie. Unii dintre noi îşi burduşesc burţile încă din prima seară… că doar odată-i Revelionul, şi apoi ajung la Urgenţă ori se trezesc cu tot felul de probleme de digestie. Dacă de Crăciun nu am fost, măcar de Revelion să fim mai cumpătaţi“, spune Camelia Mândru, medic specialist din cadrul Spitalului Judeţean “Dr. Fogolyan Kristof“, secţia “Urgenţe” .
Simptomele problemelor digestive apar cel mai adesea la 1-3 ore dupa excesul alimentar sau imediat după o repriză de somn. „Simptomele pot apărea spre dimineaţă, dacă ne-am culcat imediat dupa o masă copioasă”, precizează medicul Camelia Mândru. Cele mai frecvente probleme sunt greaţa, balonările, senzaţia de stomac plin, arsuri stomacale, diareea, constipaţia sau vărsăturile.
“Mâncaţi câte puţin din fiecare bunătate de pe masă şi nu uitaţi de fructe, legume dar şi de mişcare. Chiar dacă este zi de sărbătoare trebuie să mâncăm cu moderaţie”, este sfatul pe care ni-l dă Seres Lucia, medic general.
La sfârşitul mesei festive, este indicată o ceaşcă de cafea neagră sau un pahar dintr-o băutură alcoolică pe bază de plante, ambele lichide având proprietatea de a uşura digestia. De asemenea, pentru „petrecăreţi”, medicii recomandă consumul moderat de băuturi alcoolice. Ni se mai recomandă să consumăm mâncăruri uşoare, cum ar fi supa de legume, fructe, lactate, să bem ceaiuri din plante şi, mai ales, să facem mişcare în aer liber.
Experienţa ne arată însă că puţini sunt cei care respectă aceste sfaturi. O demonstrează, an de an, şi numărul de pacienţi ajunşi la Urgenţă din cauza alimentaţiei şi a băuturilor alcoolice. Potrivit Cameliei Mândru, medicii de la urgenţă sunt din nou pregătiţi pentru noaptea dintre ani când, probabil, solicitările vor fi multe la număr.
„Leacuri” pentru acasă
Dacă nu aţi ţinut cont de sfaturile de mai sus şi nu vă simţiţi prea bine, puteţi să vă trataţi acasă. Recomandarea medicilor în momentul în acuzaţi dureri abdominale este ca bolnavul să se aşeze pe-o parte în pat, eventual să ia o pastilă de No Spa, Digestduo sau Fiobilin. Pentru starea de vomă puteţi lua Metroclopramid. În cazul în care aveţi arsuri stomacale puteţi încerca o pastilă de Triferment, ceai calduţ din rădăcini de nalbă de mare, ceai de muşeţel, sunătoare, anghinare, gălbenele sau tei.
Anna-Maria Chiţu