Interviu cu primarul Adam Attila
În ziua în care l-am sunat pe primarul Adam Attila din Zăbala, pentru a-i spune că dorim să-i facem o vizită, acesta ne-a spus, plin de entuziasm: „V-aştept cu drag, pentru că am să vă spun o mulţime de lucruri despre ceea ce facem în comună”. Şi a avut dreptate, căci comuna este „un şantier” în care se lucrează pe mai multe fronturi. Dacă ultima dată când am fost la Zăbala, dinspre Covasna, mai exact la sfârşitul lunii aprilie a.c., am înaintat cu „viteza melcului” deoarece şoseaua de legătură era decopertată iar utilajele lucrau pe aproape întreaga lungime a drumului, acum asfaltul era ca-n palmă şi nici nu am băgat de seamă când am ajuns la Primărie, unde ne aştepta primarul.
Domnule Adam, văd că „peisajul” s-a schimbat, radical, iar lucrările de asfaltare sunt aproape de final…
Aveţi dreptate, s-a lucrat la foc continuu, iar în prezent lucrările sunt finalizate în proporţie de 80%. Firma contractantă, Vectra Braşov, a făcut o treabă foarte bună şi este îmbucurător că au angajat muncitori din comună, astfel că oamenii au locuri de muncă. După cum aţi văzut s-au făcut intrările la casele oamenilor, trotuarele, rigolele de scurgere a apei, parcări, deci tot ce se impunea a se face pentru ca, la final, să putem afirma că am făcut o treabă bună. Trebuie să precizez, neapărat, că acest proiect de reabilitate a drumului ce face legătura între Covasna şi Târgu Secuiesc, prin Zăbala, este parte a unui proiect european câştigat de Consiliul Judeţean Covasna, a cărui valoare totală este de 15 milioane de euro. De asemenea, nu pot să nu vă spun că avem o relaţie foarte bună cu reprezentanţii CJ care ne sunt alături în tot ceea ce facem.
Cum staţi la capitolul apă-canalizare-staţie de epurare?
Şi aici ne putem lăuda că lucrurile merg bine, iar dacă „Ăl de sus” ne ajută şi vremea va fi prielnică pentru executarea de lucrări, eu cred că anul viitor, în iunie- iulie, putem face recepţia lucrării, care este executată de firma Ordog din Sfântu Gheorghe, tot cu personal angajat din comună. În ceea ce priveşte staţia de epurare, aici lucrările sunt gata în proporţie de 70-75 %, aşa că, şi această investiţie va fi finalizată anul viitor.
În anii din urmă, unii localnici din Zăbala au avut de suferit de pe urma inundaţiilor. Aţi reuşit să „mişcaţi” lucrurile, şi în această direcţie?
Bine-nţeles că da, dar nu singuri, ci împreună cu prefectura, cu Apele Române şi cu ISU Covasna. O să vă duc să vedeţi ce lucrare frumoasă, de prevenire a inundaţiilor, se face pe pârâul Pava (şi ne-a dus, de am „înotat” prin toate noroaiele de pe uliţa comunei – n.red.). Este o investiţie de 170.000 lei, iar când va fi gata va fi la fel ca cea de la Covasna. Cu siguranţă, indiferent de câte precipitaţii vor mai fi, pârâul nu va mai ieşi din matcă.
La sfârşitul săptămânii trecute am avut ocazia să urmărim grupul de colindători, din Zăbala, în cadrul Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul”. Ce ne puteţi spune despre activitatea culturală din comună?
Până să vă vorbesc despre activitatea culturală, cred că este „de actualitate” să vă pun la curent cu lucrările de reabilitare la care au fost supuse toate cele şase cămine culturale câte există în comună, respectiv două în Zăbala şi câte unu la Peteni, Surcea, Tamaşfalău şi Pava.
[slideshow id=32]
Recent a fost pus la punct căminul cultural situat pe „uliţa românilor”, lucrări care au început acum vreo trei ani, şi au constat în construirea unui corp nou de clădire, lângă cel existent, şi reînoirea şi modernizarea întregii clădiri. Aici, într-un spaţiu foarte generos, unde încap cam 400 de persoane, pe lângă activitatea culturală pe care o desfăşoară copii şi tinerii din sat, se fac baluri, nunţi, botezuri, pomeni – evenimente importante ce ţin de viaţa noastră. La cele din Pava şi Surcea se lucrează, în momentul de faţă, iar la Tamaşfalău s-a băgat încălzire centrală. Precizez că lucrările pe care le-am efectuat la căminele culturale din comună au fost făcute cu bani de la bugetul local şi cu sume alocate de către Consiliul Judeţean Covasna.
În primăvară aţi amintit despre înfiinţarea Centrului de de Informare Turistică, aici la Zăbala.
Într-adevăr, noi am câştigat acest proiect depus la Regiunea Centru Alba Iulia, în primăvară, proiect care este finanţat din fonduri europene. Atunci am organizat şi licitaţia pentru executarea lucrărilor şi a atribuit contractul firmei Kira din Sfântu Gheorghe. Clădirea este construită iar acum se lucrează în interior. Chiar săptămâna trecută au fost cei de la Alba Iulia să vadă cum merg treburile şi au fost mulţumiţi de ce au găsit „în teren.”
Biroul va deservi comunele Ghelinţa, Catalina, Comandău şi Zăbala. Aceste patru localităţi au peste 100 de case de vacanţă şi, ca urmare, este nevoie să fie elaborate programe turistice pentru toată zona, cât mai ofertante pentru turişti.
Şi această investiţie va crea câteva locuri de muncă, iar tinerii noştri care au absolvit facultatea de turism vor putea face dovada că sunt capabili să-şi exercite meseria, cât mai bine, la ei acasă.
Lucrări, lucrări, lucrări. Ce altceva mai faceţi în comună, domnule Adam?
Cu bucurie trebuie să vă spun că, nu de mult, a venit un domn de la Bucureşti care şi-a manifestat interesul de a construi, aici, un Centru Multifuncţional.
M-a întebat: Sunteţi de acord? Iar eu cum puteam să zic nu, când numai din impozitul pe teren şi pe clădire aduce o mulţime de bani la bugetul local. Iar lucrurile s-au muşcat repede, au achiziţionat terenul iar în prezent se netezeşte locul în care va fi aplasată clădirea care va fi ridicată din prefabricate. Dacă timpul ţine, până în luna martie va fi gata. Centrul Multifuncţional va găzdui birouri, sedii de bănci, saloane de frizerie şi coafură dar şi centru de colectare a fructelor, cabinet medical pentru medicul veterinar şi laborator de analize.
Iar ca noutate de ultimă oră, şi firmele de telefonie Cosmote şi Vodafone doresc să facă aici două staţii, motiv pentru care au concesionat şi au cumpărat terenul de care au nevoie.
Până acum ne-aţi vorbit numai de lucruri frumoase. Să înţeleg că în comuna Zăbala „curge doar lapte şi miere”?
Dacă ar fi să mă plâng de ceva m-aş referi la problemele care au apărut după reorganizarea poliţiei locale. Când aveam cinci poliţişti în comună, lumea se simţea în siguranţă, însă, acum părera mea este că nu e bună măsura care s-a luat cu reorganizarea. Umblă patrula, dar nu e acelaşi lucru. Noroc că am trei poliţişti comunitari, altfel «ne lua dracu», pentru că, de când drumul e bun vin tot felul de comercianţi de ocazie cu oale, ceaune, nuci, persane şi alte produse, iar oamenilor din comună nu prea le place să vadă oameni de genul ăsta care se plimbă aşa, teleleu. Dar, dacă bugetul o cere, încercăm să ne descurcăm cum putem!
Primarul Adam Attila ne-ar fi ţinut toată ziua să ne povestească despre toate realizările din comună, şi credeţi-ne, avea despre ce să ne spună. Ne-am despărţit cu promisiunea că, în viitorul nu foare îndepărtat, îi vom mai face o vizită.
Maria Graur