Conducerea Sindicatului Sanitas Covasna se opune mutării Spitalului TBC din Sfântu Gheorghe în localitatea Vâlcele, susţinând că locaţia nu este potrivită.
Liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că vestea mutării acestei secţii a Spitalului Judeţean în clădirea în care a funcţionat până în această vară Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele a creat ‘foarte multă vâlvă’, în special în rândul foştilor angajaţi ai centrului care au fost mutaţi la Întorsura Buzăului, dar şi în rândul angajaţilor secţiei TBC din Sfântu Gheorghe care vor trebui să facă zilnic naveta.
“Am fost contactat de 15 persoane – cadre medicale care au lucrat la Vâlcele şi care fac naveta la Întorsura Buzăului aproape 100 de kilometri în fiecare zi – revoltate, pe bună dreptate, de ceea ce se întâmplă. Vestea i-a bulversat. Adică spitalul din Vâlcele a fost închis pe considerentul că clădirea nu mai e bună, iar acum vor să-l redeschidă pentru secţia de pneumologie (…) Oamenii au răbufnit, înţelegând, după şase luni de navetă, că activitatea medicală putea continua, aşadar, în vechea clădire de la Vâlcele”.
Liderul sindical a admis că locul spitalului TBC nu este în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, dar consideră că nici Vâlcele nu este locaţia cea mai potrivită.
“Un spital TBC prezintă un risc major, trebuie îndeplinite anumite condiţii speciale (…) Înţelegem că la Vâlcele se doreşte dezvoltarea turismului, s-a făcut «Drumul apelor minerale», iar acum se aduce în acest loc un spital TBC”, a mai spus Vasile Neagovici.
Drept urmare, Sanitas Covasna va contesta în instanţă decizia Ministerului Sănătăţii prin care a mutat Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele la Întorsura Buzăului, precum şi celelalte hotărâri ce privesc transferul clădirii în patrimoniul Consiliului Judeţean Covasna, respectiv în administrarea Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe.
Spitalul din Vâlcele a fost închis în urmă cu câteva luni printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, iar activitatea medicală a fost relocată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape trei milioane de euro, dar care nu a funcţionat până în această vară deoarece nu a avut dotarea necesară şi nici medici. Iniţial pacienţii şi cadrele medicale au protestat, dar ulterior majoritatea s-au declarat mulţumiţi de condiţiile oferite.
Consiliul Judeţean (CJ) Covasna vrea să renoveze clădirea din Vâlcele şi să mute aici Secţia de Pneumologie şi pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea sa, iar în acest scop a iniţiat procedurile pentru preluarea acesteia.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES