Persoanele care trăiesc cu greu de pe o zi pe alta, şi care, probabil, nu au ce pune pe masă de multe ori, aşteaptă cu nerăbdare ca lucrările de reconstrucţie şi modernizare a Cantinei Sociale din Sfântu Gheorghe să fie finalizate, pentru a beneficia zilnic de o masă caldă.
Deşi termenul de încheiere a acestora a fost stabilit pentru luna noiembrie a.c., executantul lucrărilor a solicitat un nou termen, respectiv mijlocul lunii ianuarie a anului viitor. Şi asta datorită faptului că, deşi iniţial intervenţiile constau în lucrări de consolidare, lucrări de modernizare a finisajelor interioare şi exterioare, înlocuirea instalaţiilor sanitare şi electrice, precum şi activitaţi de dotare cu echipamente necesare unei bune funcţionări, în urma unei contraexpertize s-a constatat că starea clădirii era mult mai proastă decât s-a preconizat.
„Am comandat o contraexpertiză care ne-a confirmat acest fapt. Astfel, am hotărât demolarea efectivă şi reconstruirea clădirii, dar fără să depăşim 10% din valoarea proiectului, sumă care se poate achita ca şi cheltuieli neprevăzute. Reconstrucţia era necesară deoarece materialul lemnos din partea inferioară a clădirii era într-o stare avansată de degradare, iar dacă doar reconsolidam, clădirea risca oricând să se prăbuşească”, ne-a explicat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva.
Aceasta ne-a spus că ritmul de contrucţie este foarte bun, ca urmare, acest ultim termen nu ar trebui depăşit. „Clădirea este construită deja, iar în momentul de faţă se execută finisajele interioare. Zilele astea suntem gata să pornim licitaţia pentru dotările cantinei, urmând ca după încheierea procedurii de achiziţie publică să echipăm cantina corespunzător”, a precizat Sztakics Eva.
Când totul va fi gata, în jur de 300 de persoane vor primi o masă caldă pe zi, gratuit, acest serviciu reprezentând un sprijin deosebit de important pentru cei mai puţin norocoşi dintre noi, care nu au resursele financiare necesare traiului de zi cu zi.
Conform sursei citate, la Cantina Socială vor putea lua masa doar persoanele care se află în evidențele Direcției Generale de Asistență Comunitară.
Lucrările de reconstrucţie a cantinei scociale sunt finanţate din fonduri structurale, în proporţie de 98%, restul de 2% fiind contribuţie a autorităţii locale.Valoarea totală a proiectului este de 1, 5 milioane lei.
Anna-Maria Chiţu