Doi elevi de la Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi s-au numărat printre finaliştii concursului culinar organizat sâmbătă la Braşov, cu ocazia „Terra Madre Day”. Aceştia au devenit astfel, pentru un an, ambasadori ai educaţiei gustului în comunitatea covăsneană, având misiunea să promoveze alimentele sănătoase, pregătite „ca la mama acasă”, peste tot pe unde vor merge.
Cu ocazia evenimentului „Terra Madre Day”, sâmbătă, 10 decembrie, s-a desfăşurat, la Braşov (în două locaţii – băcănia din centrul Braşovului şi pensiunea The Country Hotel din Hărman), concursul adresat tinerilor pasionaţi de arta gătitului, concurs la care au participat patru echipe finaliste, două din judetul Braşov şi două din judeţul Covasna.
Astfel, la invitaţia preşedintelui Euro-Toques România, Dumitru Burtea, doi elevi ai Grupului Şcolar Constantin Brâncuşi, Elena Preda din clasa a-XIII-a A-Tehnician în gastronomie şi Gheorghe Lupu din clasa a-XI-a C-Tehnician în gastronomie, s-au înscris în competiţie. Aceştia s-au numărat printre componenţii celor patru echipe finaliste selectate înainte cu trei săptămîni de echipa condusă de d-nul Marian Tita, coordonatorul mişcării Slow-Food Țara Bârsei.
“Am aflat despre acest eveniment de la domnul Dumitru Burtea. Dânsul ne-a explicat despre ce este vorba şi ne-a pus în legătură cu organizatorii. Ne-am înscris în competiţie şi am fost selectaţi pe baza propunerii de meniu trimise”, ne-a spus prof. ing. Carmen Tordai, cea care i-a însoţit pe elevi la concurs. Potrivit acesteia, elevii s-au prezentat foarte bine şi i-au impresionat pe invitaţi cu meniul lor.
“Elevii noştri s-au prezentat în concurs cu un meniu complet, alcătuit din: plăcintă cu mălai servită cu slănină afumată şi ceapă roşie (preparat din zona Întorsura Buzăului), ciorbă de găină cu cartofi şi tarhon, fasole scăzută cu ciolan de porc afumat (preparate din zona Covasna) şi plăcintă cu mălai şi mere sau nuci (preparat din zona Vâlcele). Plăcintele cu mălai, fie că sunt consumate ca gustare cu slănină şi ceapă sau ca desert, dacă li se adaugă în compoziţie mere sau nuci, au constituit subiectul discuţiilor pentru cei trezeci de invitaţi ai doamnei Marcela Cosnean, organizatoarea evenimentului, şi proprietara frumoasei pensiuni The Country Hotel, dar, totodată, şi trezirea unor amintiri din copilărie a unor comeseni, care şi-au adus aminte că mamele lor, pe vremea când erau copii, le pregăteau astfel de deserturi”, ne-a explicat prof. ing. Carmen Tordai.
La acest concurs, din judeţul Covasna a luat parte şi echipa studentelor Zsuzsa Berecki şi Diana Stănculescu, care a obţinut Premiul pentru cea mai originală prezentare. Fetele au pregătit bucate tradiţionale secuieşti: supă gulyas cu carne de vită, “szekelykaposzta” (carne de porc cu varză acră preparată la cuptor în tavă de lut) şi ca desert “makosguba” (corn cu mac şi sos de vanilie).
Concursul nu s-a adresat profesioniştilor, ci persoanelor cărora le place să mănânce sănătos, care sunt împotriva mâncărurilor de tip fast food şi care luptă pentru reînvierea reţetelor tradiţionale.
În final, toate echipele participante au fost considerate câştigătoare, întrucât fiecare a adus un plus de originalitate, inventivitate şi autenticitate, iar preparatele gătite de acestea au fost considerate de juriu ca fiind extrem de gustoase şi sănătoase.
Din partea organizatorilor, finaliştii au primit diplome, cadouri în obiecte şi ustensile pe care le vor putea folosi în bucatărie, dar şi un week-end, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2012, la o cabană din Crisbav, unde se vor relaxa trei zile, gratuit şi… vor găti pentru ei ceea ce ştiu de la mama de acasă. În plus, componenţii acestor echipe au primit , pentru un an, statutul de membri ai Slow Food, devenind ambasadori ai educaţiei gustului în comunităţile lor.
Potrivit doamnei Tordai, la anul, alţi elevi ai Grupului Şcolar se vor înscrie în competiţie, pentru a duce mai departe reţetele din zona noastră.
Terra Madre Day,ziua internaţională Slow Food, se sărbătoreşte anual pe 10 decembrie. Această dată marchează primul protest al unor impătimiţi ai preparatelor tradiţionale, protest ce a avut loc în 1986 la Torino în faţa unui fast-food Mc Donalds. Tot în Italia s-a născut şi organizaţia Slow Food care venea ca un răspuns la alimentaţia tip fast-food ce acapara tot mai mulţi adepţi. Astfel, în fiecare an, în a 10 a zi a lunii decembrie, în toată lumea se pregătesc “ca la mama acasă”, preparate tradiţionale, specifice zonei în care se organizează evenimentul.
Ana Alina Costache