Începute în urmă cu o săptămână, luni 5 decembrie, manifestările celei de a XXI–a ediţii a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români”, organizat de Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, s-au încheiat ieri cu un grandios spectacol de gală care a avut loc la Centrul Multicultural din localitatea Breţcu.

Festivalul care a căpătat amploare cu fiecare ediţie a sa,  a debutat anul acesta cu colinde care au fost prezentate, în fiecare după amiază, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe de grupuri de colindători de la Grădiniţele „Albă ca zăpada”, „Pinochio”, „Napsugar” şi „Csipike”, dar şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi de la Şcoala Generală  „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe. Acestora li s-au alăturat colindătorii sosiţi din satul Măţău, judeţul Argeş, care în seara zilei de vineri au adus mai aproape de sufletele noastre bucuria Naşterii Fiului Sfânt, prin colindele care s-au înălţat până la cer, din Catedrala Ortodoxă.

Parada portului popular în Sfântu Gheorghe

În cursul dimineţii de sâmbătă, după ce au luat parte la un Te Deum, grupurile de cilindători  au prezentat  Parada portului popular, în centrul oraşului, avându-i în frunte pe membrii Ansamblului de tradiţii din Vâlcele, alături de viceprimarul Nicolae Cucu.  De la Catedrala Ortodoxă alaiul s-a îndreptat spre statuia lui Mihai Viteazul, sub privirile pline de încântare a celor care se aflau în centrul oraşului, la acea oră. La grupul statuar al „marelui unificator de neam”, tinerii de la Vâlcele alături de oaspeţi din judeţul Alba, aflaţi pentru prima dată la Festival, a celor din Argeş dar şi ai păstrătorilor de tradiţii din judeţul Neamţ, au cântat colinde şi au prezentat tradiţii specifice sărbătorilor de iarnă, precum Căpriţa şi Ursul.

Am venit să colindăm…

Ca în fiecare an, bucuria Naşterii Mântuitorului, care se vesteşte prin nemuritoarele colinde, a fost împărtăşită şi cu reprezentanţii unor institiţii din judeţ, care i-au primit cu drag pe colindători. Printre acestea  se numără  Instituţia prefectului Judeţul Covasna, Consiliul Judeţean Covasna şi Filiala Covasna a Asociaţiei cadrelor militare în rezervă şi retragere (ACMRR) din MAI.

Însuşi prefectul Gyorgy Ervin, alături de personalul Prefecturii, s-a bucurat de vizita făcută de colindătorii din comuna Măţău, judeţul Argeş. În jurul bradului împodobit în curtea interioară a instituţiei, cei 45 de argeşeni, dintre care 16 copii, au cântat şi au urat sănătate şi bucurii în anul care urmează.

Prefectul György Ervin a adresat mulţumiri tuturor membrilor ansamblului popular din Măţău şi le-a urat la rându-i  sănătate, fericire şi  succes.

Toate „gazdele” colindate au oferit oaspeţilor prăjituri, colaci,  dulciuri şi câte un pachet cu daruri de Crăciun.

Seară de Gală

În faţa câtorva sute de persoane care au umplut sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, sâmbătă după masă a avut loc spectacolul de Gală al Festivalului. Colindele şi tradiţiile specifice Sărbătorii Crăciunului şi a Anului Nou au fost prezentate de artişti mai tineri sau trecuţi de prima tinereţe, membrii ai grupurilor şi formaţiilor artistice de la Colegiul Naţional” Mihai Viteazul”, Grupul Şcolar C-tin Brâncuşi, ai Corului de copii al Catedralei ortodoxe, dar şi  din Zăbala, Păpăuţi, Băcel, Araci, Vâlcele. Colindătorii, Căpriţa şi Ursul veniţi la Festival, din satul Măţău, judeţul Argeş, au readus în faţa celor prezenţi aceste tradiţii ale poporului român, care nu vor pieri niciodată. Nelipsiţi de pe scena de la Sfântu Gheorghe, şi colindătorii din judeţul Neamţ au reuşit să aducă mai aproape de spectatori, spiritul Crăciunului.

Primire emoţionantă la biserica ortodoxă din Târgu Secuiesc

Ieri, în ultima zi a „Crăciunului la români”, colindători s-au deplasat la bisericile ortodoxe din Chichiş şi din Târgu Secuiesc, unde i-au colindat pe enoriaşii ortodocşi de pe aceste meleaguri covăsnene. Pentru românii prezenţi la slujba de duminică, la una din bisericile din Târgu Secuiesc, vizita colindătorilor de la Vâlcele a fost ca un „pansament” pentru suflet. Vădit emoţionată de momentul înălţător al colindelor româneşti, cu ochii înecaţi în lacrimi de bucurie, d-na Elvira, în vârstă de 72 de  ani, ne-a mărturisit  că nu se aştepta ca în oraşul în care locuieşte de mai bine de 50 de ani, să se mai poată bucura de asemenea momente, în preajma Sărbătorii Naşterii Domnului. Aceasta i-a rugat pe organizatori să vină cât mai des pe la  Târgu Secuiesc, deoarece românii de aici au nevoie ca de aer, de tot ce este românesc. Năpădit de problemele cu care se confruntă, zi de zi,  preotul paroh Niţu Ştefan a spus, cu glasul temurând: „Ne bucurăm că mai sunt oameni care ţin la credinţă, la tradiţii, la sentimentul românesc pe care îl simţim aici, în inima Ardealului. Suntem fericiţi că mereu se găsesc oameni de bine, ca dumneavoastră de la Fundaţia Mihai Viteazul, care, împreună cu cadrele didactice din judeţul Covasna, încercaţi să păstraţi vie flacăra credinţei şi a tradiţiilor româneşti”.

[slideshow id=31]

Breţcu a fost „fruntea”

Ieri după amiază, sala Centrului Multicultural din Breţcu a devenit neâncăpător pentru cei aproape 500 de oameni care au dorit să participe la spectacolul de gală organizat, pentru prima oară, în această localitate. Iar ceea ce s-a întâmplat aici, timp de aproape patru ore, nu poate fi explicat în cuvinte. Întrebări – de ce doar acum, emoţii, bucurie şi speranţe că tot ce a început ieri, nu se va termina, în anii care vin. Rând pe rând, pe scenă au urcat preşcolari de la Grădiniţele din comună, elevii Şcolii Generale  „Comenius” din  Breţcu, ai Şcolii Generale Turoczi Mozses din Târgu  Secuiesc, Grupul vocal din satul Mărtănuş, Ansamblul „Ciobanaşul” din Covasna, Ansamblul de tradiţii populare din Vâlcele şi Araci, Grupul folcloric din Zăbala şi Ansamblul folcloric din localitatea  Tupilaţi, judeţul Neamţ.

Deşi mai repede cu două săptămâni, la Breţcu a venit şi Moş Crăciun care, în tolba sa, a adus daruri pentru toţi „artiştii” cei  mici.

Bucurie în rândul „breţcanilor”… şi nu numai

„Spectacolul de astăzi mi-a redeschis cutia cu amintiri de pe vremea când, copil fiind, mergeam cu „pluguşorul” pe la casele vecinilor, iar mai târziu, tânăr fecior, cu alte obiceiuri de ale noastre, ale românilor. Mă bucur din suflet că astăzi, aici la Breţcu, are loc acest Festival de Colinde şi obiceiuri de iarnă”, ne-a spus Adrian B., localnic, plecat la lucru în Sfântu Gheorghe.

„Tot ce s-a întâmplat în perioada săptămânii ce a trecut ne demonstrează că s-a umblat bine în lada cu zestre de unde s-au scos la iveală costume, tradiţii şi tot ce este mai frumos pentru noi, românii”, ne-a spus Ioan Corbu, venit din Sfântu Gheorghe împreună cu soţia Lucica, la spectacolul de la Breţcu.

„Pot să vă spun că toate manifestările din care a fost alcătuit Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la Români” au fost înălţătoare, din punct de vedere spiritual, iar prin ele ne-am atins scopul de a întâmpina aşa cum se cuvine Naşterea lui Iisus Hristos. Am văzut împrejur numai bucurie,oamenii s-au îmbrăţişat între ei şi nu s-au mai dat duşi de la spectacole. Aici la Breţcu, unde suntem pentru prima oară, cred că am reuşit să transformăm acest spectacol într-o mare sărbătoare de suflet”, ne-a mărturisit, la final, doamna Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei Mihai Viteazul.

Iar noi, toţi cei care am luat parte la aceste manifestări minunate, le mulţumim din suflet tuturor reprezentanţilor Fundaţiei Mihai Viteazul, în mod special iniţiatoarei acestui festival, doamnei Stela Buda, precum şi celor peste 300 de participanţi care au reuşit să ne umple sufletele de bucurie, în preajma Marii Sărbători a Crăciunului, care se apropie.

Mai multe forografii pe Facebook: https://www.facebook.com/pages/Mesagerul-de-Covasna/174679105924648

Maria Graur


Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail