Senatorii au adoptat, recent, o propunere legislativă care reglementează organizarea de cabinete medicale şi stomatologice în unităţi de învăţământ public sau privat.
Proiectul prevede, obligativitatea cursurilor de prim-ajutor în sistemul educaţional, iniţiatorii invocând ca argument creşterea alarmantă a accidentelor în şcoli şi a celor de circulaţie în care sunt implicaţi elevi.
„Medicii de medicină şcolară şi medicii de medicină dentară din unităţile de învăţământ sunt furnizori de servicii medicale profilactice şi curative de urgenţă pentru preşcolari, elevi sau studenţi, după caz. Asistenţa medicală a preşcolarilor din grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal se asigură în timpul programului acestor unităţi, prin arondarea la cabinetele medicale din unităţile şcolare cele mai apropiate, în cazul în care acestea nu există în grădiniţă, iar în afara programului se asigură de către medicii de familie pe listele cărora sunt înscrişi copiii” , se arată în raportul adoptat de senatori, potrivit Mediafax.
Cabinetele se vor afla în subordinea autorităţilor locale şi vor fi coordonate de Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Activitatea va fi finanţată din transferuri de la bugetul de stat către cele locale, prin Ministerul Sănătăţii.
Conform sursei citate, printre amendamentele propuse de Comisia pentru sănătate şi însuşite de plen se numără şi cel referitor la organizarea de cabinete medicale şi de medicină dentară în unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar.
Cabinetele vor funcţiona pe toată perioada activităţii şcolare.
Proiectul va fi supus dezbaterii în Camera Deputaţilor.
Ana Alina Costache