O echipă de studente va pregăti un meniu tradiţional covăsnean
Mâine în întreaga lume va avea loc un eveniment gastronomic internaţional de proporţii denumit “Terra Madre Day”, ceea ce în accepţiunea românească înseamnă, „Ziua Mamei Natura”. De la an de an această manifestare a căpătat o amploare deosebită, derulându-se simultan în peste o sută de ţări. Organizarea “Terra Madre Day” reprezentă o modalitate de atrage atenţia asupra schimbărilor survenite în privinţa modului (adesea nesănătos) de alimentaţie al populaţiei.
După cum ne-a precizat Sandu Ramona Iunieta, din cadrul compartimentului de Relaţii publice, întrecerea este organizată de Slow Food Ţara Bârsei, Rotract Kronstadt şi Prime Braşov. Ca să realizaţi anvergura uriaşei acţiuni, stimaţi cititori, să precizăm că numai anul trecut, pe 10 decembrie, de “Terra Madre Day” au avut loc peste 1.100 de evenimente similare, în 120 de ţări.
Dar ce reprezintă conceptual acesta Slow Food? Este o mişcare ce numără mai mult de 10.000 de membri activi în 110 ţări, care promovează educaţia gustului, păstrarea identităţii gastronomice şi a tradiţiilor culinare locale. Sloganul după care se ghidează este explicit: „Bun, Curat, Cinstit”. De asemenea, se urmăreşte realizarea unei conexiuni optime între producători şi consumatori. Totodată, se încearcă promovarea ideii de armonie dintre stilul nostru de viaţă cotidian şi natură. Ce, din păcate, adesea lipseşte!
900 de evenimente în întreaga lume
Mâine se vor derula în jur de 900 de evenimente simultane, în întreaga lume, participanţii intenţionând să aducă în centrul atenţiei publicului experienţa locală legată de prepararea bucatelor ca pe vremea bunicii.
Competiţia gastronomică ce va avea loc într-un cadru pitoresc, aproape de graniţa dintre judeţele Covasna şi Braşov, cuprinde gătirea unui meniu special, sub privirile atente ale unui juriu de specialitate. Meniul trebuie compus din trei feluri de mâncare realizate după reţete străvechi din Ţara Bârsei, Covasna, zona Făgăraşului şi Buzăului.
Judeţul Covasna este şi el prezent în competiţie. Echipa formată din studentele Berecki Zsuzsanna şi Diana Stănculescu şi-a propus să pregătească bucate tradiţionale secuieşti: supă gulyas cu carne de vită, „szekelykaposzta” (carne de porc cu varză acră preparată la cuptor în tavă de lut) şi ca desert „makosguba” (corn cu mac şi sos de vanilie).
Concursul se va desfăşura într-o locaţie pitorească, The Country Hotel Hărman, în bucătăria Marcelei Coşănean, concurenţii fiind studenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.
Pe lângă premii, fiecare finalist din cele patru echipe va primi statutul de membru al Slow Food, devenind ambasador al Educaţiei gustului, timp de un an, în comunităţile din care provin.
Reîntoarcerea la tradiţii
„Evenimentul are ca scop redescoperirea reţetelor tradiţionale şi a modului de a trăi cât mai aproape de resursele naturale de hrană. Reţetele învăţate de la părinţi, bunici sau străbunici, ingredientele cumpărate de la micii producători şi fermieri din zonă sunt doar câteva dintre lucrurile pe care tinerii de azi nu trebuie să le neglijeze şi să le uite”, a precizat Marian Tiţă, membru al Slow Food Ţara Bârsei, unul dintre iniţiatorii acestei mişcări în România.
Iată o iniţiativa salutară, care a făcut furori pretutindeni, având menirea de a trage un semnal de alarmă asupra Globalizării mondiale, dar şi a pericolelor ce pândesc“ Mama (noastră) Terra”.
Horia C. Deliu