Interviu cu viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu
Proiecte, idei, planuri. Nimic din toate acestea nu le lipseşte edililor comunei Vâlcele. La capitolul finanţare, însă, lucrurile stau mai prost. Despre acestea, dar şi despre activităţile de la acest sfârşit de an, am stat de vorbă cu viceprimarul comunei, Nicolae Cucu.
Domnule viceprimar, nu am mai vorbit de câteva luni, de aceea vă rog să ne spuneți ce s-a mai întâmplat în comuna Vâlcele?
Ne bucurăm că, după lungi așteptări în acordarea de finanțare, am reușit să terminăm asfaltarea drumului Araci- Ariuşd, care are în jur de 5 km. Această lucrare a fost începută în primul an al mandatului, când am reușit să realizăm jumătate din ea, iar acum, cu sprijinul Consiliului Judeţean am reuşit să ajungem aproape de final, având în vedere că mai avem de făcut doar acostamentul.
În ceea ce priveşte proiectul Drumul Apelor Minerale, lucrarea e aproape finalizată, însă nu știm, încă, când va avea loc inaugurarea.
În altă ordine de idei, avem depuse o serie de proiecte pentru finanţare, respectiv: proiect pentru apă şi canalizare Vâlcele-Ariuşd şi Araci, proiect pentru modernizare drumuri forestiere şi un proiect pentru modernizarea uliţelor din satul Vâlcele şi Araci. Aşteptăm ca aceste proiecte să fie aprobate şi finanţate, pentru a ne apuca de treabă.
Iar pentru că vorbim de finanțare, sau mai degrabă de lipsa ei, deși mă repet de fiecare dată, și poate părea plictisitor pentru cititori, nu pot să trec peste problema Şcolii de la Araci, în speranța că poate, într-un final, vom fi auziți de cei care trebuie să ne audă. Așa cum știți, avem mare nevoie de bani pentru a finaliza noul corp de clădire a cărui construcţie a început în 2007. Am mai avea nevoie de aproximativ 900.000 lei pentru a termina ceea ce a fost început. Ca autoritate locală nu credem că este o sumă atât de mare ca să nu poată fi alocată, în folosul copiilor. De altfel, nici prin această extindere problema spațiului nu s-ar rezolva în totalitate, dar totuşi, am avea vreo 5 săli de clasă în plus.
Cum se desfășoară procesul de învățământ, în acest moment ?
Destul de greu deoarece cursurile de desfășoară în două schimburi, și am fost nevoiți să despărţim unele săli de clasă în două, pentru a crea spațiu în care să învețe elevii. De la anul, însă, datorită faptului că intră şi grupa 0, vor fi cu zece norme didactice mai mult, iar asta înseamnă automat în jur de 8-9 săli de clasă în plus. În această situație, dacă nu se va face ceva, adică dacă nu vom primi banii necesari finalizării școlii, spaţiul nu va fi suficient nici în schimburi.
„În această situație, actualii guvernanți trebuie să înțeleagă că, în ceea ce priveşte şcoala din Araci, finalizarea construcției acesteia nu este o ambiţie a primarului, a viceprimarului sau a directorului, ci este o necesitate stringentă!”
În comuna Vâlcele aveți o populație însemnată de etnie rromă. În ce programe, proiecte sunt cuprinși copiii?
Spre satisfacția noastră, avem o colaborare foarte bună cu două fundaţii care ne ajută: Fundaţia „Pro Rroma” care a acţionat la Hetea şi ne-a ajutat în activitatea educaţională a copiilor de aici, iar de vreun an şi ceva avem o colaborare, la fel de bună, cu „Ovidiu Rom”, aici fiind vorba de o colaborare între şcoală, comunitatea locală şi această fundaţie. Datorită faptului că, dacă frecventează cursurile cei mici primesc hăinuţe, bani, etc., aceștia au început să vină, fapt ce nu poate decât să ne bucure.
Iar pentru că vorbiți de bucurie, și pentru că de Ziua Națională tinerii de la Vâlcele ne-au încântat sufletul cu spectacolul prezentat la Sfântu Gheorghe, spuneți-ne ce planuri artistice aveți pentru perioada sărbătorilor care se apropie?
Avem o perioadă destul de încărcată. Nu mai departe decât la acest sfârșit de săptămână, mai precis sâmbătă, Ansamblul de la Vâlcele și „Feciorii de la Araci” vor urca pe scena Casei de Cultură din Sfântu Gheorghe unde are loc Festivalul de Colinde și datini de iarnă, organizat de Fundația „Mihai Viteazul”, spectacol cu care mergem duminică și la Brețcu. Apoi, la jumătatea lunii decembrie, suntem invitați să participăm la Festivalul de Colinde de la Sita Buzăului. În luna decembrie avem activităţi specifice sărbătorilor de iarnă: tinerii merg cu uratul la casele gospodarilor, și, totodată, organizăm și Balul de Crăciun. Pentru organizarea Revelionului am închiriat tinerilor Căminul Cultural. Şi la Ariuşd, se pare, tinerii vor să le punem la dispoziţie Căminul Cultural pentru petrecerea de Revelion. În ceea ce îi priveşte pe familişti, ne mai gândim, încă, la ce vom organiza.
Noi vă dorim sărbători fericite, și multe finanțări în anul care vine!
A consemnat Ana Alina Costache