În cadrul unei conferințe de presă, primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a vorbit despre un pachet de propuneri pe care Municipalitatea intenționează să le implementeze în perioada următoare pe plan local, dar care ar putea fi sprijinite și de la nivel național. Acesta a discutat, printre altele, și despre problemele demografice cu care România se confruntă în ultimii ani.

antal-arpad-de-decupat-imagineaPrimăria municipiului Sfântu Gheorghe va lansa în dezbatere publică un proiect privind acordarea unui pachet de facilități familiilor care au în întreținere mai mulți copii. Propunerea legislativă va prevedea, printre altele, reduceri de 25% la impozitul pe venit, pentru familiile care au un copil în întreținere; 50% pentru cele cu doi copii; 75% pentru cele cu trei copii, și aplicarea unui impozit de 1%, față de cel de 70%, pentru familiile care au patru sau mai mulți copii în întreținere.

„Vorbim despre programul Sfântu Gheorghe 2020 și despre cinci proiecte unde dorim să implementăm anumite programe în perioada următoare. Aproape fiecare are o componentă locală, și una națională. Primul program se referă la ajutorarea acelor familii care au trei sau mai mulți copii. Considerăm că România are probleme demografice foarte mari. La nivelul Uniunii Europene ne confruntăm cu cea mai mare scădere a populației, din două motive: pe de-o parte sporul natural negativ, pe de altă parte migrația externă a populației. Dacă în 2014 s-au născut 185 de mii de copii în România, parte din ei născându-se de fapt în străinătate, dar au ajuns să fie înregistrați și în România, la sfârșitul anilor `60 – începutul anilor `70, în medie s-au născut peste 500 de mii de copii anual. (…) Să ne gândim ce se va întâmpla cu acele persoane născute la începutul anilor `60 -`70, când vor ajunge la vârsta de pensionare. Cine le va produce pensia, ca să avem de unde să le-o plătim? Dar nu în ultimul rând, vedem cum pe măsură ce ne îndreptăm spre anul 2050, vorbim despre o populație de 15 milioane de oameni la nivelul României, +/- 1 milion. Probleme foarte serioase.” – a declarat edilul.

Antal Arpad este de părere că aceste probleme reprezintă „o bombă demografică” și a opinat că în ultimii ani Guvernele au încurajat natalitatea în rândul familiilor sărace, lucru care, potrivit acestuia, a făcut ca un procent de 42% dintre cetățenii români să fie „analfabeți funcționali”.

„În fiecare an procentul copiilor care trăiesc în sărăcie adâncă crește în România, și din acest punct de vedere avem probleme foarte mari la nivel național. În ultimii 27 de ani, în România, toate Guvernele au sprijinit și au motivat familiile care sunt sărace să aibă mai mulți copii, în timp ce nu au avut programe care să încurajeze natalitatea în rândul clasei de mijloc. Acest lucru se vede inclusiv în datele Comisiei Europene de săptămâna trecută, din care reiese faptul că 42% din populația României este analfabetă funcțional. În spatele acestor cifre stau politici publice dezastruase ale diferitelor Guverne. Noi avem propuneri atât la nivel local, cât permite în acest moment autonomia locală cu care reușim să facem foarte puțin din păcate, și încercăm și la nivel Parlamentar, prin modificări legislative. Propunerea noastră, care va fi lansată săptămâna viitoare în dezbatere publică, și cel mai probabil va intra în vigoare cu 1 martie 2017, se referă la un pachet de sprijin al familiilor care au trei sau mai mulți copii, unde părinții au loc de muncă și copiii merg la școală și la grădiniță. Deci sunt niște condiții foarte clare pentru a ajuta acele categorii care considerăm noi că trebuie sprijinite din acest punct de vedere.” – a explicat primarul.

Potrivit acestuia, familiile care vor fi considerate eligibile, vor primi un pachet de avantaje din partea Primăriei, constând, printre altele, în gratuitate la parcarea pe teritoriul municipiului Sfântu Gheorghe, gratuitate la toate instituțiile de cultură și sport de pe teritoriul orașului, în cazul în care acestea se află în proprietatea și administrarea Municipalității, și reduceri în cazul în care acestea sunt administrate de către alte instituții. Antal Arpad a mai menționat că Municipalitatea analizează inclusiv posibilitatea de a găsi un cadru legal pentru a putea acoperi cheltuielile legate de acordarea alimentelor pentru copiii din  creșe, grădinițe și școli.

Prezent la conferința de presă ce a avut loc ieri, candidatul la Senat din partea UDMR, Miklos Zoltan a precizat multe dintre inițiativele legislative pornite la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe au fost preluate la nivel național, ca fiind „exemple de bună practică”.

„Cred, și am văzut acest lucru, că foarte multe inițiative din municipiul nostru sunt exemple de bună practică, pentru că foarte multe au fost copiate și în alte orașe. (…) În ceea ce privește ajutorarea familiilor mari, avem în vedere o inițiativă legislativă care are ca scop acordarea de facilități care cresc în funcție de copiii aflați în întreținere. Avem în vedere să acordăm facilități de 4% din 16, ceea ce înseamnă 25% reducere la impozitul pe venit, pentru familiile care încă au un copil în întreținere; de 8% din 16, deci 50% reducere la familiile cu doi copii; 75% reducere pentru trei copii, și aplicarea unui impozit de 1%, în loc de 70%, pentru familiile care au patru sau mai mulți copii în întreținere. Vom depune o inițiativă legislativă în acest sens, pentru că credem că ceea ce este bine pentru Sfântu Gheorghe, este bine și pentru locuitorii întregii țări. Este nevoie de o asemenea inițiativă în interesul familiilor cu mulți copii în întreținere.” – a declarat Miklos Zoltan.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail