Sunt două daruri pe care ar trebui să le oferim copiilor noștri: rădăcini si aripi.” Rădăcinile sunt: limba și istoria neamului în care te-ai născut, iar aripile sunt dragostea și încrederea. . .

la-ozun-1Aceste daruri esențiale în păstrarea identității sunt pe deplin respectate și insuflate prin dedicarea totală a cadrelor didactice de la Școala Generală „Tatrangi Sandor” din comuna Ozun, jud. Covasna. Greul este dus de învățătoarea Daniela Penciu care predă la grupa „Albinuțelor”, formată din șapte elevi (clasele I-IV), și pe ai căror umeri atârnă această responsabilitate și lupta depusă pentru ca secția română să nu se desființeze. Nici soarta educatoarei din sat nu este mai ușoară, ea fiind cea care le dezleagă celor patru micuți primele mistere din lumea cuvintelor. Programul artistic oferit de cele două grupe: de la grădiniță și de la școală, ne-au umplut inimile de încântare. Am simțit în interpretarea poeziilor și a colindelor, dorința de a da tot ce-i mai bun din ei și au reușit. Legenda Sfântului Nicolae povestită de cei mici, deși o știam, a avut parcă altă însemnătate. Nici cei mari nu s-au lăsat mai prejos și au răspuns cu exactitate la întrebările despre domnitorii țării. De altfel pereții clasei, tapetați cu diplome obținute la diferite concursuri de istorie și literatură, arătau clar că avem de-a face cu elevi sârguincioși. Desigur, în spatele acestor rezultate stau profesorii care și-au adus aportul și care merită tot respectul pentru profesionalismul lor.
La finalul programului prezentat, toți copii au primit pachetele cu dulciuri și icoanele pregătite de Asociația „Calea Neamului”, daruri oferite prin contribuția celor care și-au dorit să fie alături de acești copii. Acțiune care a fost demarată imediat după ce, cele 107 costume naționale și câteva sute de icoane au ajuns la românii din Târgu Secuiesc și Brețcu. Impresionant a fost momentul în care Mihai Tîrnoveanu a împărțit elevilor claselor simultane (V-VIII), iconițe dăruite de elevi din Târgu Mureș, pe spatele cărora era scris câte un gând de încurajare : „Sunt o elevă din Târgu Mureș. Trimit această iconiță, să știți că mă gândesc cu dragoste la voi”. În fața unor astfel de mesaje de solidaritate nu poți decât să taci și să te bucuri că se întâmplă. Cred că și sufletul Sfântului Nicolae, în a cărei zi s-a desfășurat acțiunea, sălta de fericire la fel ca ale noastre.
Nu am plecat nici noi cu mâinile goale. În semn de recunoștință, elevii grupei „Albinuțele” au ținut să dăruiască, fiecărui musafir, câte o căsuță confecționată din carton. Ce poate fi mai minunat decât un lucru făcut cu dibăcie de mânuțele lor? Ce poate fi mai pur decât două brațe înlănțuite în jurul gâtului în semn de dragoste? Am rămas cu sentimentul că dincolo de darurile primite, și de care s-au bucurat, cel mai mult le lipsea atenția. De parcă aveau nevoie încă de la această vârstă de confirmarea că undeva, cuiva, îi pasă. Aveau nevoie să se simtă speciali, așa cum am desprins și din rândurile învățătoarei Daniela Penciu, care ne-a făcut surpriza de a ne oferi o epistolă emoționantă din care voi reda un fragment, nu înainte de a-mi exprima mulțumirile tuturor acelora care au contribuit la cea mai frumoasă zi de 6 decembrie din viața mea.
„(…) De câteva zile ne pregătim pentru primirea unor musafiri. Repetăm cântece de iarnă, poezii și colinde. Confecționăm mici cadouri. Musafirii sunt oameni cu suflet mare, ei vin cu daruri prețioase. Au mai fost la noi, pe 15 iunie, când gândurile noastre au avut un singur nume: Eminescu. Și acum îi așteptăm cu emoție. Acești preieteni ne-au arătat ce înseamnă să dăruiești din suflet, ne-au făcut să ne simțim speciali.
Vom continua să învățăm cu sârg, dar ne vom pregăti și pentru Târgul de Crăciun, din 22 decembrie, când vă așteptăm să admirați obiectele confecționate și să colindați alături de noi.
Trăim vremuri când totul este în viteză, când „trebuie să fim în rând cu lumea” și uităm să ne bucurăm de lucrurile simple, dar atât de frumoase! Să nu așteptăm doar să primim cadouri, să dăruim și noi din suflet, să-i facem pe din jur să se simtă speciali, nu pentru că darul este scump, ci pentru că este fără preț.
Crăciunul se apropie. Să fie unul plin de bucurie! Să ne amintim de trecut și să ne gândim la viitor. Frumusețea iernii, cu dulcele ecou al colindelor, cu imaginea celor dragi în suflet, să vă aducă împlinire, iubire și liniște!

Învățătoarea Daniela Penciu și elevii claselor simultane, secția română, vă urează Sărbători fericite!”

Mihaela Aionesei

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail