„Este foarte important ca noi toți să fim mândri de această țară, să punem umăr la umăr pentru a o moderniza și pentru a o aduce acolo unde strămoșii noștri au visat-o odinioară.”-prefect Sebastian Cucu
Marea Unire din 1918 este una dintre cele mai importante file ale istoriei româneşti. Prin Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 s-a făcut unirea provinciilor Basarabia,Bucovina,Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Satmar cu Regatul României. Astfel se desăvârşea Marea Unire şi lua naştere România Mare.
Românii din Târgu Secuiesc s-au adunat de 1 decembrie 2016 la coasta bisericii „Pogorârea Duhului Sfânt” unde au sărbătorit, cu mic cu mare, Ziua Naţională a României. Imaginea celor 12 steaguri, care fluturau pe gardul bisericii, m-au dus cu gândul la cei 12 apostoli. La fel ca ei păreau că stau de strajă, la fel ca ei păreau că rabdă vicisitudinile vremii și a vremurilor în timp ce Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei cuvânta: „Ziua de astăzi este ziua tuturor românilor, zi în care la 1 Decembrie 1918 prin Adunarea de la Alba Iulia, Bălgradul ardelean, se făurea Statul Național Unitar Român. Cele două sărbători ca și cele două instituții, biserica și statul, sau credința și neamul, s-au identificat în istorie într-o unitate de nezdruncinat. (…) În această zi ne aducem aminte cu venerație recunoștință de făuritorii României Mari din 1918. (…) La mulți ani România. La mulți și binecuvântați români!”
Nu trebuie să ne uităm istoria și mai ales pe cei care s-au jertfit pentru ca noi să fim astăzi liberi, acesta este mesajul desprins atât din cuvântul adresat de Preasfințitul Andrei, cât și de prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, care după citirea alocațiunii transmise de premierul Dacian Cioloș, ne-a adresat rugămintea de a „purta în suflet această sărbătoare nu doar astăzi, ci pe tot parcursul anului, pe tot parcursul vieții d-voastră pe acest pământ.”
După ceremonialul militar şi religios a urmat Marşul Unirii la care pe lângă cei din oraș au participat și români din comunele sau oraşele din jur, respectiv Breţcu, Ojdula, Zăbala, Voineşti sau Covasna, până la Casa de Cultură „Vigado” unde s-a desfășurat cea de-a doua ediţie a Festivalului interetnic de Dans şi Port Popular, eveniment care a fost organizat de Asociaţia de dezvoltare locală şi culturală „Suflet românesc” din Târgu Secuiesc.
Pe scena Casei de Cultură „Vigado” și-au dat concursul atât copii din grădinițele cu program prelungit „Manocska” , ”Csipkerozsika”, Grădinița cu program prelungit nr. 3, coordonați de educatoarele: Monica Rusu, Mihaela Cristea, Iuliana Bălălău, Adina Popa, Mărioara Cherciu, Iuliana Jercan, cât și clasa pregătitoare a învățătoarei Kornelia Szighyarto. Micuții au prezentat, cu drăgălășenia caracteristică vârstei, un colaj de poezii patriotice, iar clasa a III a ne-a surprins plăcut prin prezentarea dansului popular „Hora la români”, de a cărui pregătire s-a ocupat învățătoarea Marieta Stângă. Îmbrăcați în costumele dăruite de Asociația Culturală de Dezvoltare Locală și Culturală și îmbujorați de emoții, copii parcă erau macii Domnului. Lor li s-au alăturat elevii claselor V-VI de la Școala Generală „Turóczi Mózes”, care pe lângă programul de poezii și dansuri, ne-au amintit printr-o scenetă emoționantă „Drumul spre Alba”. Profesoarei Petriko Gabriela i se cuvin meritele acestui moment. Apoi clasele I-IV și clasa pregătitoare au continuat prezentarea zilei istorice printr-o altă scenetă „Noi vrem să ne unim cu țara!”, stârnind un val de emoții când micuții au intrat pe scenă în trei grupuri purtând pancarte: Ardealul, Moldova și Țara Românească. Pentru ispirata punere în scenă, pentru răbdare, dragostea și profesionalism, felicit coordonatoarele acestui moment, învățătoarele: Marieta Stângă , Mihaela Raicea, Emilia Susarenco.
Ce mândri și frumoși au fost elevii claselor a II-IV a, îmbrăcați în costumele populare dăruite cu câteva zile înainte de Asociația „Calea Neamului” . Câtă bucurie pe chipul părinților să-i vadă atât de strălucitori în straiele noi. De-a Domnul binecuvântări fiecărui suflet care s-a jertfit pentru această lucrare dumnezeiască. De-a Domnul sănătate mâinilor care s-au ostenit.
Coordonați de Oana Șulea și Popa Gică, ansamblul „Junii Covăsneni” au dat încă o dată dovadă de profesionalism și seriozitate, calități care stau în spatele succesului pe care îl au deja. Surpriza serii a fost ansamblul de aromâni „Dor” din Sarighiol de Deal, Tulcea, care ne-a surprins nu doar prin frumusețea portului, dar și printr-o suită de dansuri și cântece populare aromâne vechi și obiceiuri de păstorit. Alături pe scenă le-a stat coregraful Caimacan Popescu Dumitru, care a dansat alături de ei pe tot parcursul programului. Cei care au încins atmosfera a fost Ansamblul „Trandafir de la Modova” din Huși, Vaslui, un grup de tineri care de-a lungul celor 17 ani de la înființare au câștigat mai multe premii și trofee, dar mai ales admirația și respectul tuturor celor care au văzut în profesionalismul lor o formă de artă. Coordonatorul muzical, Valerică Pietraru, și coregraful Virginel Solomon, sunt cei care la sfârșitul anului 1999 au înființat acest grup. Ceea ce am apreciat, în mod deosebit, a fost faptul că pentru fiecare dans, fie că a fost din Vaslui, Iași, Maramureș, Bihor, membrii ansamblului au avut și costumul popular specific zonei, la fel cum pentru dansul țigănesc au venit îmbrăcați în frumoasele costume multicolore. Solistul de muzică populară Alexandru Baciu din Covasna ne-a amintit: „Nu uita că ești român/ Că tatăl tău a fost cioban/ Bunicul tau a fost Traian/ Și-n țara asta te-ai născut să fii stăpân!”. Ionuț Langa, originar din Jibert, Brașov, absolvent de teologie, dar pentru care muzica a devenit un mod de a exista, ne-a încălzit sufletele cu un moment folcloric încărcat de emoție care a cuprins pricesne, colinde, cântece despre mamă, țară. Cu publicul în picioare și steagurile fluturând, seara s-a încheiat cu un îndemn „Ieși române la lumină/ Că mori cu dreptatea în mână/ Nu mai sta pe dianafară/ Că rămânem fără țară…”
Spectacolul a fost prezentat de actrița Claudia Ardeleanu de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și purtătorul de cuvânt al IPT Harghita, Gheorghe Filip care ne-a oferit și un moment poetic din lirica marelui Mihai Eminescu, „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” și a poetului Ionel Simota din Miercurea Ciuc.
Ziua de 1 Decembrie 2016 s-a încheiat cu „Balul Unirii”, desfăşurat la cantina liceului „Gabor Aron”, înscriindu-se astfel încă o premieră pentru comunitatea rămânească din orașul Târgu Secuiesc, fiind prima data când aceștia prelungesc sărbătoarea Zilei Naționale prin dans și un pahar de voie bună.
Mihaela Aionesei
Sărbătoare roșu-galbenă-albastră, la Sfântu Gheorghe
. . Sute de români au participat, la Sfântu Gheorghe, la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.
Programul manifestărilor de joi a început la ora 12:00, cu un Te Deum la Catedrala Ortodoxă din oraș, unde enoriașii s-au putut închina la moaștele ocrotitorului românilor, Sfântul Andrei, şi ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la biserica Jandarmeriei din Braşov.
Manifestările au continuat cu un marş prin centrul oraşului, până la statuia voievodului Mihai Viteazul, unde a avut loc un program artistic precum și festivităţile militare şi religioase.
În fruntea alaiului s-au aflat călăreţi veniți din comunele Vâlcele și Hăghig, îmbrăcaţi în costume populare româneşti, şi preoţi ortodocşi, iar sute de participanți au purtat pe brațe un drapel tricolor lung de 150 de metri, în timp ce cântece precum „Noi suntem români” și „Treceți batalioane române Carpații” au răsunat pe străzile orașului.
Potrivit Agerpres, în mulţime s-au aflat mai multe grupuri de tineri din ţară, majoritatea membri ASCOR şi ai altor asociaţii creştine, care de ziua Sfântului Andrei au participat la un „itinerar religios şi patriotic” în câteva localităţi din judeţul Covasna unde trăiesc comunităţi ortodoxe restrânse. Potrivit dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii societăţii civile româneşti din judeţul Covasna, aceste grupuri au fost şi anii trecuţi oaspeţii mai multor parohii ortodoxe din judeţ, exprimându-şi şi în acest fel „solidaritatea cu membrii comunităţilor româneşti din zonă în eforturile lor de a-şi păstra şi afirma identitatea naţională”.
„Am avut bucuria să participăm la marcarea Zilei Naţionale împreună cu români din întreg spaţiul românesc. Câţiva dintre prietenii noştri, în drum spre Alba Iulia, s-au gândit să rămână la Sfântu Gheorghe pentru că şi aici este un pic de Alba Iulia (…) Este o zi de sărbătoare, dar în acelaşi timp şi de speranţă, pentru că avem nenumărate dovezi de solidaritate din ţară (…). Vrem să trăim în bună pace cu conaţionalii noştri maghiari, care sunt nişte oameni admirabili, cinstiţi şi gospodari (…) şi sperăm ca după alegerile din 11 decembrie să răsară şi pentru noi soarele de la Bucureşti”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu.
Odată ajunși la statuia voievodului Mihai Viteazul, participanții au asistat la un bogat program cultural susținut de Grupul Artistic „Sfântul Ioan Valahul” din Covasna, Ansamblul „Voievozii Munților” de la Vâlcele și Ansamblul de dansuri populare „Oltul” al Căminului Cultural Hăghig.
În discursul său, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, care a dat mai întâi citire mesajului prim-ministrului Dacian Cioloș, a vorbit celor prezenți despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie și a menționat că „România trebuie să fie ancorată puternic în temeiurile sale democratice”. Sebastian Cucu a subliniat că poporul român nu poate trăi la nesfârșit din realizările înaintașilor săi și că nu trebuie să uite de sacrificiile făcute de aceștia, în lungul drum spre Marea Unire.
„Această unire nu a fost pusă pe masă românilor sau României, ci a fost scăldată în sângele strămoșilor noștri, și acesta este cel mai important lucru de care va trebui să ținem cont și pe care să-l avem mereu în vedere atunci când ne gândim la ceea ce avem de făcut. (…) Este foarte important ca noi toți să fim mândri de această țară, să punem umăr la umăr pentru a o moderniza și pentru a o aduce acolo unde strămoșii noștri au visat-o odinioară.” – a declarat prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.
Potrivit Agerpres, la manifestări au fost prezenţi, de asemenea, Andrei Făgărăşanu, episcopul Covasnei şi Harghitei, şi reprezentanţii asociaţiei „Calea Neamului” din judeţul Braşov, care au dăruit în ultimele zile peste 1.500 de icoane ortodoxe românilor din mai multe localităţi din judeţ, precum şi peste o sută de costume populare realizate cu ajutorul donaţiilor venite din toate colţurile ţării.
„Vrem să le transmitem românilor din Covasna şi Harghita că nu sunt singuri în lupta lor pentru apărarea legii româneşti, credinţei ortodoxe, limbii române şi tradiţiei strămoşeşti (…). Românii din toată ţara au dovedit că se pot uni în jurul valorilor identitare româneşti – icoana şi costumul popular. Aceste icoane au venit din toate colţurile ţării, de la multe mănăstiri extrem de importante pentru neamul românesc, cum ar fi sfânta Mănăstire Putna a lui Ştefan cel Mare, Mănăstirea Sihăstria. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a trimis, de asemenea, icoane românilor din Covasna şi Harghita, dar şi Protopopiatul Ortodox Braşov şi cel din Făgăraş (…). Dorim ca românii, atunci când le vor aşeza pe peretele de la răsărit şi se vor închina, să fie conştienţi de un lucru – că au alături de ei 20 de milioane de fraţi şi surori care le sunt alături la bine şi mai ales la greu”, a declarat liderul asociaţiei, dr. Mihai Tîrnoveanu.
100 de steaguri, împărțite de echipa „Mesagerul de Covasna”
Echipa „Mesagerul de Covasna” a derulat, și anul acesta, Campania intitulată „Invită-ți un prieten de etnie maghiară, să sărbătorim împreună Ziua Națională a României”, dăruind 100 de stindarde tricolore, locuitorilor din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Campania a fost inițiată de către directorul cotidianului „Mesagerul de Covasna”, Maria Crețu-Graur, în urmă cu doi ani, în ideea întăririi relațiilor dintre români și maghiari, și din dorința coagulării comunității locale, și a putut fi derulată cu sprijinul societății comerciale – SC Rotarexim SA Râmnicu Vâlcea, și a reprezentantului acesteia, Constantin Rotaru.
Românii au militat pentru pace
Alături de zecile de coroane depuse la monumentul voievodului Mihai Viteazul, a fost depusă și o pancartă cu mesajul „Destul cu ura dintre români și maghiari, care nu folosește nimănui. Armonia salvează România.”, iar spre deosebire de alți ani, pe străzile municipiului a fost liniște și pace întrucât liderii extremiști nu au fost prezenți.
După momentul depunerii coroanelor de flori a urmat defilarea Gărzii de Onoare și tradiționala Hora Unirii. Seria manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României s-a încheiat cu Balul Unirii, care a avut loc la un restaurant din municipiu.
***
Programul dedicat Zilei României și împlinirii a 98 de ani de la Marea Unire, pregătit de Instituția Prefectului Covasna, împreună cu autorități locale, asociații, fundații, și organizații din județ, s-a derulat pe parcursul a mai multe zile, cuprinzând, printre altele, concursuri, activități sportive, expoziții și spectacole.
Parade militare, ceremonii religioase, activități culturale şi alte manifestări au fost organizate în mai multe localități din județ, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României.
Ioana Ardeleanu