. . În perioada 05.12.2016-08.01.2017 inspectorii desemnați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA)  Covasna vor efectua o serie de controale în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi de tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc).

dsvsaÎntr-un comunicat de presă transmis către redacția noastră de reprezentații DSVSA Covasna se menționează că la nivelul instituției,  al circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) şi al circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ), în perioada 05.12.2016-08.01.2017 se va asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

De asemenea, la nivelul DSVSA, CSVSA şi CSVZ vor fi afişate locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp. în carnea de porc, numele medicului veterinar și numărul de telefon al acestuia.

Directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor precizează că în scopul asigurării rotecţiei consumatorilor, DSVSA Covasna poate solicita, atunci când este necesar, sprijinul altor instituţii competente de la nivel judeţean/local şi  se pot organiza acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de ANSVSA/DSVSA  cu alte autorităţi.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, inspectorii DSVSA  vor aplica măsura suspendării activităţii până la remedierea tuturor deficienţelor şi se vor aplica sancţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Lista localităților în care medicii veterinari asigură examenul trichineloscopic poate fi consultat pe :  http://www.ansvsa.ro/documente/Covasna/Tabel%20Nominal_54159ro.pdf

Datele de contact pentru serviciul de permanență la sediul DSVSA Covasna, din perioada  30.11.-04.12.2016 poate fi consultat pe :  http://www.ansvsa.ro/documente/Covasna/Serviciul%20de%20permanenta2_54156ro.pdf

Datele de contact pentru serviciul de permanență pe teritoriul județului Covasna, din perioada  05.12.2016-08.01.2017 poate fi consultat pe : http://www.ansvsa.ro/documente/Covasna/Serviciul%20de%20permanenta1_54155ro.pdf

Datele de contact pentru serviciul de permanență la sediul DSVSA Covasna, din perioada  10.12.2016-08.01.2017, în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, poate fi consultat pe : http://www.ansvsa.ro/documente/Covasna/Serviciul%20de%20permanenta_54153ro.pdf

 

Recomandările DSVSA Covasna pentru perioada sărbătorilor de iarnă

 

Pentru prevenirea toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella, DSVSA Covasna  recomandă:

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii DSVSA Covasna, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unele familii continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare.

S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau  de produse obţinute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Astfel, dacă porcul este bolnav de trichineloză (boală care nu se manifestă, fiind nedepistabil la porcii vii) sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a: verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate; asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei. 

 

Comercializarea porcilor vii în târguri, cu respectarea prevederilor legale.

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. 

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar.

La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg.

Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora!

Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la „samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar !

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail