Doar 22% dintre antrenorii de fotbal din județ, care au obținut licența C – UEFA în anul 2013, s-au prezentat la cursurile de perfecționare și testările necesare în vederea reînnoirii licenței, care au avut loc la finalul lunii trecute. . .
Federația Română de Fotbal organizeazã periodic, prin intermediul Asociațiilor Județene de Fotbal (AJF), cursuri pentru antrenori, în vederea obținerii licenței C – UEFA. În perioada 22-23 noiembrie (a.c.), AJF Covasna a desfășurat lecţii practice deschise, și o testare teoretică pentru reînnoirea licenţei C, iar la începutul acestei luni, a avut loc proba practică şi o lucrare scrisă. Toate acestea s-au adresat instructorilor sportivi care și-au dobândit licenţa în anul 2013, licențele având o valabilitate maximă de trei ani. În acest an însă, din totalul celor 23 de antrenori licențiați în urmă cu trei ani, la nivelul județului Covasna, numai cinci persoane s-au prezentat la cursurile organizate de AJF Covasna.
licenta-c-1
„Judeţul nostru a avut în acel an un număr de 23 de antrenori care şi-au obţinut licenţa în judeţele Braşov, Harghita şi Bacău. Din acest număr s-au prezentat la reînnoire cinci antrenori, patru s-au învoit, iar ceilalţi 14 antrenori nu s-au prezentat. Se pare că aceştia au tratat acest test cu indiferenţă, fapt ce îi va priva începând cu data de 1 ianuarie 2017 de dreptul de a mai conduce vreo echipă de fotbal de pe banca tehnică. A trecut vremea când se lua un examen de fotbal doar prin simpla atingere a mingii o dată într-un joc, sau când primeai un test la care putea răspunde şi un copil de 10 – 12 ani. Pentru acestă reînnoire, Comisia Tehnică a pregătit teste individuale pentru a vedea nivelul acestor antrenori care nu au trecut prin şcoala noastră de antrenori, nu au participat la şedinţele comisiei tehnice care sunt obligatorii, așa cum au participat sau participă antrenorii care au absolvit cursurile Comisie Tehnice din cadrul AJF Covasna. Părerea mea este dacă nu au participat nici la aceste şedinţe obiligatorii, practice sau teoretice, de perfecţionare de-a lungul anilor, rămâne un semn de întrebare în ceea ce privește modul în care au obţinut licenţa în judeţele anterior menţionate.” – a declarat președintele Comisiei Tehnice, Lazăr Mihail.
Conform convenţiei UEFA, Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) şi regulamentului de ordine interioară a Comisiei Tehnice cu privire la reînnoirea licențelor pentru antrenorii de fotbal, reînnoirea cardului se face doar dacă antrenorul a fost prezent la cursurile de perfecționare, unul dintre criteriile pierderii licenței fiind lipsa atestatelor, pe care cei prezenți la cursurile de perfecționare anuale le primesc, și pe care trebuie să le prezinte în vederea reînnoirii cardului la expirarea acestuia. Începând cu data de 1 ianuarie 2017, instructorii sportivi care nu și-au reînnoit cardul nu vor mai avea calitatea de antrenor, și nu vor mai putea conduce echipele de pe bancă.
Reînnoirea licenței constă în conducerea unui antrenament și promovarea unui test scris, iar în cazul celor care nu au participat la nici un atestat în cei trei ani de le obținerea licenţei, o lucrare scrisă.
„Să vă explic cum este cu aceste categorii de licenţă, pentru că multe persoane mă întrebă cum poate un antrenor care nu are o anumită licenţă să conducă o echipă de pe bancă. Cei cu licenţa PRO sunt antrenori principali în liga I şi antrenori la loturile naţionale. Licenţa A sunt antrenori principali în liga II şi secunzi în liga I, principali la juniori Republicani A, sau la loturile naţionale. Deținătorii licenţei B sunt antrenori secunzi în liga a II-a şi a III-a, și principali la juniori Republicani B, iar cei cu licenţa C sunt instructori sportivi principali în liga a IV-a, a V-a şi în campionatele de copii şi juniori. Pentru cei care tot întreabă cum poţi sta, ca antrenor principal, pe banca tehnică, având o licenţă inferioară ligii în care activează echipa, vă pot spune că nu se poate! Poate este trecut în documente ca antrenor secund, magazioner, antrenor cu portarii, însă pe raportul de arbitraj, antrenor principal întotdeauna este trecută o persoană care corespunde cerinţelor Federației Române de Fotbal. Şcoala Naţională de Antrenori nu acordă pentru nici un antrenor derogare, cel puţin din anul 2011 de când şef al acestei şcoli este domnul Dan Apolzan, care a reuşit să pună pe picioare cu brio un sistem care nu mergea într-o direcţie bună, lucru pe care încerc să îl fac la nivel de judeţ şi să sperăm că şi naţional.” – a mai explicat președintele Comisiei Tehnice, Lazăr Mihail.licenta-c

Potrivit președintelui Comisiei Tehnice, până și micuții fotbaliști de 10-12 ani reușesc să ofere răspunsuri mai elevate la întrebările testelor pe care antrenorii le dau, astfel că ne permitem să ne amuzăm cu un citat dintr-o lucrare a unui antrenor mai puțin pregătit, ca să ne facem o idee despre cât de „serios” își iau unii dintre participanți munca. La întrebarea „Care este cea mai importantă competiție intercluburi din Europa?”, unul dintre candidați a răspuns: „Eu nu mă uit la fotbal după ora 22:00”. În aceste condiții nu ne rămâne decât să ne întrebăm, de fapt, ce îi recomandă pe acești antrenori când vine vorba să conducă o echipă de copii, și mai mult, pentru ce își primesc leafa lună de lună?
Lecțiile deschise și testările au avut loc în perioada 22-23 noiembrie, în municipiul Târgu Secuiesc, însă pregătirea antrenorilor continuă.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail