. . Pe fondul nemulțumirilor legate de situația din sistemul sanitar, care nu s-a rezolvat nici până acum, membrii sindicatului Sanitas din toată țara au protestat, în cursul zilei de ieri, în fața Ministerului Sănătății.

Federaţia Sanitas anunţă că va picheta Ministerul Sănătăţii în fiecare zi de marți, până la începutul lunii viitoare. Aceștia vor ieși din nou în stradă în data de 29 noiembrie, şi în data de 6 decembrie, între orele 11:00 şi 13:00, în semn de solidaritate cu sindicaliştii care vor negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului medical.

sanitas-picheteaza-ms-1„Joia trecută ne-am întâlnit în Consiliul Național, vizibil nemulțumiți de turnura legii privind aprobarea Ordonanței 20, ba mai mult, am solicitat și o nouă negociere a unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, pentru că actualul contract expiră în data de 31 decembrie. Aveam dreptul cu 60 de zile înainte să inițiem negocieri. Pe fondul acestor nemulțumiri am hotărât să ieșim în stradă, în fața Ministerului Sănătății, să punem presiune pentru urgentarea semnării unui nou Contract Colectiv de Muncă, pentru a nu rămâne unitățile neacoperite începând cu 1 ianuarie. În condițiile în care vor fi alegeri, va fi și o perioadă de neasumare de responsabilități, pentru că până se formează un Guvern, până se investește, se pierde timp, timp în care salariații noștri din unitățile sanitare nu sunt acoperiți cu un Contract Colectiv de Muncă. (…) În fiecare zi de marți se va picheta Ministerul Sănătății, așa s-a cerut autorizarea.” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Sanitas a transmis la începutul lunii o scrisoare deschisă către ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, căruia i-a cerut să demisioneze din funcție şi să îşi ceară scuze faţă de personalul din sistemul sanitar pentru faptul că nu şi-ar fi respectat promisiunile făcute în urma negocierilor.

La doar o zi de la declanșarea grevei generale, în data de 31 octombrie, sindicaliștii au anunțat că suspendă acțiunile de protest pe fondul promisiunilor că majorările salariale vor ajunge în Parlament. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis la începutul acestei luni că greva generală pe care membrii Sindicatului Sanitas au declanșat-o în luna octombrie a fost ilegală, soluția fiind executorie, dar nu și definitivă. Liderii sindicali spun că în cazul în care în termen de 60 de zile de la începerea negocierilor nu vor fi găsite soluții, aceștia vor relua protestele, și nu exclud o nouă grevă generală.

„Noi ne judecăm și pentru acea soluție dată de Tribunalul București la Curtea de Apel. Am formulat apel, și vom vedea de ce am greșit noi, dar dacă sunt multe de discutat în legătură cu acea solicitare a noastră de extindere a contractului la întregul sector, contract care expiră în 31 decembrie, acum cred că vom fi 100% în legalitate. Practic, după maxim 60 de zile de negocieri, organizațiile reprezentative cum suntem noi, Federația Sanitas, la nivel de sector de activitate putem declanșa greva.” – a mai declarat Vasile Neagovici.

La începutul acestei luni, majoritatea amendamentelor aduse de sindicat au fost adoptate, mai ales după ce deputații Partidului Național Liberal au părăsit sala de plen. Plenul Camerei Deputaţilor a votat luni, 7 noiembrie, aprobarea OUG 20/2016 modificată, prin care începând cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de bază ale personalului din învăţământ, existente în plată la data de 31 decembrie 2016, se majorează în medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei. Totodată, deputații din cadrul Comisiilor de buget şi de muncă au aprobat un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede că începând cu 1 decembrie (a.c.), sporurile şi alte drepturi salariale specifice activităţii se vor calcula prin raportare la salariul de bază, şi nu la cel din anul 2009. Președintele Sanitas Covasna a reafirmat, în cursul zilei de ieri, că nu înțelege reacția „anumitor partide” care au dorit să amâne soluționarea inechităților salariale pentru angajații din Educație și Sănătate.

„Am citit tot raportul emis de către Camera Deputaților, legat de amendamentele la Ordonanța 20. Sunt niște lucruri de bun-simț, sunt 70 de pagini, am citit toate anexele, tot ceea ce am cerut noi. Practic ar fi acea restabilire totală a unor situații din 2008, create de inechități salariale, și o reașezare. Chiar nu înțeleg de ce s-a dorit o asemenea amânare pentru Sănătate și Învățământ, pentru că și colegii din Învățământ sunt în aceeași situație. Practic s-a discutat foarte mult că se cresc veniturile cu 15%. Da, cresc în medie pe sectorul de activitate, pentru că vor fi categorii de salariați cum este personalul TESA, care nu a avut nicio creștere salarială, (…) și vor fi categorii care vor avea o creștere mult mai mică. O reașezare pe niște principii mai sănătose. Anumite partide și-au făcut treaba în defavoarea noastră. Citind declarațiile prin care s-a spus că se va ieși cu un proiect al legii salarizării unitare a întregului personal, nu mai cred, indiferent ce Guvern va veni. (…) Avem o lege din 2010, o lege bună, suntem în 2017, eu consider că acest an s-a finalizat și astăzi, cu două zile înainte de alegeri, venim cu un proiect de lege care va trebui să parcurgă toate etapele legislative, să ajungă într-un viitor Parlament, să fie dezbătut în două Camere, adică să mai aștepte bugetarii încă 6-8-10 luni, un an de zile, până se va aplica eventual etapizat.” – a declarat președintele Sindicatului Sanitas Covasna. 

Potrivit acestuia, pe lângă protestele sindicaliștilor din Sănătate, Ministerele s-ar putea confrunta în perioada următoare cu acțiuni similare din partea sindicaliștilor din Învățământ și Sectorul Public: „Din ce știu eu și de la alți colegi, și ei (sindicaliștii din Învățământ – n.red.) intenționează să aibă anumite acțiuni de protest. Am văzut că și Sindicatul Național al Funcționarilor Publici este pregătit să reia protestele, o altă categorie de salariați bugetari din păcate uitată.”

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail